≫ 

Novinar koji je pobedio Erdoganov sistem! Posle godinu dana u turskom zatvoru, ponovo na slobodi! (FOTO)

Nekoliko sati po njegovom puštanju, šestoro novinara je osuđeno na kazne doživotnog zatvora

  • 0

Nakon godinu dana provedenih u zatvoru u Turskoj i to bez zvanične optužnice, nemačko-turski novinar lista Velt Deniz Judžel (44) juče je pušten na slobodu i vratio se u Nemačku.

Dilovao drogu iz zatvora: Policajac napao svoje kolege dok su mu pretresali kuću (FOTO)

Kao i desetine turskih novinara, Judžel je zbog kritičkih tekstova o režimu predsednika Erdogana osumnjičen da je pružao podršku teroristima. Nakon godinu dana, sud je prihvatio optužnicu kojom tužilaštvo traži kaznu od 18 godina zatvora i naložio da se Judžel pusti na slobodu. Međutim sud mu nije zabranio da napusti Tursku, pa se on smesta vratio u Nemačku, prenosi Dojče vele.

Foto: Tanjug/AP

Nemačka štampa navodi da je tursko pravosuđe zapravo jedna velika farsa, kojem optužbe za terorizam služe za ugnjetavanje Erdoganovih kritičara. U zatvoru se i dalje nalazi 153 novinara i novinarki.

Kako navode, u ćelijama turskih zatvora nalaze se taoci koji su poruka onima koji su na slobodi da paze šta rade, te se tako ucena nastavlja.

Kako se navodi, za sada nije poznato kakav politički dil ili pritisak je doveo do puštanja Judžela iz zatvora Silivri nadomak Istanbula.

Nemački ministar spoljnih poslova Zigmar Gabrijel tvrdi da Ankara ništa nije ni tražila ni dobila zauzvrat. Sam Judžel je u poruci na društvenim mrežama naveo da ni njegovo hapšenje, a ni njegovo oslobađanje nemaju veze sa pravnim razlozima.

Foto: Tanjug/AP

Ipak, nema nade da bi puštanje Judžela na slobodu moglo da znači bolji odnos turskih vlasti prema novinarima, jer kako piše nemačka štampa, samo nekoliko sati po njegovom puštanju, šestoro novinara je osuđeno na kazne doživotnog zatvora.

Deniz Judžel u zatvoru je bio od 14. februara 2017. kada se dobrovoljno predao turskoj policiji kako bi objasnio pozadinu svog izveštavanja o turskom ministru energetike. Nakon toga zadržan je u zatvoru, bez podizanja optužnice.

(Telegraf.rs)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA