Pilot nije pratio instrukcije za sletanje, avion prilazio pisti iz pogrešnog smera: Otkriven uzrok avionske nesreće u Nepalu

U avionu kompanije "US-Bangla" iz Bangladeša bilo je 67 putnika i četvoro članova posade, pri čemu je stradalo najmanje 50 ljudi

  • 0

Avion koji se srušio u prestonici Nepala, Katmanduu, usled čega je poginulo na desetine ljudi, prilazio je jedinoj pisti koju aerodrom u tom gradu ima, iz pogrešnog pravca, izjavio je generalni menadžer aerodroma Raj Kumar Četri.

Jos jedan pad aviona: Nad Nepalom crni dim zebnje, strahuje se da niko nije preživeo (FOTO) (VIDEO)

Kako prenosi AP, snimak razgovora između pilota i kontrole za vazdušni saobraćaj ukazuje da je postojala konfuzija po pitanju iz kog smera bi avion trebalo da sleti.

Foto: Tanjug/AP

Prema rečima menadžera aerodroma, pilot aviona nije pratio instrukcije za sletanje koje mu je davao kontrolni toranj i avion "nije bio u liniji sa pistom kako je trebalo" da bude.

On je dodao da je kontrolni toranj u nekoliko navrata upitao da li je pilot dobro i da je svaki put odgovor bio "da".

Kako su mediji juče preneli, na međunarodnom aerodromu u Katmanduu izleteo je sa piste i zapalio se avion kompanije "US-Bangla" iz Bangladeša u kojem je bilo 67 putnika i četvoro članova posade, pri čemu je stradalo najmanje 50 ljudi.

Foto: Tanjug/AP

Rojters je to objavio pozivajući se na neimenovanog portparola nepalske vojske, dok je AP na osnovu podataka iz tamošnje policije objavio da je poginulo najmanje 38 ljudi, a 23 povređeno.

"Bi-Bi-Si" prenosi da je "Katmandu post" javio da se letelica srušila u istočnom delu piste aerodroma "Tribuvan".

Navodi se da je iz letelice spaseno 17 osoba. Avion "Bombardije deš 8 Q400" sa dva propelera doleteo je iz Bangladeša.

Na društvenim mrežama pojavile su se fotografije i video snimci na kojima je prikazan dim koji se diže sa piste.

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA