MILOŠ ZEMAN, rusofil koji obožava da puši i pije, ali liči na Trampa i pobio bi sve novinare: Sve o starom/novom predsedniku Češke (VIDEO)

Aktuelni lider nacije imao je u prošlosti niz gafova i kontroverznih izjava

  • 3

Češki predsednik Miloš Zeman nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova u prvom krugu predsedničkih izbora, pa danas i sutra odmerava snage sa Jiržijem Drahošom, bivšim predsednikom Češke akademije nauka.

Ankete kažu da je Zeman favorit iako se njegov protivnik Jirži Drahoš (68) zalaže za dublju integraciju Češke u EU.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zeman je, kako prenose inostrani mediji, "advokat" većine Čeha koji su iz godine u godinu sve veći evroskeptici, a i sve oštrije se protive prilivu migranata iz muslimanskih zemalja.

Rusofil, a isti Tramp

Miloš Zeman po mnogo čemu je obeležio prethodni mandat. Zalagao se za jačanje veza sa Kinom i Rusijom, zapostavljao je odnose sa zapadnim zemljama, a i Sjedinjenim Američkim Državama.

Mediji su u više navrata isticali da je on jedan od malobrojnih predsednika na svetu koji ne samo po retorici, već i fizički liči na Donalda Trampa.

Foto: Tanjug / AP

- Godine i pozicija na vlasti ne sprečavaju ga da kaže svakom ono što misli. Kod njega nema pardona što ume da bude korisno, ali i vrlo štetno po Češku. Poput Trampa, i Zeman se bori isključivo za interese svoje zemlje i to i naglašava tokom govora u Briselu - tvrdi tabloid Blesk.

Za nalet migranata u Zapadnu Evropu 2015. godine govorio je da je "organizovana invazija" dok je za muslimane isticao da je nemoguće da će ikada moći da se integrišu u češko društvo.

Treći je predsednik Češke, posle Vaclava Havela i Vaclava Klausa, od raspada Čehoslovačke 1993. godine.

"Oprostite mi ružnu prošlost"

Predsednik Češke nikad nije krio da ne može bez cigareta, a bogme i pića. Međutim, stupajući na dužnost predsednika 2013. on je obećao na prvom mestu sebi i porodici, a onda i narodu, da će se odreći loših navika.

Ipak, s pićem nije mogao odmah da prekine.

Na jednom video snimku vidi se kako u foajeu hola pada nakon što je izjavio da nema ništa lepše od 6 čaša vina dnevno, uz 3 čašice žestine.

Nakon što je pogledao snimak, Zeman je pokušao da se opravda naciji konstatacijom da je imao "virus".

Foto: Tanjug/AP

Taj izraz postao je toliko popularan kod Čeha da su na društvenim mrežama ali i u razgovorima, kada bi pričali o pijanstvima, govorili da su "pod virusom".

Od "praškog proleća" do Hitlera

Ekonomista po profesiji, Zemana su građani upamtili još 1989. kada je ponudio dobar plan tokom sloma ekonomskog sistema komunističke Čehoslovačke.

Bio je član komunističke partije tokom "Praškog proleća" 1968. ali je 2 godine kasnije odstranjen iz nje. Pridružio se levom bloku Socijaldemokratske partije.

Pre tačno 20 godina, oformio je manjinsku vladu odgovornu za početak i ubrzavanje pregovora oko ulaska Češke u Evropsku uniju.

Oterajte tog kamermana ili ću ga UBITI: Češki predsednik sa tankim živcima ponovo izazvao incident (VIDEO)

Kao premijer države, Zeman je u periodu od 1998. do 2002. godine imao je čitav niz kontroverznih poteza i izjava poput one da mu je lider Palestinaca Jaser Arafat po mnogo čemu sličan Adolfu Hitleru.

"Sve novinare treba likvidirati" 

Retko koja javna ličnost toliko mrzi novinare kao predsednik Zeman. Čak je i Vladimiru Putinu tokom jednog boravka u Kini rekao: "Sve novinare treba likvidirati".

Već 20 godina je u braku sa Ivanom, ženom koja obožava municiju i sve u vezi sa vojskom.

- Ona će me braniti od terorista - izjavio je Zeman kada je savetovao Česima da se naoružaju prilikom priliva migranata.

Ima dvoje dece - sina iz prvog a ćerku iz drugog braka.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lukas joca

    26. januar 2018 | 23:03

    A sta ne problem sto covem voli svoju drzavu

  • 034

    26. januar 2018 | 23:43

    Misli svojom glavom pa samim tim i za svoj narod .

  • Jeretik

    27. januar 2018 | 10:14

    Ona " In vino veritas" ( u vinu je istina ) je dakle tacna , jer sve sto je rekao je istina .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA