Tramp kritikovao reakciju policije na pucnjavu na Floridi, a onda je priznao da bi čak nenaoružan uleteo u školu da je bio tamo (VIDEO)

Američki predsednik je izrazio uverenje da bi i većina prisutnih u toj prostoriji postupila kao on

  • 1

Američki predsednik Donald Tramp, koji je žestoko kritikovao odgovor policije na nedavnu pucnjavu u školi na Floridi, izjavio je da bi "čak nenaoružan uleteo u školu" da se kojim slučajem tamo zadesio u trenutku pucnjave.

Tramp se sastao sa učenicima nakon masakra na Floridi: Obećao strožije provere i predložio jednu strašnu stvar! (FOTO) (VIDEO)

- Ne znate dok se ne nađete u takvoj situaciji, ali mislim i zaista verujem da bih tamo utrčao čak i da nisam imao oružje - istakao je Tramp, u obraćanju guvernerima američkih saveznih država danas u Beloj kući, prenosi AP.

Američki predsednik je izrazio uverenje da bi i većina prisutnih u toj prostoriji postupila kao on.

Njegov godišnji zimski sastanak s guvernerima u Vašingtonu pretežno je bio fokusiran na posledice masakra nad 17 učenika i profesora koji je 15. februara u školi u Parklendu na Floridi izveo bivši učenik te škole.

Tramp je još jednom ukazao na potrebu za primenom novog zakona o kontroli naoružanja i poboljšanjem bezbednosti u školama.

Foto: Tanjug/AP

POLICAJAC SE PRAVDAO DA NIJE KRIV

Policajac Skot Peterson, koga je Tramp nazvao kukavicom nakon masakra u školi na Floridi, opravdao je svoj postupak, piše BBC.

Peterson je stajao izvan srednje škole dok je napadač pucao po školi i ubio 17 ljudi. Petersonov advokat izjavio je da njegov klijent "nije shvatio da pucnjava dolazi iz škole", već je mislio da čuje pucnjavu van škole.

- Sledio je pravila svoje obuke i sakrio se, pa je pokrenuo postupak blokade područja - rekao je advokat. Dodao je kako je "očigledna laž da se Peterson poneo kako kukavica tog dana".

Petersonova dužnost je bila da štiti školu i podneo je ostavku prošle nedelje nakon što ga je suspendovao šerif okruga Brovard Skot Israel.

Međutim, advokat optuženog je optužio šerifa da "u najmanju ruku pojednostavljuje situaciju" i da "brza sa zaključcima" o Petersonovom ponašanju.

NAPADAČ SA FLORIDE DANAS PRED SUDOM

Tinejdžer Nikolas Kruz koji je u srednjoj školi u Floridi usmrtio 17 osoba, danas će se pojaviti pred sudom, u trenutku kada se u SAD vodi sve žustrija debata između onih koji se zalažu za oštriju kontrolu oružja i onih koji to brane.

Kako prenosi Rojters, očekuje se da će se Kruz (19) danas pojaviti pred Krivičnim sudom u okrugu Brauard na saslušanju radi daljeg pribavljanja dokaza, skoro dve nedelje nakon što je izveo masovnu pucnjavu u srednjoj školi Mardžori Stounmen Daglas u Parklendu, koju je i sam ranije pohađao.

Foto: Broward County Sheriff's Office

U toj pucnjavi poginulo je 14 učenika i tri profesora, a Kruz je koristio poluautomatsku pušku AR-15, za koju vlasti tvrde da je legalno nabavio prošle godine.

Ova masovna pucnjava u školi pokrenula je veliku debatu u SAD po pitanju prava na posedovanje oružja.

Koliko je zaista moćan lobi za oružje u SAD? Milijardama potplaćuju političare, Trampova pobeda im je bila veoma bitna (FOTO) (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Donald Tramp, republikanac koji se i tokom i posle svoje predsedničke kampanje zalagao za pravo na kupovinu i posedovanje oružja nalazi se pod pritiskom da pokaže da odgovara na zahteve za jačanjem kontrole oružja, navodi Rojters.

On je, kako su agencije prethodno izvestile, nekoliko dana prošle nedelje proveo slušajući emotivne izjave roditelja i učenika uključujući one koji su preživeli pucnjavu u Parklendu i druge iz Konetikata i Kolorada.

Foto: Tanjug/AP/Mike Stocker/South Florida Sun-Sentinel/Amy Beth Bennett/AP/John McCall

Od kako se pucnjava u srednjoj školi dogodila, Tramp je izneo veliki broj ideja kako se ovako nešto više ne bi događalo, uključujući povećanje starosne granice za kupovinu oružja, utvrđivanje podataka o ličnosti pre izdavanja dozvole za posedovanje pištolja, naoružavanje profesora i povećanje njihovih plata bonusima i ponovno otvaranje institucija za mentalno zdravlje.

Američka Nacionalna asocijacija za oružje (NRA) je za blokiranje predloga predsednika SAD o izmeni Zakona o oružju SAD.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • optimus prajm

    27. februar 2018 | 11:30

    Veci krivac policajac nego ovaj sto je pucao

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA