Merkelova posle Makrona posetila Trampa: Predsednik SAD zasenio kancelarku, u fokusu njeno skamenjeno lice (FOTO) (VIDEO)

Merkel je rekla da će Nemačka nastaviti da bude pouzdan partner u NATO savezu

  • 1

Nemačka kancelarka Angela Merkel boravila je u poseti SAD u nadi da će poboljšati transatlantske odnose i uveriti američkog predsednika Donalda Trampa da promeni stavove prema trgovini i Iranu, ali nije uspela u tome, piše "Politiko".

Tramp je spominjao nedovoljna izdvajanja za NATO, na šta je i ranije ukazivao Nemačkoj i drugim evropskim saveznicima.

Tramp u julu putuje u Britaniju: Sastaće se sa kraljicom Elizabetom II i Terezom Mej, a najavljeni su i protesti

On je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, pozvao evropske zemlje da troše najmanje dva odsto od svog bruto domaćeg proizvoda na odbranu, prenela je agencija AP.

- NATO je divan, ali više je u službi Evrope nego nama, pa zašto bi onda davali najveći udeo - upitao je Tramp.

Merkel je rekla da će Nemačka nastaviti da bude pouzdan partner u NATO savezu.

Nemačka kancelarka rekla je da će najnoviji budžet Nemačke izdvojiti 1,3 posto BDP, dodavši da je to daleko ispod cilja od 2 procenta, ali da Nemacka i dalje teži ka tome.

Merkelova i Tramp se rukuju pred novinarima Foto: Tanjug/AP

TRGOVINSKI ODNOSI

Američki predsednik požalio se na Svetsku trgovinsku organizaciju da je loše postupala prema SAD i pozvao na "fer i recipročne trgovinske odnose sa našim prijateljma i saveznicima".

- Neophodan nam je recipročan odnos - rekao je Tramp na konferenciji za novinare, ukazujući na američki trgovinski deficit od 150 milijardi dolara u poslovanju sa EU.

Merkelova poruka slična je Makronovoj - da Amerika i Evropa treba da zakopaju sekire u ključnim oblastima, od svetske trgovine do međunarodne bezbednosti.

Susret Trampa i Merkelove je prošao bez velike pompe Foto: Tanjug/AP

KRATKA POSETA

Tamp je Merkelovu dočekao uz mnogo manje pompe nego što je to bio početkom sedmice slucaj sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, primećuje američka agencija.

Merkelova nije dočeka na svečanoj ceremoniji i u njenu čast nije priređena večera u Beloj kući. Takođe nemačka kancelarka nije imala prilike da govori pred američkim Kongresom.

Merkelova kratka poseta započeta je njihovim rukovanjem i tradicionalnim poljupcem u obraze.

Tramp je rekao da je Merkelova "izuzetna žena" i čestitao joj je na nedavnom ponovnom izboru na mesto kancelarke zemlje.

Nemačku kancelarku su zbunila novinarska pitanja Foto: Tanjug/AP

NEMAČKA U TRAMPOVOJ NEMILOSTI

Američki predsednik je neprestano insistirao da ima "divan odnos" sa nemačkom kancelarkom, ali "Politiko" smatra da je njihov "govor tela" ukazivao na suprotno.

"Politiko" ocenjuje da je Merkelova pored Trampa na konferenciji za novinare stajala "skamenjenog lica". Na novinarsko pitanje da li je uspela u tome da Tramp otkaže uvođenje planiranih carina na čelik i aluminijum Evropi, Merkelova je odgovorila da će o tome "predsednik doneti odluku".

"Politiko" ocenjuje da njen odgovor ukazuje na to koliko su Nemačka i u određenoj meri Evropa u Trampovoj nemilosti. Predložene carine najviše će uticati na autoindustriju Nemačke i mnogi strahuju da bi mogle izazvati ozbiljan trgovinski spor između Amerike i Evrope.

Stručnjaci ocenjuju da je Nemačka u Trampovoj nemilosti Foto: Tanjug/AP

Poseta nemačke kancelarke Beloj kući trajala je nekoliko časova, uključujući i ručak.

- Tramp Evropljane posmatra sa visine i ne želi da njihov odnos bude partnerski ili saveznički. On ih vidi kao dosadne klijente i teret, a ne sredstvo - kaže analitičar Ulrih Spek sa Instituta "Aspen".

Tramp i Merkelova razgovarali o trgovini i NATO-u Foto: Tanjug/AP

Pogledajte snimke:

VIDEO: Istorijski sastanak lidera Severne i Južne Koreje

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug/Srna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    30. april 2018 | 06:38

    Nato je americhka tvorevina i za cilj ima da okupira rusiju. Nato ne sluzi evropi nego je koristi da bi ostvarili ciljeve. Kad je rusija podnela zahtev za chlanstvo, ameri su je kategorichno odbili jer nece imati neprijatelja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA