≫ 

Pudždemon spreman na sastanak sa premijerom Španije bilo gde OSIM na jednom mestu

Španski premijer Marijano Rahoj najavio je da će se tim povodom u 14 sati obratiti javnosti

  • 1

Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je danas da je spreman da se sastane sa španskim premijerom Marijanom Rahojem bilo gde na teritoriji EU osim u Španiji gde mu preti hapšenje.

Katalonija na iglama: Separatisti pobedili na regionalnim izborima, Pudždemon u parlamentu, premijeru Španije samo 3 mesta

On je nakon izbora u Kataloniji gde su separatističke stranke odnele pobedu rekao da izbori otvorili "novu eru" za taj region, prenosi AP.

Takođe je rekao da je vreme za dijalog i politiku i da će se, ako dobije garancije Španije, vratiti u Španiju.

U Kataloniji su juče održani vanredni izbori na kojima su tesno pobedile katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost te pokrajine od Španije.

Pudždemonova stranka Zajedno za Kataloniju osvojila je 34 mesta, republikanska levica ERC 32 mesta, a antikapitalistička stranka CUP četiri mesta.

Istovremeno, partija Sijudadanos (Građani), koja je protiv nezavisnosti Katalonije dobila je 37 mesta.

Foto: Tanjug/AP

Rahoj za razgovor s vladom Katalonije, ne pominje Pudždemona

Premijer Španije Marijano Rahoj izjavio je danas da će, nakon vanrednih regionalnih izbora održanih u četvrtak u Kataloniji na kojima su parlamentarnu većinu osvojili separatisti, razgovarati sa novom vladom tog regiona dokle god njeni članovi ne krše španski ustav.

Rojters navodi da se Rahoj ipak nije jasno odredio da li je spreman na razgovor sa bivšim katalonskim liderom Karlesom Pudždemonom, koji je u samoprogonstvu u Briselu i čija je stranka i nakon ovih izbora najveća snaga u okviru partija koje su za nezavisnost Katalonije.

Rahoj je u oktrobru nakon nezakonito organizovanog referenduma i proglašenja nezavisnosti tog regiona smenio katalonsku vladu i otvorio put prevremenim izborima.

AP prenosi da je rekao da su vanredni katalonski izbori otvorili "novu eru" za taj region, poručivši rtakođe da je vreme za dijalog i politiku i da će se, ako dobije garancije zvaničnog Madrida, vratiti u Španiju.

Rahoj najavio je da će se tim povodom u 14 sati obratiti javnosti.

Foto: Tanjug/AP

Rahoj odbio poziv na raspisivanje vanrednih izbora u Španiji

Španski premijer Marijano Rahoj odbacio je danas pozive na raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora u Španiji nakon što na vanrednim regionalnim izborima održanim u četvrtak u Kataloniji parlamentarnu većinu osvojili separatisti, prenosi Rojters.

Rahoj je izjavio da će razgovarati sa novom vladom tog regiona dokle god njeni članovi ne krše španski ustav.

- Secesionisti nastavljaju da gube podršku, ali je to manje nego što bismo mi želeli - kazao je Rahoj.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VA

    22. decembar 2017 | 22:15

    TREBA DATI LJUDIMA DRZAVU U SPANIJI. I TREBA SE RASPASTI EU NEVODI NICEM KA DOBRU..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA