Rekordan broj tražilaca azila u Francuskoj: Najviše ih je iz jedne BALKANSKE DRŽAVE

Iako su ubedljivo prvi na listi, prilikom dobijanja azila i nisu naročito popularni

  • 4

Francuska beleži rekordan broj zahteva za azil u 2017. godini, i to najviše Albanaca, iako su njihovi izgledi da dobiju status izbeglica mnogo manji u odnosu na osobe iz ratom razorenih zemalja, kao što su Sirija ili Avganistan, izjavio je danas direktor Francuske kancelarije za zaštitu izbeglica i lica bez državljanstva (OFPRA) Paskal Bris.

ULIČNI RAT U PARIZU: Evakuišu migrante iz gimnazije, demonstranti ih napadaju!

Prema njegovim rečima, zvanični podaci pokazuju da je azil u Francuskoj prošle godine tražilo 100.412 osoba, što je 17 odsto više u odnosu na godinu dana ranije.

Foto: Tanjug/AP

On je za televiziju Si-njuz istakao da je to najviši broj tražilaca azila u poslednjih najmanje 40 godina, preneo je AP.

Prema podacima OFPRA, broj zahteva za azil iz Albanije porastao je za 66 odsto u odnosu na 2016, ali je njihova stopa prihvatljivosti niska - samo 6,5 odsto, dodaje Rojters.

Veliki sukob migranata u Francuskoj: Povređeno najmanje 10 osoba, posle tuče izbio požar koji je progutao čitav izbeglički kamp (FOTO)

Kao primer za poređenje, britanska agencija navodi da je stopa prihvatljivosti zahteva za azil za Sirijice bila 95 odsto, 85 odsto za Avganistance, a 59 odsto za one koji dolaze iz Sudana.

Bris je talas zahteva za azil iz Albanije nazvao "cikličnim fenomenom".

Foto: AP/Tanjug

Albanci su se "popeli" sa trećeg mesta u 2016. na vrh liste tražilaca azila u 2017, ispred Avganistanaca i Sudanaca, dok su Sirijci niže na lestvici.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA