Ko je Berluskonijev kec iz rukava i budući premijer Italije? Ekstremni desničar koji obožava Putina, veliča Musolinija i mrzi sve što ima veze sa EU (FOTO)

Pobeda krajnje desnice, koja je dobila rekordno veliki broj glasova na parlamentarnim izborima, poremetila je tradicionalnu podelu snaga i uvela zemlju u političku neizvesnost

  • 1

Koalicija desnog centra, predvođena strankom Forca Italija (Napred Italijo) bivšeg premijera Silvija Berluskonija sa 37 odsto glasova vodi na parlamentarnim izborima održanim u nedelju u Italiji.

Na drugom mestu je Pokret pet zvezdica sa oko 31 odsto, čime je postao najjača pojedinačna stranka na političkoj sceni Italije.

Pristižu rezultati izbora u Italiji: Pokret "Pet zvezdica" vodi, da li se Berluskoni vraća?

Sa 23 odsto glasova sledi koalicija levog centra, predvođena Demokratskom strankom doskorašnjeg premijera Matea Rencija, pokazuju jutros saopšteni preliminarni rezultati parlamentarnih izbora koje je objavilo ministarstvo unutrašnjih poslova.

Foto: Tanjug/AP

Pošto nijedna stranka ni koalicija nije osvojila apsolutnu većinu na osnovu koje bi mogla samostalno da formira vladu, predviđa se da će pregovori za formiranje vlade verovatno biti dugi i teški, prenela je agencija AP.

Najjača pojedinačna partija je prema preliminarnim rezultatima Pokret pet zvezdica, koji je usmeren protiv establišmenta.

Anti-imigrantska i evroskeptična Liga Matea Salvinija osvojila je oko 18 odsto, dok je Forca Italija dobila manje od 14 odsto glasova, navela je američka agencija.

Italijani su u nedelju glasali za 315 članova Senata i za 630 članiva Doma poslanika.

Foto: Tanjug/AP

MATEO SALVINI UVODI POLITIČKU NEIZVESNOST

Pobeda krajnje desnice, koja je dobila rekordno veliki broj glasova na parlamentarnim izborima, poremetila je tradicionalnu podelu snaga i uvela zemlju u političku neizvesnost.

Lider desničarske i evroskeptične Lige, ranije Lige za Sever koja je sada promenila ime i odbacila svoj raniji imidž i program severnjačkog separatizma, mogao bi da bude novi premijer Italije.

Salvini, inače poslanik u Evropskom parlamentu, ima veoma kritičan stav prema Evropskoj uniji, a naročito prema evru za koji je, na dan kad je imenovan za lidera Lige za sever, rekao da predstavlja "zločin protiv čovečnosti".

Njegova kampanja bila je fokusirana na ograđivanje od evra, Brisela i više od 690.000 migranata koji su stigli u Italiju od 2013. godine.

Lider Lige postao je 2013. godine, u vreme kad je stranku potresao skandal oko zloupotrebe stranačkih fondova. Podigao ju je na noge, pretvorivši je u nacionalističku, evroskeptičnu i antiglobalističku snagu.

Foto: Tanjug/AP

Salvini se zalaže za ravnopravne poreze, poreske olakšice, fiskalni federalizam i protekcionizam i dok podržava porodične vrednosti i legalizaciju bordela, žustro se protvi istopolnim brakovima.

Suprotstavio se međunarodnom embargu protiv Rusije 2014. godine i podržao ekonomsko otvaranje ka istočnoj Evropi i zemljama Dalekog istoka.

Jednom je, prilikom obraćanja u Parlamentu Italije, rekao da bi Italija živela daleko bolje kada bi imala lidera kao što je predsednik Rusije Vladimir Putin. Više puta je boravio u Rusiji, a posetio je i poluostrvo Krim. Poslednji put, tokom boravka u Moskvi, kao lider partije "Liga severa", potpisao je sporazum o partnerstvu sa "Jedinstvenom Rusijom", vodećom ruskom partijom.

Samo letimičan pogled na Salvinijeve političke prijatelje otkriva u kom smeru on želi da povede Italiju. Osim Putina i Trampa, od koga je usvojio slogan "Prvo Italijani", ceni i mađarskog autoritarnog premijera Viktora Orbana, čelnicu francuske krajnje desnice Marin Le Pen i nemačku protivevropsku Alternativu za Nemačku.

Podržao je Bregzit i rekao da bi Italija pod njegovom komandom mogla da bude sledeća zemlja koja će napustiti EU. Obećao je "ekstremne" reforme u evropskim zakonima ukoliko bude izabran, a EU je pripretio sa mogućnošću "Italegzita". U manifestu njegove stranke naveo da "brani italijanske granice od invazije ilegalnih imigranata".

Foto: Tanjug/AP

Kako je rekao, sa glasanjem u Italiji, EU će imati svoju poslednju šansu da se reformiše. U suprotnom, Bregzit neće biti ništa drugo do početak neizbežnog procesa rušenja, sa svim propratnim posledicama i opasnostima.

NEĆE U KOALICIJU SVIH SA SVIMA

Salvini je danas oko podneva potvrdio da ima "pravo i dužnost da vlada Italijom". Rekao je da je evro bio i ostao greška, ali i napomenuo da je "nezamisliv" referendum o tom pitanju.

Kazao je i da je spreman da razgovara sa svim strankama, ali je istakao da neće učestvovati u "minestrone" koaliciji, u očiiglednoj aluziji na neku široku koalicionu vladu.

Njegova politička budućnost izgleda obećavajuće, šta god da se dogodi. Iako je on to javno negirao, mnogi analitičari kažu da bi mogao da se reši svojih koalicionih partnera i sastavi 'antiestablišmentsku' evroskeptičnu vladu s pokretom Pet zvezdica.

Foto: Tanjug/AP

NJEGOV PRISTALICA UPUCAO ŠEST AFRIČKIH MIGRANATA

Suprotno od Berluskonija, Salvini u kampanji nije nastupao u televizijskim sučeljavanjima. Izlazio je na ulice i trgove kako bi direktno razgovarao s ljudima i tvrdi da je održao 3000 skupova i proputovao 15.000 kilometara.

Prošlog meseca bio je izložen oštrim kritikama nakon što je simpatizer Lige iz vatrenog oružja ranio šest Afrikanaca.

Takođe, izazvao je kontroverzu širenjem poruka protiv islamista, što se nije svidelo lokalnom katoličkom biskupu, koji predstavlja instituciju koja zagovara politiku otvorenih vrata prema migrantima.

Salvini, koji će napuniti 45 godina u petak, odustao je od studija istorije i krenuo na novinarstvo. Kasnije je ušao u politiku, prvo na lokalnoj nivou u Milanu, a nakon toga osvaja mandate u italijanskom pa i u Evropskom parlamentu.

Foto: Tanjug/AP

FORCA ITALIJA U KOLACIJI SA LIGOM VEĆ 20 GODINA

Liga za sever je u proteklih 20 godina bila tri puta u vladi Italije kao koalicioni partner sa Silvijem Berluskonijem, ali partiju je potresao skandal oko zloupotrebe stranačkih fondova.

Ovog puta čini se da Berluskoni i pak nema mnogo razloga za zadovoljstvo, jer je prema dosadašnjim rezultataima Salvini ostvario bolji rezultat. Prema predizbornom dogovoru unutar koalicije, premijera će birati onaj ko ostvari najbolji rezultat, ako ova koalicija formira vladu.

Sam Berluskoni, koji je četiri puta bio predsednik vlade, ne može da obavlja javnu funkciju do 2019. godine zbog presude za utaju poreza. Umesto toga, kandidat Forca Italije za premijera je aktuelni predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani koji je to i potvrdio.

Foto: Tanjug/AP

Brisel, ipak, najveće nade polaže upravo u Berluskonija, bez obzira na to što je u koaliciji sa Ligom, koju mnogi nazivaju ksenofobičnom strankom koja glorifikuje Benita Musolinija. Berluskonija sada ocenjuju kao osobu sklonu EU i evru.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs/Agencije/M.I.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    5. mart 2018 | 23:47

    ITALIJA BELLA -ODE ISTO DESNO-SKROZ DESNO -EU SE BLIZI KRAJ !!!! KO CE DA DRZI OPELO U BRISELU???!!??!! ,BILI SU DOBRI ALI KRATKO TRAJALI I STA CEMO UMRLI POSLE TESKE I NEIZLECIVE BOLESTI,AMIN!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA