≫ 

Šta je sve CIA otkrila u Bin Ladenovom kompjuteru? Pored pornića i crtaća, pronađen snimak sa svadbe njegovog sina (FOTO) (VIDEO)

Među materijalima je 18.000 dokumenata, 79.000 audiosnimaka i fotografija kao i više od 10.000 video fajlova

  • 1

Kompjuter otkriven u akciji američkih specijalaca u kojoj je 2011. ubijen vođa Al Kaide, Osama bin Laden sadržavao je kolekciju videa, uključujući crtane filmove, nekoliko holivudskih filmova i tri dokumentarca o njemu.

CIA obelodanila 470.000 dokumenata pronađenih u Bin Ladenovoj kući: Šef Al Kaide vodio dnevnik, a sada znamo i šta je pisao u njemu

Ovaj spisak videa je deo datoteke koje je objavila CIA, a koja sadrži ukupno 470.000 dokumenata iz kompjutera zaplenjenog u raciji Bin Ladenovog skrovišta u Abotabadu u Pakistanu, preneo je Rojters.

Neki podaci su ostali poverljivi zbog zaštite nacionalne bezbednosti, jedan deo se odnosi na pornografski sadržaj, a deo ne sme da se objavi zbog zaštite izdavačkih prava, saopštila je CIA.

To je četvrta grupa materijala koja je pronađena na imanju gde se krio Bin Laden i njegova porodica, a koju je američka vlada objavila od maja 2015.

Foto: Guliver/Al-Jazeera/Getty Images

Među materijalima je 18.000 dokumenata, 79.000 audiosnimaka i fotografija kao i više od 10.000 video fajlova.

CIA navodi da materijali pružaju uvid u to kako je došlo do razlika između Al Kaide i Islamske države, razmimoilaženja između Al Kaide i njenih saveznika i probleme s kojima se Al Kaida suočila u vreme Bin Ladenove smrti.

ŠTA SE NALAZILO NA BIN LADENOVOM KOMPJUTERU?

Fotografija koju je bin Laden imao na kompjuteru Foto: Lična arhiva

Među pronađenih više od dvadeset video-snimaka su "Mravi", "Tom i Džeri", "Automobili" i drugi crtani filmovi, video-igre "Final Fantasy VII" i "Gde se skriva Osama bin Laden", kao i dva dokumentarca o čelniku Al Kaide, navela je CIA.

Na kompjuteru su pronašli i čuveni video dva brata "Charlie Bit My Finger". Takođe, pronašli su i uputstva za heklanje čarapa i korpi.

SNIMAK SVADBE HAMZE BIN LADENA

Pored dokumenata na kompjuteru, CIA je pronašla i VHS kasetu sa venčanja njegovog sina Hamze, kojeg je pripremao za svog naslednika i koji mu je bio omiljen od sve dece. Prema analizi američkih službi, veruje se da se da se svadba održala u Iranu. Pre toga, jedini snimak Hamze bio je jedan iz detinjstva.

Na snimku se ne vidi lično bin Laden, ali se čuje kako je jedan od zvanica rekao da je "otac mladoženje, princa mudžahedina" radostan zbog braka sina i da će se njegova radost "proširiti na ostale mudžahedina".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA