≫ 

Francuska u borbi protiv terorizma donela zakon koji policiji daje mnoga ovlašćenja

Policajci će moći da pretražuju domove, izriču kazne kućnog pritvora i zatvaraju mesta religijskog obožavanja

  • 5

Francuski poslanici danas su izglasali novi Zakon o protivterorizmu koji policiji i zvaničnicima daje pregršt proširenih ovlašćenja, pored ostalog da pretražuju domove, izriču kazne kućnog pritvora i zatvaraju mesta religijskog obožavanja.

Muškarac vikao "Alahu akbar" i povredio sedmoro ljudi u Tuluzu (VIDEO)

Svet nije bio opasnije mesto u poslednjih 30 godina: Generalni sekretar NATO otvorio dušu

Zakon svim najvišim zvaničnicima lokalnih samouprava omogućava zatvaranje džamija, crkvi i drugih mesta za obožavanje na šest meseci, ukoliko se ustanovi da su propovednici podsticali napade ili glorifikovali terorizam, navodi AFP.

Rukovodstvo religijskog objekta ima 48 sati da uloži žalbu nakon odluke o zatvaranju, a istražitelji ne moraju da prilože dokaze o radikalnom propovedanju ili spisima sa sličnom tematikom. Objekti se mogu zatvoriti na osnovu "ideja i teorija" koje vernici razmenjuju među sobom.

Zakon daje policiji više ovlašćenja da sprovode racije, što je jedan od najkontroverznijih tačaka zakona, jer su manjinske grupe zabrinute da će zbog toga biti zlostavljane, navodi AFP.

Pored pravila Evropske unije da bezbednosne službe mogu da proveravaju identitete na graničnim prelazima i železničkim stanicama, zakon propisuje i zonu do 20 kilometara oko međunarodnih luka i aerodroma.

Ministar unutrašnjih poslova može simpatizere džihada da stavi pod svojevrsan kućni pritvor iako nije osuđen za zločin, i to bez prethodnog odobrenja sudije.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    4. oktobar 2017 | 11:44

    Bravo tako i treba,a ne kao kod nas.Kakvo ludo vreme doslo,policija mora da stoji mirno pred kriminalcima,jer njih zakon stiti,a policiju na zalost niko.Mog devera sin je policajac u Becu,i ima ovlascenje da puca kada god proceni d treba,a kod nas ovaj probio dve barikade i ispade policajac kriv sto nije dozvolio da ga ubiju.

  • Пацифиста

    4. oktobar 2017 | 07:39

    Где су ту људска права на којима почива демократија ?

  • Zuta princeza

    4. oktobar 2017 | 13:09

    Ali ta ista Francuska je dozvolila da joj u drzavi zive sve religije...Sami su krivi...muslimani,kinezi,japanci,prsvoslavci,kaoltolici...Svi zive na jednom mestu....pa nije ni cudo odakle teroristicki napadi...da ne spominjem njihovog cuvenog Carlija ebdoa...koji provocira

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA