"Jeo sam svog prijatelja, da ne bih umro": Najtragičnija avionska nesreća u istoriji u kojoj ni za preživele nije bilo spasa (VIDEO)

Iako su bili u strahu, putnici nisu ni slutili da bi moglo da se dogodi ono najgore, a odjednom je tišinu presekao zvuk snažne eksplozije i čuo se zvuk drobljenja metala

  • 12

Pre tačno 45 godina dogodila se jedna od najvećih tragedija u istoriji, urugvajski avion sa 40 putnika i 5 članova posade srušio se na području Anda, u samoj blizini granice Argentine i Čilea.

U avionu postoje skrivene 4 stvari koje bukvalno mogu da vam spase život - evo šta je u pitanju i gde se nalaze

Avion se srušio ranog jutra 13. oktobra, u ekstremno teškim vremenskim uslovima. U avionu je bila ragbi ekipa, njihova porodica i pijatelji.

Od ukupno 45 putnika, 12 ih je poginulo pri samom udaru u tlo, a petoro ih je umrlo sledećeg jutra od posledica povreda zadobijenih pri padu. Roberto Kanesa (63) jedan je od preživelih u nesreći, a u svojoj knjizi o iskustvu koje mu je promenilo život opisao je kako su jeli svoje stradale prijatelje da bi preživeli.

Među preživelima bio je i Kanesa, pedijatar i kardiolog, koji je 40 godina nakon nesreće svoju ispovest odlučio da podeli s celim svetom.

Kanesa je u vreme nesreće imao 19 godina. Gledajući kroz prozor aviona osetio je kako nešto nije u redu: Turbulencija je bila sve jača i avion je propadao - nikako nije mogao da dosegne odgovarajuću visinu.

Foto: Profimedia/UPPA News

Iako su bili u strahu, putnici nisu ni slutili da bi moglo da se dogodi ono najgore, a odjednom je tišinu presekao zvuk snažne eksplozije i čuo se zvuk drobljenja metala.

- Čvrsto sam se držao za sedište i molio Bogu da me spase. Čuo sam krike oko sebe, sve je bilo puno dima i vatre - ispričao je Kanesa, kada je ugledao je svog prijatelja Gustava Zerbina.

Putnici su bili razbacani oko aviona kad da su se nalazili u centru uragana.

- I ti si živ, uzvikivali smo zajedno. Zatim smo pokušali da pronađemo još preživelih. Bilo je jako hladno i otvorili smo kofere kako bi pronašli topliju odeću. U to sam vreme bio student medicine u Urugvaju. Bio sam ragbi fanatik i krenuo sam s timom na utakmicu. Bili smo mladi, srećni i zdravi, a u sekundi se sve promenilo - priča Kanesa.

Lavina, koja se na njih obrušila 17. dana nakon nesreće, usmrtila je još nekoliko ljudi. U narednim nedeljama jedan po jedan mladić je umirao, a izgledi za preživljavanje poslednjih 16 ljudi s aviona bili su nikakvi.

Jedan po jedan su umirali od hipotermije i gladi. O tragediji je snimljen i dokumentarni film.

Bili su zaglavljeni na 3.600 metara nadmorske visine u surovom planinskom terenu, gubili su svaku nadu za spas, a i spasilačke ekipe odavno su prestale da veruju da je neko preživeo nesreću, već su tek povremeno proveravali područje, tražeći olupinu i ljudske ostatke.

Foto: AP/Tanjug

Preživeli su onda učinili su ono što su mislili da nikada neće. Jeli su ljudsko meso.

Preživeli jeli meso poginulih

Susreli su se s temperaturama koje su dosezale i do 40 stepeni ispod nule, pokušavajući da nađu utočište u ostacima aviona, ali nikako nisu mogli da se ugreju.

- To je bio jedini izvor proteina i masti koji smo imali. Bilo je odvratno. Osećao sam se poniženo. Dostojanstvo mi je bilo na podu. Morao sam da zgrabim komad mesa svog prijatelja i pojedem ga da bih preživeo. Kroz oči našeg civilizovanog društva, to je bila jeziva i odvratna odluka - rekao je Kanesa.

Temperature su bile jako niske i smrzavali su se. Nisu lako doneli odluku da jedu meso poginulih, ali nisu mogli drugačije.

- Lomio sam se. U tom sam se trenutku pitao da li je bolje da umrem. Setio sam se majke i poželeo da se što pre vratim kući. Tada sam imao i devojku Lauru s kojom danas imam troje dece. Progutao sam komad i to je bio ogroman korak - rekao je Kanesa i naglasio da mu je najveću snagu ulila želja da njegova majka ne prolazi bol zbog gubitka sina, bol kakvu je on osetio dok je gubio prijatelje, piše "Daily Mail".

Daljinac

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kami

    15. oktobar 2017 | 15:10

    Bamba promasio si temu svojim komentarom.

  • piercing&tattoo

    15. oktobar 2017 | 16:02

    A gde su u avionima kutije za prvu pomoć gde je kutija sa pištoljem u pilotskoj kabini I nekoliko konzervi hrane??? Kakav je to avion koji nema pištolj I konzerviranu hranu

  • Gad

    15. oktobar 2017 | 15:06

    Ne osuđuj nikad ne znaš sta bi ti uradio u toj situaciji

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA