≫ 

Na ulicama Barselone 750.000 ljudi, traže oslobođanje katalonskih lidera: Gradonačelnica besna na Pudždemona (FOTO) (VIDEO)

Noseći žute trake na reverima kako bi iskazali podršku, demonstranti su ispunili celu Aveniju Marina koja vodi od plaže do čuvene crkve Sagrada familija

  • 2

Oko 750.000 pristalica nezavisnosti Katalonije okupilo se danas centru Barselone tražeći oslobađanje pritvorenih katalonskih lidera.

Oglasio se smenjeni lider Katalonije: Tretiraju me kao narkodilera i serijskog ubicu, a to nije politika!

Osam bivših članova raspuštene katalonske vlade i dvojica aktivista nalaze se u pritvoru dok traje istraga o njihovoj navodnoj ulozi u promovisanju nelegalnog proglašenja nezavisnosti prošlog meseca.

Noseći žute trake na reverima kako bi iskazali podršku, demonstranti su ispunili celu Aveniju Marina koja vodi od plaže do čuvene crkve Sagrada familija, dok su članovi porodica uhapšenih katalonskih lidera oržali govore.

Marš su organizovale dve vodeće separatističke grupe pod sloganom "Sloboda za političke zatvorenike".

Policija Barselone saopštila je da se okupilo oko 750.000 ljudi od kojih su mnogi došli iz svih delova Katalonije, prenosi Rojters.

Katalonski pokušaj otcepljenja je katastrofa

Gradonačelnica Barselone Ada Kolau optužila je danas smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona da je stvorio "katastrofu" insistiranjem na otcepljenju tog regiona od Španije

Foto: Tanjug/AP

Ona je žestoko je kritikovala "neodgovorno" ponašanje Pudždemona i njegovih istomišljenika, koje je stvorilo političku krizu u Španiji, prenosi Fena.

Foto: Tanjug/AP

- Oni su isprovocirali napetosti jednostranom objavom nezavisnosti koju većina građana ne želi. Oni su prevarili građane radi vlastitih interesa - izjavila je Kolau na sastanku s članovima njene stranke.

Foto: Tanjug/AP

Kako se navodi, i sama Kolau je protiv nezavisnosti, ali tvrdi da podržava slobodan zvanični referendum o tom pitanju.

Foto: Tanjug/AP

Katalonski poslanici proglasili su 27. oktobra nezavisnost Katalonije nakon što je na referendumu održanom 1. oktobra izglasano otcepljenje od Španije. 

Pogledajte video:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    12. novembar 2017 | 08:54

    Ko pita vecinu...pitaju se oni sto glasaju...ostali se jave da pametuju kad je sve gotovo,a u ovom slucaju je vecina na referendumu rekla "DA"!!!

  • Ultima

    12. novembar 2017 | 13:20

    Aaa za gradonacelnika/cu samo reci Kvisling

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA