Od robijaša i prodavca hot dogova do milijardera: Kuvar koga zovu "Putinov šef" stoji iza fabrike botova ruskog predsednika (FOTO) (VIDEO)

Od robijaša do trgovca hot doga postao je Putinov miljenik i milijarder

  • 3

Jevgenij Viktorovič Prigožin je ruski biznismen koji je poznat pod nadimkom "Putinov šef (kuvar)". Za njega kažu da je desna ruka ruskog predsednika, a nadimak je dobio jer poseduje nekoliko restorana i ketering agencija. Kada strani državnici dolaze u posetu Putinu, domaćin je Progožin sa svojim pažljivim izborom jela.

PUTIN IMA TAJNI PLAN?! Zašto je baš sad doneo odluku o Siriji i da li je teroristima zaista došao kraj? (FOTO) (VIDEO)

Fondacija za anti-korupciju optužila je Prigožina za korupciju u biznisu kojim se bavi, a njegovo nezakonito steknuto bogatstvo procenjuje se na preko 14 miliona evra.

Ali, on nije samo "kuvar". Prigožina optužuju da je i rukovodilac Putinove fabrike botova u Sankt Peterburgu, gde njegovo preduzeće, pod bezazlenim imenom "Internet Research" u tajnosti širi propagandu ruskog predsednika na drušvenim mrežama. Prigošin ima dve ozloglašene fabrike botova u gradu: u četvrti Olgino i u Ulici Savuškina, rekao je jednom Putinov politički neprijatelj Aleksej Navalni.

Foto: Tanjug / AP

U pojedinim sektorima botovi su svakodnevno dobijali uputstva šta da pišu i kakve emocije treba da izazovu. Prema rečima jedne radnice, većina zaposlenih su mladi, privučeni relativno visokim mesečnim primanjima (687-859 evra).

Od robijaša do trgovca hot doga postao je Putinov miljenik i milijarder, tako mediji opisuju Prigožinov put.

Bivši robijaš sada ima u posedu nekretnina u vrednosti 7,5 milona dolara, privatni avion i luksuzne jahte, a iz opozicije, ali i iz ruske anti-korupcijske kampanje, optužuju ga zbog netransparentnih ugovora sa Vladom.

Foto: Tanjug / AP

U zatvoru je odležao devet godina, a optužen je za pljačku, nasilje i prevaru. Početkom devedesetih sam je radio svoj senf i prodavao hot dogove, a kako bi smeo da prodaje hranu, potkupljivao je mafiju, piše Dejli mejl.

2001. otvorio je sopstveni restoran u Sankt Peterburgu, a njegova sreća promenila se nekoliko godina kasnije kad je u njegov život ušetao Vladimir Putin. Prvo se sprijateljio sa njegovim vozačem, a Prigošin je navodno ostavio upečatljiv utisak na Putina. Ubrzo je postao njegov kuvar, pa je, između ostalog, organizovao proslavu Putinovog rođendana i učestvovao je na inauguraciji predsednika Medvedeva.

Ubrzo je postao i glavni "caterer" ruske vojske, škola i svih velikih događanja, a uz sve to šef je i Putinovih tajnih takozvanih "fabrika botova" koje na internetu šire prorusku, odnosno anti-zapadnjačku propagandu.

Foto: Tanjug / AP

Njegova glamurozna ćerka Polina udala se prošle godine u Palati Konstantinovski, službenoj rezidenciji predsednika u Sankt Peterburgu.

Aleksej Navalni, menadžer antikorupcijske kampanje, tvrdi da je Jevgeni Putinov glavni kuvar, ali i da je postao svojevrsna "dvorska luda." Naravno, ne misli kako je sve u skladu sa zakonom pa je pozvao na istragu o njegovom bogatstvu.

Foto: Tanjug / AP

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mukica

    19. decembar 2017 | 13:04

    A na zapadu sve transparentno!!!

  • Srbija

    19. decembar 2017 | 14:06

    ... Hahaha vise ne znaju sta ce pa udarili po kuvaru.... A zavrsice sa vodoinstalaterom koji popravlja Putinov wc hahahaha

  • Milan

    20. decembar 2017 | 15:24

    ziveo presednik Putin koji nije samo presednik najvece zemlje na svetu vec i zastitnik nase svete pravoslavne vere

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA