Sveštenici protiv novih udžbenika za veronauku, tvrde da ugrožavaju pravoslavnu veru: Novi protesti u Grčkoj (FOTO)

Neki od demonstranata nosili su transparente na kojima su autori udžbenika označeni kao "izdajnici zemlje" i na kojima je pisalo "Ne ekumenskoj veri"

  • 11

Oko 2.000 ljudi protestovalo je ispred grčkog parlamenta zbog novih školskih udžbenika veronauke za koje smatraju da ugrožavaju pravoslavnu veru.

Protesti u Makedoniji zbog novog imena: Na ulice Skoplja izašlo više od 10.000 ljudi, zahtevali prekid pregovora sa Grčkom (FOTO)

Foto: Tanjug/AP

U protestu su učestvovali i mnogi pravoslavni sveštenici i episkopi, a neki od demonstranata nosili su transparente na kojima su autori udžbenika označeni kao "izdajnici zemlje" i na kojima je pisalo "Ne ekumenskoj veri", prenosi AP.

Učesnici protesta predali su peticiju parlamentu, pre nego što su se mirno razišli.

Foto: Tanjug/AP

U Grčkoj je verska nastava obavezna u svih 12 razreda osnovnih i srednjih škola.

Foto: Tanjug/AP

U spornim udžbenicima, pogotovu onim za više razrede, posvećeno je više prostora drugim hrišćanskim denominacijama, kao i drugim religijama koje su u prethodnim izdanjima predstavljane uglavnom površno i sa negativnim predznakom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jeretik

    5. mart 2018 | 11:15

    Obavezna verska nastava , grozota .

  • Bane

    5. mart 2018 | 10:39

    Braco hriscani svestenici uz vas je sav hriscanski narod sveta.Necemo dozvoliti da nam Anti hristi EU i Amerika menja i uvodi njihove zle lazne izmisljene programe veronauke.Grci budite uz Hrista podrzite svestenike nemoj te dozvoliti da vas Anerika i Eu pretvore u robove da izgubite i naciju

  • renata

    5. mart 2018 | 13:05

    Deca treba da budu informisana o religiji jer je ona bitna komponenta drustva, istorije, kulture. Negativno je kad se istice jedna religija a potcenjuju druge. Neka ucenici sami prosude sta je pravo. A ko hoce svoju decu da poucava sopstvenoj veri, neka to radi u okviru svog doma ili neka verske zajednice organizuju u svojim prostorima. Deca kao i odrasli trebaju biti informisani pa neka svako odluci kako zeli, a ne da se sire predrasude prema drugima kroz obrazovni sistem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA