≫ 

Veliki obrt u slučaju smrti američkog studenta: Rezultati obdukcije pokazali da NIJE bio mučen u Severnoj Koreji!

Američki student bio je zarobljen u Severnoj Koreji od januara 2016. do puštanja 15. juna. Vormbir (22) vraćen je u SAD u komi

  • 2

Američki student Oto Vormbir, koji je umro nakon 17-mesečnog zatočeništva u Severnoj Koreji, nije imao znakove mučenja na telu i preminuo je nakon što je dotok kiseonika i krvi u mozak postao nedovoljan, pokazao je izveštaj obdukcije objavljen u sredu.

Roditelji američkog studenta progovorili o smrti sina: Ovako su ga mučili u Severnoj Koreji, bio je na samrti kada su ga vratili kući (VIDEO)

Severna Koreja je povodom ovog događaja optužila Donalda Trampa da je "stari ludak" koji koristi smrt američkog studenta Otoa Vormbira, prenosi AFP.

Portparol severnokorejskog ministarstva spoljnih poslova je rekao da Vormbir nije pretrpeo mučenje u tokom zatočeništva u Severnoj Koreji, prenosi agencija KCNA.

Istakao je da su vlasti u Pjongjangu pružile svu potrebnu medicinsku negu američkom studentu uprkos njegovim "neprijateljskim delima".

Njegova smrt 19. juna posledica je nepoznate povrede koja se dogodila godinu ranije, rekla je patolog Lakšmi Samarko iz Hamiltona u saveznoj državi Ohajo na konferenciji za novinare.

- Ne znamo šta mu se dogodilo, i to je to. Nikada nećemo ni saznati šta se dogodilo, osim ako ljudi koji su bili tamo ne istupe u javnost i kažu: "Evo ovo se desilo Otou" - rekla je Samarko.

Patolog je rekla da razume da Otovi roditelj žale za svojim sinom ali da ne žei da komentariše njihove zaključke o njegovoj smrti.

Američki student bio je zarobljen u Severnoj Koreji od januara 2016. do puštanja 15. juna. Vormbir (22) je vraćen u SAD u komi.

Foto: Tanjug / AP

Obdukcija pokazala da nije bilo mučenja

Na zahtev porodice nije sprovedena potpuna obdukcija već spoljašnji pregled tela koji nije pokazao nikakve znakove mučenja u Severnoj Koreji.

Ona je sprovela virtuelnu odukciju i istakla je da je Otovo telo bilo u veoma dobrom stanju za nekoga ko je navodno bio vezan za krevet godinu dana.

Njen izveštaj je pokazao i da je telo delovalo kao "veoma dobro uhranjeno".

Njegovi roditelji tvrdili su da je mučen i da su mu zubi premešteni kleštima. Patolog je rekla kako nije bilo takvih znakova niti je bilo preloma kostiju. Uočeni su ožiljci od kojih je najveći na desnom stopalu.

Severna Koreja tvrdila je da su njegovi zdravstveni problemi posledica botulizma i uzimanja tablete za spavanje i odbacila je tvrdnje o mučenju.

Ukrao propagandni plakat

Vormbir je preminuo nekoliko dana nakon što je vraćen u SAD.

On je zbog uzimanja propagandnog plakata iz hotela bio uhapšen na aerodromu u Pjongjangu dok se pripremao da napusti Severnu Koreju. Osuđen je na 15 godina teškog rada.

Foto: Tanjug/AP

Podsećamo, ova vest dolazi nakon što su roditelji američkog studenta gostovali u dve emisije na američkim televizijama, gde su govorili kako je njihov sin mučen u Severnoj Koreji i da je smrt nastupila kao posledica teške torture kojoj je bio izložen.

O zlostavljanju američkog studenta u Severnoj Koreji javno je govorio predsednik SAD Donald Tramp. Nakon emitovanja interjvua u kojem Otovi roditelji govore o svom sinu, Tramp je rekao da je Oto mučen od strane severnokorejskog režima.

Posle izveštaja patologa njihove tvrdnje su se pokazale netačnim.

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina/theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don.....

    28. septembar 2017 | 12:44

    Klasika...američka klosarska nameštaja! !!

  • EČEVERIJA brat od strica MOMOV

    28. septembar 2017 | 11:42

    Pa možda jeste na neki način,ali sigurno nisu glupi da ga muče i da je to vidljivo iz aviona!:) dole s.koreja-živio Tramp! Rusi i Kinezo se neće miješati ukoliko nevide šansu da budu vlasnici USA-

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA