≫ 

Rusija uzvraća udarac, i Hrvatska na udaru: Moskva proteruje više od 150 diplomata u znak osvete (FOTO) (VIDEO)

Rusija je u petak obavestila ambasadore stranih zemalja koje su proterale ruske diplomate da preduzima recipročne mere i naložila im da smanje broj svojih diplomata u Ruskoj Federaciji

  • 32

Moskva će proterati onoliko diplomata iz drugih zemalja, koliko su one proterale ruskih diplomata zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala u Britaniji, saopštio je u četvrtak ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. Oni imaju rok da do 5. aprila napuste Rusku Federaciju. Budući da je više od 20 zemalja - SAD, većina članica EU-a, Ukrajina i druge - dosad proteralo ukupno više od 150 diplomata, a Rusija je donela odluku da protera ukupno više od 150 njihovih diplomata, a među njima se nalazi i Hrvatska

Amerika i ostale zemlje povele diplomatski rat na jedan od najtužnijih dana u Rusiji (SPISAK DRŽAVA)

Predsednik Rusije Vladimir Putin je sa članovima Saveta za nacionalnu bezbednosti razgovarao o recipročnim merama nakon što su zapadne zemlje proterale na desetine ruskih diplomata. Rusija je u petak obavestila ambasadore stranih zemalja koje su proterale ruske diplomate da preduzima recipročne mere i naložila im da smanje broj svojih diplomata u Ruskoj Federaciji.

Foto-montaža: Profimedia/Alamy, pixabay.com

Lavrov je rekao da je američki ambasador u Moskvi Džon Hantsman pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, gde je obaveštan da Rusija odgovara istom merom na odluku SAD da protera 60 ruskih diplomata. Zamenik ruskog ministra Sergej Rjabkov uručio mu je protestnu notu zbog proterivanja ruskih diplomata i zatvaranju konzulata Rusije u Sijetlu.

- Na osnovu principa reciprociteta, kao mera reakcije, 58 zaposlenih u ambasadi SAD u Moskvi i dva člana diplomatskog osoblja u generalnom konzulatu u Jekaterinburgu proglašeno je personom non grata zbog aktivnosti koje nisu u skladu sa njihovim diplomatskim statusom - saopštilo je ministarstvo.

Osim toga, Moskva je povukla pristanak za otvaranje i rad američkog generalnog konzulata u Sankt Peterburgu. Ruska ambasada u Vašingtonu postavila pitanje na Tviteru koji bi američki konzulat izbarali da se zatvori, a upravo je onaj koji se zatvara i pobedio u anketi. čak 47 odsto korisnika odlučilo se da too bude upravo Sankt Peterburg.

RUSIJA NIJE ZA DIJALOG

Sjedinjene Američke Države smatraju da nema opravdanja za odluku Rusije da protera 60 američkih diplomata i zatvori konzulat SAD u Sankt Peterburgu.

Američki Stejt department saopštio je da takva odluka Rusije pokazuje da Moskva nije zainteresovana za diplomatiju i da Vašington zadržava pravo da preduzme dalje akcije.

- Jasno je prema spisku koji nam je dat da Ruska Federacija nije zainteresovana za dijalog o pitanjima koja se tiču naše dve zemlje. Zadržavamo pravo da odgovorimo - rekla je portparolka Stejt departmenta Heder Nauert novinarima.

Ambasada SAD u Moskvi Foto: Tanjug / AP

Ona je rekla da Rusija "ne treba da se ponaša kao žrtva", naveo je AP.

AMBASADORI ZAPADNIH ZEMALJA KOD LAVROVA

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je na razgovor pozvalo ambasadore zapadnih zemalja koje su preuzele "neprijateljske korake" protiv Moskve u vezi sa "slučajem Skripal", da bi im se uručile protestne note, a Rojters prenosi da je među diplomatama koje pristižu i predstavnik hrvatske ambasade.

Agencija prenosi rano jutros da su stigli i predstavnici ambasada Australije i Belgije, a pre njih su u zgradu ruskog ministarstva ušli ambasadori Nemačke, Francuske, Italije, Poljske, Holandije, kao i predstavnici češke i ukrajinske ambasade.

U ministarstvu je bio i nemački ambasador Ridiger fon Frič koji je posle napuštanja zgrade izjavio da Rusija mora da odgovori na pitanja u vezi sa trovanjem bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove ćerke Julije. On je dodao da je Berlin otvoren za dijalog sa Moskvom. TAS S prenosi da su ambasadori pozvani i da bi ih ministarstvo obavestilo o uzvratnim merama.

Foto: Tanjug/AP

Britaniji je dat rok od mesec dana da svede svoje diplomatsko osoblje u Moskvi na isti broj koliko ima sada i ruska diplomatska misija u Britaniji, saopštilo je rusko ministarstvo spoljnih poslova.

Moskva će proterati dvoje holandskih diplomata kao odgovor na proterivanje dvoje ruskih diplomata ih Holandije, rekla je holandska ambasadorka Rene Džons-Bos novinarima izlazeći ih zgrade ruskog ministarstva spoljnih poslova, prenosi Rojters.

Rusija proteruje i dvoje italijanskih diplomata koji imaju rok nedelju dana da napuste zemlju, saopštilo je italijansko ministarstvo spoljnih poslova. Agencije prenose da Moskva proteruje i četvoro diplomata iz Poljske i troje iz Litvanije.

- Proglašavanjem jednog ruskog diplomate personom non grata, hrvatska Vlada stala je uz saveznike i partnere u EU i NATO i jasno osudila svaku pretnju međunarodnom pravu i evropskoj i globalnoj bezbednosti.  Danas 30. marta, hrvatskom ambasadoru u Moskvi Tončiju Staničiću, saopštena je odluka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije o uskraćivanju gostoprimstva jednom hrvatskom diplomati, bivšem službeniku hrvatske ambasade u Moskvi - piše u saopštenju Ministarstva.

ATMOSFERA U VAŠINGTONU JE TOKSIČNA

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov izjavio je da se ne seća perioda gorih odnosa između Vašingtona i Moskve, a nakon što su dve zemlje uzajamno proterale po 60 diplomata. On je u intervjuu za televiziju En-Bi-Si njuz rekao da ima utisak da je atmosfera u Vašingtonu zatrovana.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije Foto: Tanjug / AP

- To je toksična atmosfera. Na nama je da odlučimo da li smo u hladnom ratu ili ne. Ali.... ne sećam se da su naši odnosi bili u tako lošem stanju - naglasio je Antonov.

Dodao je da trenutno postoji veliko nepoverenje između SAD i Rusije i da je danas Rusiji prebacuje odgovornost za sve, "čak i za loše vreme".

- Krajnje je vreme da prestanemo da okrivljujemo jedni druge. Krajnje je vreme da započnemo stvarni razgovor o realnim problemima - naveo je ruski ambasador.

Antonov je takođe ponovio da Rusija negira optužbe za mešanje u američke izbore 2016. godine. "Nemoguće je zamisliti" da je Kremlj odgovoran za to, rekao je on i dodao da optužnice specijalnog savetnika Roberta Mulera nisu dokaz odgovornosti.

BUGARSKA NEĆE PROTERATI RUSKE DIPLOMATE

Bugarska neće proterati ruske diplomate zbog "slučaja Skripal", poručio je bugarski premijer Bojko Borisov.

Borisov je istakao da njegova zemlja, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, treba da održava otvoren dijalog sa Rusijom u svetlu zategnutih odnosa između zapadnih zemalja i Moskve zbog trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Engleskoj.

Bugarska je izražila solidarnost sa svojim EU i NATO saveznicima time što je pozvala na konsultacije svog ambasadora u Moskvi, rekao je Borisov, ali i istakao da su potrebni dodatni dokazi za dalju akciju.

Foto: Tanjug/AP

Premijer Bugarske je to izjavio posle sastanka sa članovima vladinog saveta za bezbednost na kojem je obavljen razgovori i sa bugarskim ambasadorom u Moskvi.

Borisov je najavio da će se ambasador vratiti u Rusiju posle pravoslavnog Uskrsa, 8. aprila, prenosi Rojters.

Pogledajte video:

VIDEO: Verovali ili ne u Beogradu možete kupiti Putinov portret

(Telegraf.rs / L.C.)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kula

    30. mart 2018 | 20:00

    Njih proteruju a ja kao srbin odem u Miskvu i glavni sam baja kad kažem odakle sam...taksista neće da mi naplati vožnju...konobar piće...samo kažu BRATJA.

  • ljuba

    30. mart 2018 | 19:06

    Kažu ameri "Rusija nema opravdanje za proterivanje..." a oni imaju. Mediokreti koji misle da se sve vrti oko njih. Putine care,nema sa tobom zezanja.

  • Brankica

    30. mart 2018 | 18:47

    Putin najmocniji covek na zemlji. Hrabar neustrasiv. Bravo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA