≫ 

Putin na čelu Rusije još šest godina: Prve čestitke došle iz Kine, od velikih zapadnih lidera prvi čestitao francuski predsednik

Na osnovu 99,79 odsto prebrojanih glasačkih listića, za Putina je glasalo 76,67 odsto birača, što je njegov rekord u dosadašnjim izborima u Rusiji

  • 12

Vladimir Putin ubedljivo je pobedio na predsedničkim izborima i biće na čelu Rusije još šest godina, pošto mu je poverenje za novi mandat poverilo više od 50 miliona birača - skoro 77 odsto.

Prema podacima ruske Centralne izborne komisije, na osnovu 99,79 odsto prebrojanih glasačkih listića, za Putina je glasalo 76,67 odsto birača, što je njegov rekord u dosadašnjim izborima u Rusiji.

>>>Putin osvojio četvrti mandat: Izlaznost bila oko 60 odsto, na drugom mestu Grudinin, slavlje širom Rusije (FOTO) (VIDEO)

Za Putina je 2004. godine glasalo 71,31 odsto birača, odnosno 49.563 miliona, a na izborima 2012. godine 63,60 odsto, odnosno 45.602 miliona građana.

Centralna izborna komisija je, takođe, saopštila da je odziv glasača dostigao 67,4 odsto.

Na predsedničkim izborima u Rusiji je na skoro 97.000 biračkih mesta moglo da glasa oko 110 miliona upisanih birača, od koji na teritoriji Rusije živi 108.968.869, a u inostranstvu 1.875.408 miliona u 144 zemlje.

Vladimir Putin poručio je da će posle inauguracije, koja će se održati 7. maja, biti promena u vladi.

Foto: Tanjug/AP

PUTIN SE SASTAJE SA OSTALIM KANDIDATIMA

Predsednik Rusije Vladimir Putin imaće sastanak sa kandidatima koji su u nedelju učestvovali u trci za predsednika države, saopštio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Putin će se sastati sa kandidatima za predsednika Ruske Federacije danas - rekao je Peskov, prenela je agencija Tas s.

- On je to učinio i 2012. godine i sličan susret biće i danas - dodao je portparol Kremlja.

Foto: Profimedia/AFP

KINA PRVA ČESTITALA, ZAPAD JOŠ ĆUTI

Prva svetska sila koja je čestitala Putinu bila je Kina, čiji je predsednik Si Đinping pozdravio u ponedeljak kinesko-ruske odnose za koje je kazao da su "na najvišem nivou u istoriji".

Odnosi između dve države  "na najvišem su nivou u istoriji, što predstavlja primer za izgradnju novog tipa međunarodnih odnosa utemeljenih na međusobnom poštovanju, jednakosti i pravde - rekao je u poruci Si.

- Kina je spremna da sarađuje sa Rusijom kako bi dve zemlje nastavile dodatno da napreduju u odnosima i promociji svetskog mira - dodao je u poruci.

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Venezuele Nikolas Maduro takođe je požurio da čestitita Putinu. Do ponedeljka ujutru to još nije učinio niko od zvačničnika zapadnih zemalja.

Čestitke je uputio i japanski premijer Šinzo Abe, lideri Irana, Kzahstana, Belorusije, Bolivije Kube...

Portparol nemačke kancelarke Štefan Zajbert najavio je da će i Angela Merkel upututi čestitke Vladimiru Putinu na pobedi, ali je dodao da se Nemačka ne slaže sa Rusijom po pitanju Ukrajine i Sirije.

Istovremeno visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini danas u Briselu nije ni pomenula pobedu ruskog predsednika, već se fokusirala na trovanje bivšeg ruskog špijun, koje je ocenila kao apsolutno neprihvatljivo.

Foto: AP/Tanjug

MAKRON PRIČAO SA PUTINOM PREKO TELEFONA

Predsednik Francuske Emanul Makron poželeo je Rusiji uspeh u njenoj političkoj, demokrtaskoj, ekonomskoj i drušvenoj modernizaciji nakon što je Vladimir Putin osvojio još jedan mandat na predsedničkim izborima u Rusiji.

U telefonskom razgovoru sa Putinom, Makron je potvrdio svoju posvećenost konstruktivnom đalogu između Rusije, Francuske i Evrope, saopšteno je iz francuske predsedničke kancelarije, prneo je AP.

Makron je pozvao ruske vlasti da rasvetle odgovornost oko trovanja bivšeg ruskoj špijuna Sergeja Skripalja u Britaniji i čvrsto povrati kontorlu nad potencijalnim programima koji nisu prijavljeni Organizaciji za zabranu hemijskog oružja.

Makron je, takođe, izrazio zabrinutost zbog istuacije u severnom sirijksom gradu Afrinu i istočnoj Guti, pozvavši Rusiju da da sve od sebe da sukobi i stradanje civila u tim područjima prestanu.

Foto: AP/Tanjug

NA IZBORIMA U RUSIJI OKO 580.000 POSMATRAČA

Oko 475.000 posmatrača iz političkih partija, kandidata i civilnih komora i 105.000 članova izbornih komisija sa savetodavnim pravom bilo je prisutno na izbornim mestima u Rusiji, izjavila je danas predsednica ruske Centralne izborne komisije (CIK) Ela Pamfilova.

- Rekla bih da je bila prisutna vojska posmatrača - rekla je ona, preneo je Tas s.

- Preliminarne statistike još treba da budu obrađene, ali u ovom trenutku, na osnovu informacija koje imamo iz različitih regiona ukupno 474.500 posmatrača iz političkih partija, kandidata i civilnih komora i 105.000 članova izbornih komisija sa savetodavnim pravom imali su status posmatrača i bili su prisutni na izbornim mestima - navela je Pamfilova.

Prema njenim rečima na jednom biračkom mestu bilo je šest do sedam posmatrača, a kako su se odvijali izbori pratilo je 10.500 medijskih kuća.

Foto: Tanjug/AP

OEBS: U RUSIJI NIJE BILO PRAVOG IZBORA

Oganizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) saopštila je danas da u Rusiji nije bilo pravog izbora na predsedničkim izborima i da su izbore obeležili pritisci na sve koji su iznosili kritike.

Izbor bez stvarne kokurencije, koju smo videli ovde, nije pravi izbor, navedeno je u saopštenju OEBS, preneo je Rojters.

OEBS je, takođe, naveo da su ograničenja fundamentalnih sloboda, kao i registracije kandidata organičili prostor za političko delovanje i rezultovali nedostatkom pravog takmičenja.

Posmatrači su videli više vrsta mera, ukljucujući neprikladan pritisak na birače da izađu na izbore, stoji u saopštenju OEBS.

(Telegraf.rs/Tanjug/Hina)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Горски Вијенац

    19. mart 2018 | 10:07

    Нека је са срећом. Да владаш колико сам желиш и да нас ослободиш од западне пошасти. Амин.

  • Goxy45

    19. mart 2018 | 11:00

    Sve najbolje predsedniceeee

  • P. Trebava

    19. mart 2018 | 10:50

    Hvala velikom Ruskom narodu od Kalingrada, Krima pa sve do dalekog Vladivostoka gdje se sunce radja sto su ponovo izabrali Putina koji je velika nada za cijelo covjecansvo. Bog da cuva Rusiju i Putina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA