Tužan život žena u vojsci Severne Koreje: Zbog neuhranjenosti i stresa gube menstruaciju, spavaju na pirinču i siluju ih

U Severnoj Koreji služenje vojske obavezno za sve žene. Država je propisala vojni rok za žene, koji mora da traje najmanje sedam godina

  • 35

Bivša pripadnica vojske Severne Koreje u razgovoru za BBC otkrila je kako je izgledao njen život u vojsci u kojoj je služila gotovo 10 godina.

Zbog čega Severna Koreja toliko mrzi Ameriku? (FOTO)

Uslovi su bili toliko teški da je većina žena u vojsci nakon pola godine službe zbog prevelike količine stresa i neuhranjenosti prestala da dobija menstruaciju, a osim toga, mnoge od njih su silovane.

KATASTROFALNI USLOVI

Li So-jeo, koja je nakon desetogodišnje službe u vojsci Severne Koreje prebegla u Južnu Koreju, ispričala je kako se još uvek seća smrada betonskih baraka u kojima su žene vojnici bile smeštene.

- Dosta smo se znojile. Madraci na kojima smo spavali su bili od riže, ne od pamuka. Svi telesni mirisi i znoj upijali su se u dušeke.

- Nije bilo ugodno - prisetila se i dodala kako je jedan od razloga tome bilo loše stanje kupaonica, koje zapravo nisu ni imale u pravom smislu te reči.

Foto: Tanjug/AP

- Kao ženi, jedna od najtežih stvari je to da se ne možete istuširati kako treba. Posebno zato što nismo imale tople vode. Oni su nam spojili jedno crevo na planinski potok i voda nam je stizala direktno iz njega. Uz vodu, kroz crevo su nam upadale i zmije i žabe - dodala je Li So-jeon.

Za BBC je ispričala i kako je svaka od žena vojnika dobila male fioke koji je mogla da spremi svoje uniforme. Na vrhu komoda sa fiokama svaka od njih imala je dve uokvirene fotografije. Na prvoj je bio Kim Il-sung, a na drugoj njegov sin, sadašnji vladar, Kim Džong Un.

VOJNI ROK U TRAJANJU OD 7 GODINA

So-jeon sada ima 41 godinu, a osim nje i brojne druge žene iz porodice bile su u vojsci. Kada je 90-ih došlo do gladi u Severnoj Koreji, ona je odlučila da se prijavi u vojsku kako bi svakog dana imala barem jedan siguran obrok, a isto su napravile i brojne druge žene, piše "Index".

Danas je, pak, u Severnoj Koreji služenje vojske obavezno za sve žene. Ta država propisala je vojni rok za žene, koji mora da traje najmanje sedam godina, a obavezni vojni rok propisan je i za muškarce. Mora trajati najmanje deset godina i ujedno je to najduži obvezni vojni rok na svetu.

Foto: Tanjug/AP/Wong Maye-E

Procenjuje se kako je oko 40 posto žena u dobi između 18 i 25 godina u Severnoj Koreji u vojsci, a očekuje se kako će taj postotak porasti jer je vojska za žene postala obavezna pre dve godine.

Ipak, oni koji "imaju posebne veštine", poput dara za muziku ili su dobri sportisti, imaju šansu za oslobođenje od služenja vojnog roka.

Li So-jeon imala je 17 godina kada je odlučila da ode u vojsku i tada je bila zadovoljna životom u vojsci koji je uključivao, na primer i fen za kosu. Iako nije mogla često da ga koristi jer često nije bilo struje.

GUBITAK MENSTRUACIJE

Rutine za žene i muškarce bile su uglavnom iste u vojsci, piše BBC. Žene su ipak imale kraće fizičke treninge jer se od njih očekivalo da obave poslove oko kuće poput čišćenja i kuvanja.

Od muškaraca se nije očekivalo da to rade. Autorka Morilot kaže kako je Severna Koreja društvo kojim vladaju muškarci i u kojem su važne tradicionalne uloge polova. I dalje se veruje kako je ženama mesto u kuhinji, dodala je.

Foto: Profimedia/AFP

Li So-jeon pak priča kako je takav naporan režim ubrzo uzeo danak njoj, ali i drugim ženama u vojsci.

- Nakon šest meseci do godine dana u službi više nismo dobijale menstruaciju jer smo bile neuhranjene i pod stresom - rekla je i dodala kako im je zapravo drago da više nisu imale menstruaciju.

- Žene su govorile kako im je drago jer je stanje bilo tako teško, da bi menstruacija sve samo pogoršala - ispričala je za BBC.

Rekla je i kako im vojska nije osigurala higijenske potrepštine, pa su stoga morale više putada koriste iste uloške ili su koristile pamučne uloške.

- Žene i dan-danas koriste tradicionalne uloške od pamuka. Njih treba isprati svake noći, da to muškarci ne bi videli, pa su se žene ustajale rano ujutro kako bi ih oprale - dodala je.

Autorka Morilot potvrdila je ove navode, rekavši kako je nedavno razgovarala s ženama vojnicima i kako je jedna devojka u dobi od 20 godina izjavila kako zbog preteških treninga već dve godine nema menstruaciju.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, kada je objavljeno da će vojska biti obvezna za žene, vlada je objavila i kako će ženama osigurati higijenske potrepštine.

SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE

Autorka Morilot kaže kako je sa ženama u vojsci razgovarala o silovanju.

- Većina njih je rekla kako se to dešava drugim ženama - rekla je i dodala kako joj niti jedna nije rekla da se dogodilo njoj.

Li So-jeon je za BBC izjavila kako ona nije silovana, ali kako jesu brojne druge žene koje su služile vojsku s njom.

- Zapovednik bi ostao u svojoj sobi nakon smene i silovao bi žene vojnike koje su služile pod njegovim zapovedništvom - rekla je.

Foto: Tanjug/AP

Iako je prema zakonima Severne Koreje kazna za silovanje sedam godina zatvora, Džulijet Morilot kaže kako je problem u tome što niko nije spreman da svedoči u tim slučajevima, pa silovatelji prolaze bez kazne. Dodala je i kako je nasilje u porodici i dalje široko prihvaćeno u severnokorejskom društvu i kako se ne prijavljuje, a isto je sa zlostavljanjem u vojsci.

Li So-jeon služila je u bazi u blizini granice sa Južnom Korejom, a vojsku je odlučila da napusti kada je imala 28 godina. Kada je istupila iz službe, uvidela je da ima finansijskih poteškoća i 2008. godine odlučila je da pobegne u Južnu Koreju.

U prvom pokušaju bega uhvaćena je na granici sa Kinom i poslata je u zatvorski kamp na godinu dana. U drugom pokušaju, nedugo nakon što je izašla iz zatvorskog kampa, preplivala je reku Tumen i prešla u Kinu. Tamo se na granici našla sa čovekom koji joj je pomogao da iz Kine dođe u Južnu Koreju.

DA LI SU PRIČE O PREBEGU ISTINITE?

Autorka knjige "Skrivena revolucija Severne Koreje", Jieun Baek, izjavila je za BBC kako je glad 90-ih godina donela posebno teško vreme za žene u Severnoj Koreji.

Foto: Tanjug/AP/Wong Maye-E

- Bilo je to posebno teško vreme za žene u Severnoj Koreji. Sve više njih je stupalo u radni odnos i sve više njih je bilo podložno maltretiranju. Posebne zlostavljanju i seksualnom nasilju - poručila je.

Džulijet Morilot, koja je napisala knjigu "Severna Koreja u 100 pitanja" i Jieun Baek potvrdile su kako se priča Li So-jeon slaže s drugim pričama žena vojnika koje su čule, ali upozoravaju i na to kako treba biti na oprezu s pričama osoba koje su prebegle iz Severne Koreje.

- Velika je potražnja za informacijama iz Severne Koreje. Gotovo dovodi do toga da potiče ljude na preterivanje u svojim pričama o toj zemlji, posebno ako im je plaćeno za razgovor. Brojni prebezi koji se ne žele medijski eksponirati kritični su prema "medijskim prebezima". Važno je i to imati na umu - poručila ja Baek.

BBC pak naglašava kako Li So-jeon nije plaćena za intervju koji im je dala.

(Telegraf.rs / Izvor: Index.hr)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mislim

    21. novembar 2017 | 14:34

    ima li kraja ovoj bolesnoj i providnoj americko-kaubojskoj propagandi. Sve zlo ovog sveta moze doci samo iz njihove divlje- zapadne nedodjije.

  • Горски Вијенац

    21. novembar 2017 | 14:26

    Све саме лажи,типична америчка пропаганда.

  • Goran

    21. novembar 2017 | 14:19

    To nam kazu ameri jel

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA