≫ 

Poslednje rešenje koje ima Španija može da izazove rat! Počinje generalni štrajk u Kataloniji, ne rade bolnice ni škole, tenzije rastu! (VIDEO)

U štrajku će biti i neke ustanove kulture, javni univerziteti i Muzej savremene umetnosti, kao i koncertna dvorana Palau i Sagrada Familia, prenosi madridski dnevnik "Pais"

  • 11

Više od 40 sindikata i udruženja pozvalo je danas na generalni štrajk u Kataloniji zbog grubog kršenja prava i sloboda tokom policijske akcije u sprečavanju održavanja referenduma u tom španskom regionu.

Telegraf u Kataloniji! Sutra generalna obustava rada, štrajk i u hotelima sa srpskim turistima - "nadamo se da će bar kuhinja raditi" (FOTO)

Ko su Katalonci i ko je njihov predsednik? Sve o narodu zbog kojeg se zatresla Evropa i pala krv na ulicama Španije (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Širom Katalonije tokom referenduma u nedelju u sukobima španske policije i građana povređeno je više od 890 ljudi.

Štrajk će obuhvatiti javni prevoz, škole i klinike u Kataloniji, prenosi BBC, dok su aerodromi najavili 24-časovni rad sa minumumom kapaciteta.

Generalnom štrajku priključiće se i klubovi španske fudbalske lige iz Katalonije Barselona, Espanjol i Ðirona.

Foto: Tanjug/AP

U štrajku će biti i neke ustanove kulture, javni univerziteti i Muzej savremene umetnosti, kao i koncertna dvorana Palau i Sagrada Familia, prenosi madridski dnevnik "Pais".

El pais piše da je metro stanica na Plaza Katalonji prazna, dok je glavna železnička stanica ponovo otvorena, nakon što je grupa demonstranata na kratko bila okupirala jednu od linija.

Na pojedinim mestima u Barseloni grupe građana protestuju noseći transparente, poput kvarta Gran Via.

Foto: Tanjug/AP

List piše i da su u ulici Sant Antoni postavljene barikade u vidu glasačkih kutija koje su postavili članovi Odbora za odbranu referenduma katalonske Republikansko levičarske stranke. "Ovo su naše barikade", objavila je ta stranka na Tviteru.

Tu veliku mobilizaciju pratiće i različite manifestacije kojima Katalonci žele da upozore na nedopustivost policijskog nasilja na referendumu o nezavisnosti, a što je otvorilo najdublju krizu u Španiji otkako je nakon smrti diktatora Franciska Franka 1977. u zemlji uspostavljen demokratski sistem.

Foto: Tanjug/AP

Ilegalni referendum

Madrid je proglasio referendum ilegalnim, međutim, više od 2,2 miliona ljudi glasalo je uprkos toj odluci. Nakon političke intervencije povređeno je preko 893 ljudi, među kojima je 12 policajaca.

Oko 90 odsto Katalonaca je glasalo za nezavisnost, objavila je vlada Katalonije.

Španija se suočila s najvećom krizom u svojoj 42-godišnjoj demokratskoj istoriji jer katalonske vlasti nisu odustale od referenduma uprkos zabrani ustavnog suda i pretnjama policijskom represijom.

Španska policija je tokom nedelje poslata u Kataloniju kako bi zaustavila referendum, a iako nisu uspeli da zastraše Katalonce da od njega odustanu, pa su silom pokušali da ih spreče da glasaju.

Foto: Tanjug/AP

Policija je tukla stare, mlade, muškarce, žene, vatrogasce i katalonske policajce.

Sekirama su razbili prozor u jednom sportskom centru gde je trebao da glasa katalonski predsednik. Ispalili su gumene metke na demonstrante, a kako su javili lokalni mediji, jedna osoba je teže povređena u sukobu sa policijom.

Katalonski mediji objavili su video svojih vatrogasaca koji su stali između Katalonaca i španske policije kako bi ih zaštitili. Nedugo zatim pojavili su se i snimci španske policije koja tuče vatrogasce.

Foto: Tanjug/AP

"Odustajanje od novih koraka koji nikuda ne vode"

Predsednik Katalonije Karles Pudždemon rekao je kako će rezultate referenduma poslati u katalonski parlament koji bi, prema nedavno usvojenom zakonu, mogao na temelju većinskog glasanja jednostrano da proglasi nezavisnost. Pre samog referenduma, on je rekao kako će biti otvoren za dijalog sa Madridom i Briselom nakon glasanja.

Vlada u Madridu, ipak, tvrdi da do referenduma nije niti došlo, a Ustavni sud je bio poništio zakon katalonskog parlamenta. Španski premijer Marijano Rahoj pozvao je katalonsku vladu da "odustane od novih koraka koji nikuda ne vode".

Foto: Tanjug/AP

Sve dublji jaz

Katalonija se obratila i međunarodnoj zajednici tražeći pomoć da se "zagarantuju građanska prava" Kataloncima, a predsednik Katalonije u ponedeljak je zatražio "međunarodno posredovanje" za sukob sa Madridom.

Španski premijer Marijano Rahoj je pokazao spremnost da prouči predloge koje su dale druge stranke, kako bi se rešilo pitanje Katalonije.

Foto: Tanjug/AP

Istog dana EU je pozvala Rahoja da krene u dijalog, a UN je zatražio sa se sprovede istraga o nasilju na glasačkim mestima. Evropski parlament je najavio da će se  o Kataloniji raspravljati u sredu.

U zemlji je sve dublji jaz koji prevazilazi politički okvir.

Foto: Tanjug/AP

Šta sledi dalje?

Katalonska vlada je saopštila da će u roku od 48 sati nakon pobede da napravi jednostano proglašenje nazavisnosti od Španije. Bez minimalnog praga izlaznosti na refendumu i 90% onih koji su glasali za nezavisnosti, očekuje se da će se ova deklaracija doneti u toku ove nedelje.

Foto: Tanjug/AP

Šta će uraditi španska vlada?

Sasvim je sigurno da Madrid neće priznati deklaraciju o nezavisnosti. Španski premijer Marijano Rahoj ima pravo da izazov nezavisnosti reši pozivajući se na član 155 španskog ustava.

On do sada nikada nije korišćen, a daje pravo španskoj vladi da uđe u Kataloniju i da preuzme kontrolu nad regionom jer "ne ispunjava svoje obaveze po ustavu i drugim zakonima".

Ovaj član ostaje kao poslednje sredstvo. Ovakav potez bi bio veoma rizičan s obzirom na ranije tenzije i nasilje u ovom regionu.

Foto: Tanjug/AP

Mogući pregovori?

Malo je verovatno da će dve vlade pregovarati. Katalonski predsednik je izjavio da je spreman da ide i u zatvor zbog pitanja nezavisnosti.

Foto: Tanjug/AP

Pratite dešavanja uživo na ulicama Barselone:

Daljinac

(Telegraf.rs/Agencije/theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Katolik- Bosanac

    3. oktobar 2017 | 12:55

    Ovaj referendum je fora, jedni su glasali skriveno a druge su poslali na uluce da protestvuju i provociraju policiju da svijet vidi kako se policija ponasa i zaklopi oci, jeftina fora, nema sta.

  • Miroslav

    3. oktobar 2017 | 11:14

    "Da uđe u Kataloniju i preuzme kontrolu nad regionom" A kad smo mi to uradili na Kosovu posle nelegalno proglašene nezavisnosti krajem 90- ih onda smo bili Agresori , okupatori, zločinci. Svi smeju da brane svoju teritoriju samo Srbi ne.

  • Требиње Леотар

    3. oktobar 2017 | 11:24

    Штета што није Франко жив , решио би несугласице у року 24 сата ! И свако би био задовољан осим сепаратистичког шљама !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA