Šta je potrebno da se odnosi EU i Turske unaprede? Teška vremena, ali dobra saradnja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi bila velika greška izostavljanje Turske iz procesa proširenja Evropske unije

  • 0

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi bila velika greška izostavljanje Turske iz procesa proširenja Evropske unije.

Erdogan čisti sever Iraka od Kurda: Objavio da su počele vojne operacije

Na samitu EU i Turske kao kandidata za članstvo, u bugarskom gradu Varni, Erdogan je rekao da se nada da su teška vremena Turske i EU ostavljena u prošlosti, prenosi Rojters.

S druge strane, Evropska unija je zabrinuta zbog načina na koji turski predsednik Redžep Tajip Erdogan poštuje vladavinu prava u Turskoj i zbog njegovih poteza u Siriji i istoku Mediterana, izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk.

Foto: Tanjug/AP

- Naš sastanak pokazao je da dok naši odnosi prolaze kroz teška vremena, u oblastima u kojima sarađujemo, sarađujemo dobro - rekao je Tusk juče novinarima nakon samita EU-Turska u Varni, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, ponovo je potvrđena spremnost EU da očuva dijalog i da radi na prevazilaženju trenutnih problema, sa ciljem "da se razviju potencijali partnerstva".

Foto: Tanjug/AP

On je naveo da lideri EU nisu dobili konkretne odgovore od Erdogana na dugu listu svega što ih zabrinjava, uključujući operacije u Siriji i hapšenje novinara.

Foto: Tanjug/AP

- Ipak, nadam se da će to biti moguće u budućnosti. Samo napredak u rešavanju ovih problema omogući će nam da unapredimo odnose EU i Turske, uključujući i proces pristupanja te zemlje Uniji - rekao je Tusk.

Foto: Tanjug/AP

Daljinac

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA