≫ 

Sastali se pravi i "filipinski Tramp": Kontroverzni Duterte pevao "na uvce" američkom predsedniku, a pre toga je rekao da je Amerika nula od države (FOTO) (VIDEO)

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte je otpevao svoju omiljenu pesmu "Ikaw"

  • 2

Lideri iz gotovo cele Azije pridružili su se danas američkom predsedniku Donaldu Trampu na gala večeri u Manili čiji je domaćin bio filipinski predsednik Rodrigo Duterte - slika jedinstva regiona koji u pozadini azijske turneje američkog predsednika pogađaju tenzije, ocenjuje Rojters.

Zaboravio Melaniju u kolima, nije se poklonio caru, izgubio strpljenje dok je hranio ribe: Trampovi gafovi na azijskoj turneji (FOTO) (VIDEO)

Filipinski predsednik Rodrigo Duterte izjavio je danas da je "bolje ne dirati" spor oko teritorija u Južnom kineskom moru, u koji su uključeni Kina i još pet država, uključujući Filipine, dok se Tramp ponudio da bude posrednik u sporu pošto kaže da je "veoma dobar" u tome.

- Mi moramo da budemo prijatelji, druge usijane glave volele bi da se suprotstavimo Kini i ostatku sveta u mnogim pitanjima - rekao je Duterte na ceremoniji, veče pred početak samita Asocijacije zemalja jugoistočne Azije (ASEAN) u Manili.

Filipinski predsednik smatra da je "bolje ne dirati" pitanje Južnog kineskog mora jer, kako kaže, niko ne može da priušti da ide u rat.

Foto: AP/Tanjug

Tramp je pre dolaska u filipinsku prestonicu Manilu, na godišnje okupljanje lidera ASEAN iz glavnog grada Vijetnama, Hanoja jutros poručio da je spreman da posreduje između pretendenata na teritorije u Južnom Kineskom moru.

- Ukoliko mogu da pomognem u posredovanju ili rešavanju arbitražom, recite mi - poručio je Tramp na početku sastanka sa predsednikom Vijetnama Tran Dai Kvangom.

Trampova maratonska turneja kroz Aziju najduža je od bilo kog američkog predsednika u poslednjih 25 godina.

PEVAO TRAMPU

Na zahtev Donalda Trampa, Duterte je otpevao svoju omiljenu pesmu "Ikaw". Pomogla mu je renomirana umetnica Pilita Korales.

Filipini, kao bivša američka kolonija, imaju jake kulturne i privredne veze sa SAD. Međutim, Duterte je naveo da nikada neće posetiti tu zemlju, koju smatra nulom.

NE IDEM U AMERIKU, ONI KRŠE LJUDSKA PRAVA

- Ne idem u Ameriku tokom svog mandata, čak ni posle. Video sam Ameriku i ona je nula od zemlje. Oni dosta krše ljudska prava - rekao je Duterte.

Odnosi između SAD i Filipina pogoršali su se od dolaska Dutertea, koji se izjašnjava kao socijalista zalažući se za bolje veze sa Kinom i Rusijom.

Foto: Tanjug / AP

Duterte je inače poznat po svojim kontroveznim izjavama, kao što je ona da sa 16 godina već u svojoj biografiji ima zabeleženo i ubistvo.

- Kada sam bio tinejdžer, čas sam bio u zatvoru, čas nisam. Bilo je tuča tu i tamo. Sa 16 godina već sam ubio nekoga. Prava osoba, tuča, ubadanje. Imao sam samo 16 godina. Samo zato što me je pogledao - kazao je Duterte.

On je jednom prilikom upozorio da bi mogao da bude "50 puta" gori od muslimanskih ekstremista u toj zemlji koji javno odrubljuju glave i kazao da bi mogao i da pojede jetru teroriste uhvaćenog živog ukoliko bi u tom trenutku bio u lošem raspoloženju.

- Ako hoćete da budem životinja, mogu i to. Mi smo isti. Mogu i ja to radim, da budem i 50 puta gori - rekao je Duterte.

UBIJAJTE DILERE

Duterte ne prestaje da šokira svetsku javnost svojim otvorenim pozivima Filipincima da sami uzmu pravdu u ruke i ubijaju dilere droge, pa čak i heroinske zavisnike.

- Ako poznajete narko-zavisnika - ubijte ga! Njegovim roditeljima bi bilo bolno da to moraju uraditi sami.

Foto: AP/Tanjug

NEĆE BANKROTIRATI POGREBNA PREDUZEĆA

Filipinski predsednik se čak i "našalio" kada je Filipince pozvao da otvaraju pogrebna preduzeća:

- Garantujem vam, nećete bankrotirati. To će biti unosan posao.

SREDNJI PRST ZA EU

Evropski parlament žestoko je osudio prošle godine porast nasilja i ubistava na Filipinima što je podstaklo živopisnog predsednika na žestoku reakciju. Naravno, Evropi je odgovorio u svom stilu - psovkama i vulgarnim gestovima.

- Je**** se! Ponavljam, je*** se - urlao je Duterte i pokazao Evropskoj uniji srednji prst.

Printskrin: Youtube

Novinari su pitali Amerikance i Filipince da li znaju ko je od njihovih lidera šta rekao:

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milorad

    13. novembar 2017 | 07:54

    Duerte ima pravo,bori se za posten svet i zdravu naciju.

  • qop

    13. novembar 2017 | 07:35

    pametan politicar... sve javno pljuje sto naror ne voli ali ipak iza zatvorenih vrata saradjuje sa svima..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA