Zbog čega je Trampov najveći neprijatelj Iran kojem stalno preti? Makron je došao u posetu SAD kako bi smirio situaciju (FOTO) (VIDEO)

Tramp je rekao i da je "divno prijateljstvo" koje je razvio sa Makronom - svedočanstvo trajnog saveza dve zemlje

  • 9

Američki predsednik Donald Tramp i prva dama SAD Melanija dočekali su u utorak u Beloj kući predsednika Francuske Emanuela Makrona i njegovu suprugu Brižit. Lideri dve države su razgovarali o važnim temama koje su trenutno gorući problemi u svetu, a sve događaje oko posete su uživo pratili američki mediji.

Navodi se da je ovo prva državna poseta koju Tramp ugošćava u Beloj kući i da su pored predsednika i prve dame Makronove dočekali i potpredsednik SAD Majk Pens i šef Trampovog kabineta Džon Keli, čime su po oceni "Si-En-Ena" scenu ispred Bele kuće učinili grandioznom.

Za Makrona je dočekan svečani doček uz 500 pripadnika vojske SAD, a nakon intoniranja himni obe zemlje on je sa Trampom prošao pored počasnog stroja.

Makron je došao kod Trampa u goste sa samo jednim ciljem: Od svih svetskih lidera, jedino on može da utiče na američkog predsednika (FOTO) (VIDEO)

Sinoć su Trampovi priredili svečanu večeru za Makronove Foto: Tanjug/AP

Sinoć su Trampovi za Makronove organizovali večeru u Beloj kući, prvu svečanu večeru za nekog državnika otkad je došao na vlast, a za meni i sve ostale pojedinosti pobrinula se lično njegova supruga Melanija.

Osim ovih pratećih dešavanja, mnogo su važnije teme o kojima su predsednici razgovarali, a one se tiču situacije u Siriji, nuklearnog sporazuma sa Iranom i trgovine.

Doček ispred Bele kuće Foto: Tanjug/AP

ZAJEDNIČKI CILJEVI

Francuski predsednik Emanuel Makron istakao je po dolasku u Belu kuću, bliske veze između Francuske i SAD, a američki predsednik Donald Tramp zahvalio je Makronu za "nedavnu odlučnu akciju" u Siriji.

- Amerika za moju zemlju predstavlja beskrajne mogućnosti - rekao je Makron, stojeći pored Trampa, prenosi AP.

Francuski predsednik je Trampu rekao i da Francuska sa SAD deli "ideal slobode i mira". Tramp je rekao i da je "divno prijateljstvo" koje je razvio sa Makronom - svedočanstvo trajnog saveza dve zemlje.

Makron je podsetio da su se Francuzi borili zajedno s Džordžom Vašingtonom tokom Američke revolucije, što je, kako je naveo, utemeljilo saradnju između dve zemlje.

Francuski predsednik, za koga američka agencija primećuje da je u bližim odnosima sa Trampom nego mnoge njegove evropske kolege, rekao je i da Francuska zajedno sa SAD radi na izazovima kao što su terorizam, Severna Koreja i Iran.

I Makron i Tramp uputili su želje za brz oporavak bivšem predsedniku SAD Džordžu Bušu starijem, i izrazili saosećanje sa kanadskim narodom posle "užasne tragedije" u Torontu gde je kombi uleteo među pešaka usmrtivši 10 osoba.

Makron i Tramp su razgovarali o važnim dešavanjima u svetu Foto: Tanjug / AP

SIRIJA

Tramp je pohvalio ulogu Francuske i zahvalio Makronu na "snažnom prijateljstvu" u odgovoru na hemijski napad u Siriji.

- Zajedno s našim britanskim prijateljima, SAD i Francuska nedavno su preduzeli odlučnu akciju kao odgovor na to što je sirijski režim koristio hemijsko oružje. Želim da lično zahvalim predsedniku Makronu, francuskoj vojsci i francuskom narodu na istrajnom partnerstvu. Bili su apsolutno neverovatni. Puno Vam hvala, gospodine predsedniče - poručio je Tramp.

Tramp je istakao da se slaže sa Makronom da Amerika treba na duže staze da ostane vojno prisutna u Siriji. Predsednik SAD je ranije najavio da će povući svoje trupe iz Sirije, a sada je rekao da mu je predsednik Makron ukazao na opasnost da Iran preuzme teritoriju odakle su proterani pripadnici ISIS-a.

- Doćićemo kući ali želimo da ostavimo trajan otisak - rekao je Tramp.

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je sredinom aprila da je on ubedio američkog predsednika Donalda Trampa da ostavi trupe u Siriji.

Dvojica lidera su razvila čvrsto prijateljstvo Foto: Tanjug/AP

On je u intervjuu za francusku BFM televiziju kazao da je u telefonskom razgovoru, pre napada koalicionih snaga na Siriju, ubedio Trampa da ne povlači vojsku iz Sirije, prenosi Rojters.

- Ubedili smo ga da je neophodno da ostane tamo. Imamo kompletan međunarodni legitimitet da delujemo u tom okviru. Tri članice Saveta bezbednosti su intervenisale - rekao je Makron u televizijskom obraćanju povodom godišnjice stupanja na čelo Francuske.

Generalni sektretar NATO Jens Stoltenberg ocenio je da će vazdušni udar predvođen SAD, izveden tokom vikenda, smanjiti sposobnost sirijske vlade da izvede nove hemijske napade.

Stoltenberg je rekao da su napadi koji su izveli SAD, Francuska i Britanija “jasna poruka” sirijskom predsjedniku Bašaru Asadu, Rusiji i Iranu da upotreba hemijskog oružja nije prihvatljiva i da saveznici neće stajati po strani i posmatrati.

Makron se hvalio da je ubedio Tramp da američka vojska ostane u Siriji Foto: Tanjug/AP

IRAN

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da će se Teheran suočiti sa "većim problemima nego ikada" ukoliko ponovo pokrene svoj nuklearni program, a nuklearni dogovor s Iranom nazvao "ludim", prenosi Rojters.

- Oni (Iran) će imati veće probleme nego što su ikada ranije imali - poručio je Tramp tokom obraćanja medijima na početku posete Beloj kući predsednika Francuske Emanuela Makrona.

Rojters prenosi da je Makron novinarima rekao da želi da "obuzda Iran u regionu".

Predsednik SAD je, međutim, sugerisao i da bi on i francuski predsednik uskoro mogli da približe stavove o iranskom nuklearnom sporazumu.

- Mislim da smo imali neke suštinske razgovore o Iranu. Mogli bismo da se dogovorimo barem oko jednog sporazuma vrlo brzo - rekao je Tramp.

Pričalo se da je jedan od ciljeva Makronove posete taj da ubedi Trampa da ostane u nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Makron i Tramp tokom svečane večere Foto: Tanjug/AP

ZAŠTO TRAMPU TOLIKO SMETA NUKLEARNI SPORAZUM SA IRANOM?

Tramp je tvrdio da je Obamina administracija fokusirana na iranski nuklearni program i da nije prodavala mnogo pažnje drugim aktivnostima Irana, kao što je recimo podrška sirijskom predsedniku Bašaru al Asadu, njegova uloga u građanskom ratu u Jemenu i slično.

Kao i njegovim prethodnicima i Trampu je veći favorit bila Saudijska Arabija i njeni sunitski saveznici nego sam Iran.

Tramp kaže da taj sporazum nije dovoljno dobar jer ne može trajno da onemogući Iran da razvija nuklearno oružje i zato što ne uključuje ograničenje povodom testiranja raketa.

Tokom predsedničke kampanje, a i kao predsednik SAD, Tramp često napada Iran i naglašava da nuklearni sporazum nije skrojen kako bi trebalo.

Više puta je istakao da je taj sporazum umanjio američku bezbednost. On naglasio da inspektori iz Međunarodne agencije za atomsku energiju i drugih tela UN nemaju dovoljno ovlašćenja za praćenje situacije.

Tramp je tokom kampanje 2016. godine obećao da će otkazati sporazum ili da će ponovo pregovarati o njemu, pa se verovatno oseća obavezanim da održi svoju reč.

Ova poseta francuskog predsednika je prošla veoma zapaženo Foto: Tanjug/AP

ŠTA JE PORUČILA DRUGA STRANA

Šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif upozorio je američku adminsitraciju da ukoliko odustane od iranskog nuklearnog sporazuma to bi moglo da ugrozi predstojeće pregovore sa Severnom Korejom o istom pitanju, jer bi SAD pokazale da ne drže obećanja.

Zarif je u izjaviji agenciji AP rekao da ukoliko američki predsednik Donald Tramp odluči da izađe iz sporazuma, Iran će najverovatnije isto napustiti sporazum koji su u julu 2015. godine postigle šest velikih sila - SAD, Francuska, Kina, Rusija, Nemačka i Velika Britanija sa Iranom.

Prema njegovim rečima, ako bi Iran napustio sporazum to bi značilo da više nema obaveze i da bi mogao da nastavi aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

Iranski ministar je dodao da bi Iran pozdravio smanjenje tenzija na Korejskom poluostrvu, ali je rekao da Tramp pokazuje znake da SAD nisu "pouzdan partner za pregovore" navodeći da je ta zemlja "prilično nepouzdana i za druge međunarodne sporazume".

Tramp je u nekoliko navrata rekao da je sporazum katastrofalan i da postoji mogućnost da se SAD povuku. Konačna odluka o tome treba da se donese 12. maja.

Jedna od tema razgovora je bio nuklearni sporazum sa Iranom Foto: Tanjug/AP

"AMERIKA U SUKOBU SA IRANOM"

Dr Jozef Braml, stručnjak za SAD Nemačkog društva za spoljnu politiku i autor knjige „Trampova Amerika – na račun slobode“, je u intervjuu za DW naveo svoje mišljenje na ovu temu.

Još pre američkog bombardovanja Sirije, on je bio uveren da će SAD izvesti vazdušne udare.

- Smatram da će SAD izvesti vazdušne napade protiv Sirije. Ali, za razliku od onoga pre godinu dana - i tada su SAD napale Siriju posle upotrebe hemijskog oružja - to neće biti samo simbolično. Tada je Tramp hteo da pokaže da nije ruska marioneta. Istovremeno nije hteo da se previše istrčava i zato je prethodno obavestio Rusiju. A oni su upozorili Siriju. Ovaj put neće biti takvih prethodnih informacija - istakao je on.

Na konferenciji za štampu su objavili o čemu su razgovarali Foto: Tanjug/AP

- Pre svega bi Iran trebalo da bude spreman, jer je on i iz drugih razloga na nišanu SAD. One snage koje u Siriji podržava Iran - te će verovatno i biti bombardovane. SAD bi mogle da preseku i vazdušni most tih trupa koji se delom proteže i nad iračkim vazdušnim prostorom - rekao je Braml.

Naveo je da je Sirija zapravo samo sporedno ratište u sukobu koji Amerika ima sa Iranom.

- Mislim da je Sirija za SAD zaista samo sporedno ratište u sukobu sa Iranom. Sada predstoji istupanje iz nuklearnog sporazuma u maju, i onda će se konflikt zaoštriti. Mešanje Irana u Siriji bi moglo da posluži kao moralno i geostrateško opravdanje za njihov postupak. Ne smemo zaboraviti ni da je Tramp nedavno kritičara Irana Džona Boltona postavio za savetnika za nacionalnu bezbednost. Ja to vrlo ozbiljno shvatam - rekao je on.

Tramp i Makron odlaze zagrljeni nakon konferenije za novinare Foto: Tanjug/AP

DOSTA RUKOVANJA I LJUBLJENJA

Osim ozbiljnih tema, veliku pažnju je privuklo i samo ponašanje dvojice lidera. Mnogi su ocenili da su Tramp i Makron razvili pravu "bromance" (blisko prijateljstvo između dvojice muškarca).

Sve vreme su govorili lepe stvari jedan o drugom, a to je bilo praćeno sa dosta rukovanja i ljubljenja u obraz. Čini se da su iskreno uživali u razgovorima koje su imali kao i u vremenu koje su proveli zajedno.

Predsednik SAD Donald Tramp učinio je nesvakidašnji gest prema francuskom kolegi Emanuelu Makronu kom je rukom skidao trunke i perut sa sakoa pre fotografisanja.

Tramp je učinio taj iznenadni gest pre serije fotografisanja ispred Ovalne sobe u Beloj kući, a agencija Frans prenosi da se činilo da je Makronu bio pomalo neprijatno.

Tramp skida Makronu perut sa sakoa Foto: Tanjug/AP

- Imamo vrlo privilegovan odnos, evo sad ću da mu skinem perut (sa sakoa) - rekao je Tramp koji je rukom prešao preko Makronovog ramena.

Britanska agencija navodi da je "malo verovatno" prijateljstvo između Makrona i Trampa počelo pre godinu dana u Belgiji "više nego čvrstim" rukovanjem.

Dok su drugi evropski lideri ostali na izvesnoj distanci sa Trampom, Makron se prilično trudio da ostane blizak američkom predsedniku i često je sa njim razgovarao telefonom, primećuje Rojters.

Pogledajte snimke:

Daljinac

(Telegraf.rs/A.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    25. april 2018 | 22:06

    Melanija je izuzetna žena.

  • Nikolas

    25. april 2018 | 22:19

    OVO JE LUDILO- AMERI,MALI AMERI I FRANCUZI ZELE DA OTVORE VISE FRONTIVA-SIRIJA,IRAN,UKRAJINA ,BALKAN I KOREJA -PA OVI ZELE TRECI SVETSKI RAT !!! OVI SU OPASNI PO SVETSKI MIR -KO IM JE IZ PENTAGONA UGRADIO CIP????!!??

  • 👤

    25. april 2018 | 22:33

    Какви позери. Наводно решавају тешка питања и глобалну светску политику. А они који из позадине све организују и вуку ове пионе никад за своје злочине неће изаћи пред лице правде.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA