Silvio Berluskoni - od klovna do nade EU: Vređao je i i ponižavao evropske lidere, a sada žele da on pobedi na izborima u Italiji (FOTO)

Zaboravljeni su svi Berluskonijevi skandali, od seksualnih do političkih, i njegove nevolje za sudovima

  • 2

Silvio Berluskoni (81) je naprečac postao "nada EU" i poželjni lider pred predstojeće italijanske parlamentarne izbore, pošto se Brisel boji jačanja pokreta "Pet zvezdica", koji ne krije svoju skepsu prema Uniji.

Berluskonijev savet novinarki: Ne rukuj se tako ako hoćeš da se udaš (VIDEO)

Zaboravljeni su svi Berluskonijevi skandali, od seksualnih do političkih, i njegove nevolje za sudovima.

Brisel, sada, najveće nade polaže upravo u Berluskonija, bez obzira na to što je u koaliciji sa "Severnom ligom", koju mnogi nazivaju ksenofobičnom strankom koja glorifikuje Benita Musolinija.

Foto: Tanjug / AP

Berluskonija u Briselu sada ocenjuju kao osobu sklonu EU i evru, pošto je glavni evropski favorit, nekadašnji premijer Mateo Renci, prema anketama, bez ikakvih šansi da uđe u novu vladu.

Još 2013. godine, jedan od vodećih nemačkih socijaldemokrata Per Štajnbruk nazvao je Berluskonija "klovnom".

Niko u Briselu više ne govori o skandalu koji je Berslukoni izazvao kada je svojevremeno nemačkom socijaldemokrati Martinu Šulcu poručio da izgleda kao "kapo" - zatvorenik sa posebnim privilegijima koji pazi na ostale logoraše u koncentracionom logoru.

Foto: Tanjug / AP

Pamti se i Berluskonijev istup 2014. godine kada je šokirao predsednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera i konzervativce kancelara Angele Merkel, sugerišući da Nemci odbijaju da prihvate činjenicu o postojanju nacističkih koncentracionih logora. Sada se Berluskoni sa osmehom poziva na svoje prijateljstvo sa Merkelovom i čelnicima u Briselu.

Za zabrinuti Brisel on je najbolje osiguranje od pobede nepredvidljivog Pokreta "Pet zvezdica", koji u anketama ima 30 odsto glasova i na drugom je mestu iza Berluskonijeve koalicije, koja dobija 40 odsto, navode analitički portali.

Nemački ekonomista Danijel Gros objašnjava da se establišment EU ponaša u stilu: "Bolji je đavo kojeg poznajemo".

Foto: Tanjug / AP

Međutim, socijaldemokrate u Evropskom parlamentu ističu da Berluskonijeva koalicija uključuje populističku desničarsku "Severnu ligu" i postfašističku "Italijansku braću", koji nisu nimalo skloni EU.

Parlamentarni izbori u Italiji biće održani 4. marta.

(Telegraf.rs / Srna)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA