Evropu očekuje najhladniji decembar u poslednjih 7 godina

Ledeno vreme već je nastupilo u Evropi, što se vidi po temperaturama najavljenim za Nemačku koje će, prema procenama, već danas ići ispod nule

  • 1

Najhladniji decembar u poslednjih sedam godina pokvariće prosek jedne od najtoplijih godina u Evropi ikada, procenjuju svetski meteorolozi.

Srbija bi mogla da se trese od HLADNOĆE zbog neverovatne stvari, udaljene 11.000 kilometara

Prva polovina meseca biće neobično hladna, pre nego što se temperature ponovo popnu na uobičajeni nivo za ovo doba godine, prenosi Blumberg.

Foto: Tanjug / AP

- Vreme u decembru bi ove godine ipak moglo da bude najhladnije zabeleženo još od 2010. zbog ledenog talasa koji stiže sa Islanda i severa Rusije, koji će se arktičkim vetrovima raširiti po celom kontinentu - rekao je Tajler Ros, meteorolog kompanije "Akuveder" u Pensilvaniji.

EKSTREMNA ZIMA U DECEMBRU

I pored toga što je Evropa dobro opremljena gasom i strujom za ovo doba godine, u narednom periodu će biti na testu zbog očekivanih hladnoća.

- Ove zime ekstremna, čak i opasna zima preti u decembru. Sneg će padati u istočnoj Evropi sa zahlađenjem, a proširiće se ka centralnoj Evropi i možda ka Ujedinjenom Kraljevstvu - rekao je analitičar Džo Daleo i šef meteorološkog instituta Vederbel Analitiks.

Foto: Tanjug / AP

Ledeno vreme koje je najavljeno za decembar već je nastupilo u Evropi, što se vidi po temperaturama najavljenim za Nemačku koje će, prema procenama, već danas ići ispod nule u odnosu na 10-godišnji prosek za ovo doba godine u toj zemlji, koji je iznosio 3,4 stepena celzijusovih, a kako se navodi, minusi su najavljeni i u Českoj.

Najhladnije će, prema procenama stručnjaka biti u prvoj polovini decembra u Norveškoj i širom jugoistočne Evrope, nakon čega će ponovo nastupiti nešto toplije vreme.

Foto: Tanjug / AP

Promena na toplije uslediće u severnoj Evropi sredinom meseca, ali se dodatna zahlađenja očekuju i krajem meseca, posebno u južnim delovima.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • čarls bronson

    2. decembar 2017 | 23:43

    Pre pedesetak dana sam na ovim stranicama čitao da će ovo biti blaga zima , ali nisam znao da je ta vest bila za australijski kontinent .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA