≫ 

Turska raspoređuje vojsku na severu Sirije: Erdogan i Putin imaju plan kako da reše krizu u ovoj zemlji

- Prema sporazumu, Rusi održavaju bezbednost izvan Idliba, a Turska će održati bezbednost u provinciji Idlib - rekao je Erdogan

  • 0

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da će Turska rasporediti snage u severnoj sirijskoj provinciji Idlib, u okviru takozvanog sporazuma o deeskalaciji, kojim je Rusija posredovala prošlog meseca.

Amerikanci i Rusi razmenjuju informacije o borbenim položajima: Održan sastanak na tajnoj lokaciji u Siriji!

- Prema sporazumu, Rusi održavaju bezbednost izvan Idliba, a Turska će održati bezbednost u provinciji Idlib - rekao je Erdogan.

On je u intervjuu za Rojters u Njujorku, gde prisustvuje generalnoj debati Generalne skupštine UN, ponovio da će o zonama deeskalacije, oko kojih su se saglasile Turska, Rusija i Iran, razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom naredne nedelje, tokom njegove posete Ankari.

Erdogan je naveo da Turska razmatra kontramere, uključujući nametanje sankcija, protiv kurdskog regiona na severu Iraka zbog referenduma, planiranog za 25. septembar.

On je upozorio Vašington i da bi naoružavanje Narodnih zaštitnih jedinica (YPG), vojnih snaga Zapadnog Kurdistana u Siriji, moglo da naudi SAD i njihovim saveznicima.

Turski predsednik ponovo je pozvao SAD da izruče muslimanskog verskog vođu Fetulaha Gulena, kojeg Erdogan optužuje za organizovanje neuspelog pokušaja vojnog puča u Turskoj u julu 2016, što Gulen negira.

- Cela Gulenova mreža vodi se iz SAD. Teroristi ne bi trebalo da ovde imaju utočište. Potrebna nam je pomoć SAD po tom pitanju - rekao je Erdogan.

Foto: Tanjug/AP

Od neuspelog pokušaja puča, turske vlasti su zatvorile više od 130 medija, a sindikat novinara tvrdi da je više od 150 novinara u zatvoru, što izaziva zabrinutost zbog slobode medija u Turskoj, podseća britanska agencija.

- Dozvolite da budem veoma jasan, u smislu slobode štampe, nema izazova u Turskoj...Ukoliko novinari podržavaju teroriste, ukoliko su dvostruki agenti, zar ne bi trebalo da uradimo ono što je neophodno protiv njih? - upitao je Erdogan ukazavši da je Turska pravna država, u kojoj pravosuđe preduzima neophodne mere.

Foto: Tanjug/AP

U vreme kritičnih odnosa Turske i Nemačke, Erdogan je izrazio nadu da bi odnosi sa Nemačkom mogli da se poboljšaju.

- Nemamo problem sa nemačkom javnošću. Imamo problem sa pogrešnim stavom pojedinih zvaničnika protiv Turske - rekao je Erdogan za britansku agenciju.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA