≫ 

Odzvonilo raketama? Tramp prihvatio Kimov poziv za sastanak, oči u oči do maja

Kim je zatražio od Trampa da se sastanu, obećavši kako je zauzvrat spreman da se suzdrži od nuklearnih pokušaja i spaljivanja projektila

  • 2

Severnokorejski lider Kim Džong Un pozvao je američkog predsednika Donalda Trampa na sastanak, a Tramp je rekao da će prihvatiti poziv, što predstavlja preokret bez presedana u odnosima dve zemlje, javio je BBC.

Kim je tražio od Trampa da se sastanu, obećavši da je zauzvrat spreman da se suzdrži od nuklearnih pokušaja i ispaljivanja projektila.

Tramp spreman da se sastane sa Kim Džong Unom, potrebno je samo da se ispuni jedan važan uslov

Južnokorejski zvaničnici u Vašingtonu, koji su objavili da bi dvojica lidera mogla da se sastanu već u maju, usmeno su preneli Kimovu poruku Trampu i poručili da je svernokorejski lider "posvećen denuklearizaciji".

Šef južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbednost Čung Eui Jong, koji se ranije ove nedelje sastao s Kimom u Pjongjangu, obavestio je novinare o planiranom sastanku nakon razgovora s Trampom u Beloj kući.

Foto: Tanjug/AP

Tramp je prihvatio poziv na sastanak.

Severna Koreja još nije izdala nikakvo zvanično saopštenje o aktuelnom razvoju događaja, a američki predsednik potvrdio je na svom nalogu na Tviteru da će se sastati s Kimom do maja. "Sastanak je u planu", napisao je Tramp.

Tramp je naveo da je došlo do "velikog napretka", ali da će sankcije Severnoj Koreji ostati.

Portparolka Trampa Sara Sanders rekla je da će mesto i vreme sastanka dvojice lidera biti naknadno utvrđeni.

Nijedan američki predsednik nikada se nije sastao sa liderom Severne Koreje, a SAD i Severna Koreja nemaju čak ni formalne diplomatske odnose, navela je agencija AP.

Foto: Tanjug/AP

Ovaj sastanak je korak ka denuklearizaciji

Južnokorejski predsednik Mun Džae In smatra da bi sastanak američkog predsednika i severnokorejskog lidera mogao da dovede do toga da se Pjongjang odrekne svog programa nuklearnog naoružanja, izjavio je danas portparol Muna Kim Eui-Kjeom.

Mun je planirani sastanak dvojice lidera nazvao "istorijskom prekretnicom", koja će "poslati na pravi put" denuklearizaciju Korejskog poluostrva, navodi se u saopštenju koje je pročitao Munv portparol, prenosi AP.

Mun je, takođe, pohvalio Trampa jer je prihvatio poziv Kima za sastanak, navodeći da će liderstvo Trampa hvaliti "ne samo stanovnici Južne i Severne Koreje, već svaka osoba koja je ljubitelj mira širom sveta".

Foto: Tanjug/AP

Portparol južnkorejskog predsednika rekao je novinarima na brinfingu da je lider Severne Koreje rekao šefu južnokorejske Kancelarije za nacionalnu bezbednost Čung Eui Jongu da će biti velikih rezultata sastanka s Trampom, navodi Rojters

Nakon uvreda, Trampova odluka je pravo iznenađenje

Tramp je ovom odlukom iznenadio i najbliže saradnike. Od dolaska na vlast američki predsednik je oštro optuživao vođu Severne Koreje za zveckanje nuklearnim oružjem, a u septembru prošle godine pošteno su se častili uvredama.

Američki predsednik je u govoru pred Opšom skupštinom UN-a severnokorejskog čelnika nazvao "čovekom raketom" u samoubilačkoj misiji, zapretivši da će tu zemlju u potpunosti uništiti.

Kim je brzo uzvratio nazvavši Trampa "mentalno poremećenom osobom", "retardom" i zapretio da će "skupo platiti pretnje upućene njegovoj zemlji". Tramp mu nije ostao dužan, pa je uzvratio nazvavši Kima "ludakom" koji će biti stavljen na prbu kao nikad dosad.

Ali uoči i tokom Zimskih olimpijskih igara prvo je došlo do nekoliko diplomatskih susreta između Severne i Južne Koreje, a sad je južnokorejski predstavnik postao posrednik između Kima i Trampa.

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/BBC)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA