Merkelova zabrinuta, ne nazire se kraj pregovora o velikoj koaliciji: Politički zastoj u Nemačkoj traje već 4 duga meseca

Obe strane se nadaju da će sve biti gotovo u narednim danima

  • 0

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su se njeni konzervativci suočili s teškim pregovorima s Socijaldemokratskom strankom dok pokušavaju da formiraju vladajuću koaliciju. Merkel je naglasila da nije poznato kada će biti završeni s pregovorima.

Konzervativci i socijaldemokrate odredili su nedelju kao krajnji rok za postizanje dogovora o obnavljanju "velike koalicije", koja je vladala zemljom od 2013.godine, ali pojedini političari navode da bi razgovori mogli da se nastave sutra ili produže do utorka.

Telegraf u Davosu: Merkelova osudila politiku Amerike, dramatično upozorenje za svet, kako izgleda Facebook studio (FOTO) (VIDEO)

- Još nije moguće reći koliko će trajati, postavili smo juče dobre temelje, ali ima još važnih pitanja koje treba rešiti - rekla je Merkel pre odlaska na pregovore u sedište SPD.

Na pitanje da li je još moguće da pregovori propadnu, visoki zvaničnik konzevrativaca Rajner Haselof je rekao da ne misli tako.

Foto: Tanjug/AP

- Nadam se da ne. Ne mogu da se setim nijedne teme koja je nepremostiva - rekao je Haselof.

Konzervativci i socijaldemokrate dogovorili su se da investiraju više od dve milijarde evra u socijalno stanovanje do 2021, da ulože 12 milijardi evra na proširenje kablovske mreže i da izdvoje 33 milijarde evra za opštine za različite projekte, uključujući brigu o deci.

Oni su, takođe, postigli dogovor o pitanjima migracija, energije i poljoprivrede proteklih dana, ali tek treba da se dogovore oko najspornijih pitanja - pravila rada i zdravstvene zaštite.

Sporazumom o "velikoj koaliciji" treba da se okonča četvoromesečni politički zastoj u Nemačkoj.

Pogledajte 10 najbitnijih činjenica o nedavno održanom sastanku moćnika na Davosu:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA