Železara emituje smrtonosne toksine: Zagađenost zemljišta i mora sve veća, vlast zatvorila škole

"Ilva", najveća železara u Evropi, poznata je po dugoj istoriji izlivanja toksina

  • 5

Škole u jednom delu primorskog gradića Tarant, na jugu Italije, danas su zatvorene iz zdravstvenih razloga i zabrinutosti zbog toksičnih emisija u vazduhu iz velike železare u tom gradu.

KINI PRETI UNIŠTENJE: 14 znakova da je zagađenost u toj zemlji APOKALIPTIČNA (FOTO)

Zatvaranja u Tamburiju, okrugu Taranta koji je najbliži železari, naredio je gradonačelnik Demokratske stranke Rinaldo Meluči, pod novim planom zaštite životne sredine koji je prošlog meseca odobrila vlada, javlja AFP.

Regionalni zvaničnici iz zdravstva takođe su savetovali građane da drže prozore svojih domova zatvorene i da se uzdržavaju od sporta tokom trajanja jakih vetrova koje dižu prašinu od čeličane prema gradu.

- To je bolan, ali neophodan korak. Ne možemo da zatvorimo ceo grad, ali nam je trebao simboličan korak zaštite najugroženijih - rekao je nadležni za procenu životne sredine u regionu Roko de Franći.

"Ilva", najveća železara u Evropi, poznata je po dugoj istoriji izlivanja smrtonosnih toksina koji su imali veze sa zagađenjem zemljišta i mora, kao i povišenim stopama smrtnosti u okolini.

Foto: Tanjug/AP

Međutim, kako navodi agencija, sa više od 10.000 zaposlenih, fabrika "Ilva" u Tarantu je takođe ključna komponenta lokalne ekonomije, a većina stanovnika želi da ona nastavi sa radom. Ovaj proizvođač čelika, koji je 2015. efikasno nacionalizovan, u procesu je preuzet od strane globalnog giganta "Arselor Mital".

Međutim, pregovori sa vladom i sindikatima o uslovima iz planova "Arselor Mitala" za smanjenje troškova trenutno su u zastoju.

PORODICA RIVA OPTUŽENA ZA NEMAR

"Ilva" je stavljena pod specijalnu administraciju 2015. godine, pošto su njeni bivši vlasnici, porodica Riva, optuženi za nemar zbog toksičnih emisija.

Agencija navodi da je u toku veliki sudski postupak čiji je glavni predmet železara, u kome tužioci tvrde da su emisije dovele do 11.550 preuranjenih smrtnih slučajeva u periodu od sedam godina.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nele

    25. oktobar 2017 | 18:15

    u zelezu nema znaci u sredstvima za obradu ne alatu

  • Nele

    25. oktobar 2017 | 18:15

    zelezo reaguje sa metanima i javoja se toksikacija koja svakako je prisutna u radu negde mora da se oslobodi

  • Alpha Centaur

    25. oktobar 2017 | 18:44

    @Nele toksin je isparenje ili tekućina nele svaka elektrana ili željezara rudnik itd... ima opasan kontaminirani otpad koji se mora zakopati negde to je otrovno ko uranium čoveče bez 2 razreda osnovne

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA