≫ 

EU oduzela Poljskoj pravo glasa, Varšava bi mogla da izgubi milijarde

Prethodna najava ovog poteza stigla je u trenutku kada kulminiraju višemesečne napetosti između Brisela i Varšave

  • 8

Evropska komisija dobela je odluku da pokrene proces oduzimanja Poljskoj prava glasa u EU zbog čega bi Varšava mogla, uz to, da izgubi milijarde evra pomoći koju prima iz fondova Unije.

Velike promene u Poljskoj: Šidlo podnela ostavku, novi premijer Moravijecki

Agencija navodi da je prethodna najava ovog poteza stigla u trenutku kada kulminiraju višemesečne napetosti između Brisela i Varšave.

Rojters ocenjuje da je to potez bez presedana, u kojem se Evropska komisija pozvala na Član 7 Lisabonskog sporazuma EU kako bi kaznila Varšavu zbog kršenja pravila Unije koja se tiču ljudskih prava i demokratskih vrednosti.

- Ukoliko poljska vlada ne odloži ove reforme sudstva, nećemo imati drugog izbora osim da pokrenemo Član 7 - kazao je zvaničnik EU uoči današnjeg sastanka Evropske komisije, na kojem će jedna od tema biti reforme u Poljskoj.

Foto: AP/Tanjug

Navodi se da je novoizabrani premijer Mateuš Moravijecki izjavio prošle nedelje u Briselu da je "odluka već doneta", kao i da je zamenik predsednika Evropske komisije Frans Timermans upozorio u julu Poljsku da je "opasno blizu" tome da se suoči sa sankcijama.

Rojters navodi da bi takva kazna Varšavi ipak mogla da bude blokirana, pošto će se Mađarska, najbliži saveznik Poljske u EU, verovatno snažno tome usprotiviti.

Navodi se, da ako se ipak sve vlade EU budu usaglasili, Poljskoj bi mogla da budu suspendovana prava glasa u EU, a uz to bi mogla da izgubi milijarde evra pomoći iz Unije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip

    20. decembar 2017 | 11:48

    Jedini koji ne dozvoljavaju migrante pored Madjara, bravo Poljaci!

  • Trig

    20. decembar 2017 | 10:45

    I treba.Nisu Poljaci za EU.Greskom su ih primili kao i Hrvate.

  • SrbIN

    20. decembar 2017 | 14:09

    EU deli milijarde evra a da nema pokriće za njih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA