≫ 

Francuski predsednik u poseti kod Trampa: Razgovaraće o Iranu i Siriji, a doneo mu je i poseban poklon (FOTO) (VIDEO)

Reč je o prvoj državnoj poseti čiji je Tramp domaćin, otkako je došao na vlast u januaru 2017. godine

  • 7

Francuski predsednik Emanuel Makron stigao je u državnu posetu Vašingtonu, a po dolasku je poručio da je poseta "veoma važna u sadašnjem kontekstu, sa toliko mnogo neizvesnosti, problema i, ponekad, pretnji".

Očekuje se da će u fokusu njegovih razgovora sa američkim predsednikom Donaldom Trampom biti razilaženja SAD i EU o nuklearnom sporazumu sa Iranom, situacija u Siriji i trgovina.

Srdačan razgovor Trampovih i Makronovih Foto: Tanjug/AP

Rojters navodi da je Makron u nekoj vrsti spasilačke misije iranskog nuklearnog sporazuma, koji je Tramp rekao da će poništiti osim ukoliko evropski saveznici ne isprave do sredine maja, kako je rekao, njegove "užasne mane".

Makronovi u poseti kod Trampovih: Melanija će servirati večeru prvoj dami i predsedniku Francuske, a evo šta je na meniju

Donald i Melanija Tramp su uživali u društvu predsednika Francuske i njegove supruge Foto: Tanjug/AP

Reč je o prvoj državnoj poseti čiji je Tramp domaćin, otkako je došao na vlast u januaru 2017. godine.

Kako je najavljeno, Makron i Tramp će, zajedno sa prvim damama dve zemlje, večerati u Maunt Vernonu - kući Džordža Vašingtona, prvog američkog predsednika i komandanta Revolucionarnog rata čiji je savez sa Francuskom bio ključan za pobedu nad Britancima.

Danas će Tramp i Makron imati glavne radne aktivnosti tokom sastanaka u Beloj kući, predviđena je i zajednička konferencija za novinare, a na kraju dana - prva zvanična večera sa šefom strane države u Beloj kući koju Tramp priređuje otkako je izabran za predsednika.

Gosti i domaćini su proveli divan dan zajedno Foto: Tanjug/AP

U sredu će se Makron obratiti na zajedničkom zasedanju Kongresa SAD, i to baš na dan kada se, pre ravno 58 godina, šef francuske države, general Šarl de Gol, obratio američkom Kongresu.

Britanska agencija navodi da je "malo verovatno" prijateljstvo između Makrona i Trampa počelo pre godinu dana u Belgiji "više nego čvrstim" rukovanjem.

Dok su drugi evropski lideri ostali na izvesnoj distanci sa Trampom, Makron se prilično trudio da ostane blizak američkom predsedniku i često je sa njim razgovarao telefonom, primećuje Rojters.

Emanuel i Brižit Makron po izlasku iz aviona Foto: Tanjug/AP

Makron, inače pokušava da spase nuklearni sporazum koji su SAD i još pet svetskih sila postigle 2015. sa Iranom, a koji je Tramp najavio da će raskinuti ukoliko ga evropski saveznici ne osnaže do sredine maja.

Francuski predsednik je, u intervjuu za Foks njuz, rekao da bi bilo bolje zaštiti sporazum sa Iranom, a ne odbaciti ga, upozorivši da ne postoji "plan B" kao alternativa.

Donald Tramp i Emanuel Makron Foto: Tanjug/AP

Uz to, Makron želi da Trampa ubedi da evropske zemlje izuzme iz tarifa na čelik koje su deo plana predsednika SAD o smanjenju hroničnih trgovinskih deficita sa zemljama širom sveta, pre svega sa Kinom.

Očekuje se da će dva lidera razgovarati i o Siriji, manje od dve nedelje nakon što su SAD, Francuska i Britanija izvele vazdušne napade u toj zemlji u znak odmazde za navodi napad hemijskim oružjem u sirijskom gradu Dumi.

Donald Tramp i Emanuel Makron će razgovarati o važnim temama Foto: Tanjug/AP

Makron je prošle nedelje izjavio da veruje da je on Trampa ubedio da američke trupe zadrži u Siriji, ali Tramp uporno najavljuje da će ih vratiti kući, mada nije javno izneo određeni vremenski rok za to.

Neizvesno je da li će značajan napredak biti postignut po tom i drugim pitanjima, napominje Rojters.

Foto: Tanjug/AP

- Da li ćemo zaista rešiti neka od tih pitanja, ili se približiti rešenju ili pak detaljnom dogovoru, teško je reći - izjavio je u petak visoki zvaničnik američke administracije.

Makron, inače, Trampu na poklon donosi sadnicu hrasta, kao simbol dugotrajnog prijateljstva dve zemlje.

Prve dame su uživale u zajedničkom druženju Foto: Tanjug/AP
Francuski predsednik je po prvi put u Vašingtonu Foto: Tanjug/AP

Pogledajte snimke:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    24. april 2018 | 08:39

    OVO JE NAJ OPASNIJI SUSRET ZA MIR U SVETU !!! KOME CE DA ZAPRZE CORBU VIDECEMO USKORO A I NAMIRISALI SU OPET NAFTU I MORACE I NJIMA UVESTI DEMOKRATIJU!!

  • Ne, pa ne!

    24. april 2018 | 08:40

    Nevjerovatno, kako su se upropastili Melanija i Makron sa bracnim izborom. Vala ,sa svakim možes sjesti da ručas, ali u krevet leci ne, ne, ne,....

  • Rambi

    24. april 2018 | 08:50

    Ja mislim da ce glavna tema njihovih razgovora biti ZENE😂😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA