ON JE NAJVEĆI PUTINOV HEROJ, idol vojnika i ponos Krima: Sve o ruskom pilotu Romanu Filipovu (VIDEO)

Major za primer držao je u jednoj ruci granatu a u drugoj pištolj kada je na zemlji uočio kako mu se približavaju neprijatelji

  • 23

Glavna vest u Rusiji proteklog vikenda bila je pogibija majora Romana Filipova, ruskog pilota koga su teroristi frakcije Tahrir al-Šam (ili grupe Džaiš al Nasra - prim.nov.) 3. februara pogodili kada se nalazio iznad Idliba u Siriji.

Filipov se, videvši da je pogođen u poslednjem momentu katapultirao, a dok je padao na zemlju znao je da najgore tek sledi.

Oko 30 terorista pohitalo mu je u susret kako bi ga linčovali ali je Filipov uzeo pištolj, pogledao neprijatelja u lice i počeo da puca.

Prema jednoj verziji, ubio je dvojicu terorista pre nego što je sebi presudio, dok je prema drugoj bez čekanja izvršio samoubistvo.

Jedno je sigurno - pre smrti držao je granatu i pištolj u rukama i povikao je:

- Ovo je za družinu!

Kad Krim danima plače

Uporedo sa vestima o smrti Romana Filipova ukrajinski mediji objavili su da je on zapravo njihov državljanin što nije tačno. Rođen je i odrastao u Vladivostoku.

Major Filipov bio je stacioniran na Krimu i tamo je važio za jednog od najvažnijih ljudi u vojsci.

- Bio je as ruskih jurišnih aviona. Pristojan, hrabar i pošten čovek. Za Rusiju je dao život - rekao je Andrej Tarasenko, vršilac dužnosti guvernera Primorskih teritorija Rusije.

Mlađi vojnici su mu se divili, stariji ga veoma poštovali i slušali. Na takmičenju "Avioni" ruske armije održanom 2013. godine Filipov je zauzeo drugo mesto u rangu kapetana.

Iz vrha ruske vojske danas stižu mnogobrojni zahtevi da predsednik Vladimir Putin posthumno odlikuje majora Romana Filipova za hrabrost i doprinos borbi protiv terorizma.

Filipov je posthumno predložen za heroja Rusije, navelo je rusko Ministarstvo odbrane. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu naveo je u saopštenju da je posthumno nominovao majora Filipova za heroja Rusije i da je pilot dao sve od sebe da zadrži avion u vazduhu dok god je to mogao.

Ruski pilot se do poslednjeg daha junački borio sa džihadistima: Krvožedni teroristi su ga opkolili sa svih strana i napali (VIDEO)

Major Filipov bio je oženjen i imao je četvorogodišnju ćerku.

Čime su ga teroristi oborili?

Filipov je upravljao najmodernijom verzijom "SU-25" a avion je srušen prenosivim protivavionskim raketnim sistemom. Arapski mediji kažu - MANPADS "Iglom".

Foto: Tanjug/AP/Ibaa News Agency

Ruski pilot pao je u zoni koja se nalazi pod snažnim uticajem Turske.

Šef Državnog komiteta Dume za odbranu, Vladimir Šumanov, rekao je da se u provinciji Idlib nalazi više od 1.000 američkih instruktora tako da se s pravom može pomisliti da je obaranje bila smišljena provokacija kako bi sukob Rusije sa teroristima eskalirao u nešto još gore.

Sistem MANPADS "Igla" legalnim putem uvezen je u više od 30 zemalja sveta, pa i u Siriju te ne čudi što su ga se domogli i članovi Tahrir al-Šama, jedne od najbrutalnijih i najozloglašenijih terorističkih grupa 21. veka.

Ruska odmazda

Nije dugo trebalo Rusima da teroristima pošalju odgovor na obaranje majora Filipova. Već iste večeri granatirani su položaji Tahrir al-Šama ali i drugih frakcija i u samo jednom napadu ubijeno je oko 30 džihadista.

Što se majora Filipova tiče, Rusija i Turska zajedno rade na tome da njegovo telo što pre bude prebačeno u domovinu.

Daljinac

(I.Đukić - Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    5. februar 2018 | 21:46

    Ovakav ruski vojnik je stvarnost. Kod Amerikanaca ova stvarnost postoji samo u filmu. Počivaj u miru junače.

  • mirjaa

    5. februar 2018 | 22:44

    To je hrabrost I to je majka Rusija rodila.A ne Americke kukavic koj ubijaju sa ledja nevin narod I koji se kriju po tudjim stek_stanovima potplacivajuci izdajice Srbe nebi li opet neki atentat sa ledja napravile nevinoj osobi.E to vam je Amerika osvAJacka kopilad koji su I indijance ubijali na rodjenoj zemlji.To je izrod aspidin koji je rodio DZihadiste Isil,.alkaidu I druge zlotvore.Oni su I srusili ruski avion pod izgovorom dzihadista da bi im kojkakvo hemisko oruzje doturili I tim izprovocirali Putina.Ali to im nece upalit.Nije to Srbija I izdajnivki generali.

  • Ela

    5. februar 2018 | 22:37

    Ja kad bi tako "letela" katapultirana,crkla bi od straha fik-odma'. Svaka mu cast na prisebnosti i brzini da uradi sve to. Pokoj ti dusi junace.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA