Revolucija u Jermeniji uspela: Lider opozicije se nada da će biti novi premijer (FOTO) (VIDEO)

Jermenski parlament će u utorak birati novog premijera umesto Serža Sargsjana, koji je podneo ostavku prošle nedelje nakon protesta zbog njegovog izbora

  • 3

Lider protesta opozicije u Jermeniji i poslanik Nikol Pašinjan rekao je u nedelju, posle razgovora sa predsednikom te zemlje, da je uveren da će imati podršku da postane novi premijer.

- Revolucija je uspela u našoj zemlji. Tri od četiri parlamentarne grupe obećale su da će glasati za mene kao premijera - rekao je Pašinjan, prenosi Tass.

>>> Pobeda naroda Jermenije: Naterali doskorašnjeg predsednika, a danas premijera da podnese ostavku nakon masovnih protesta (FOTO)

Građani Jermenije protestovali su protiv bivšeg predsednika Serža Sargsjana - Foto: Tanjug/AP

Jermenski parlament će u utorak birati novog premijera umesto Serža Sargsjana, koji je podneo ostavku prošle nedelje nakon protesta zbog njegovog izbora.

- Naša pobeda u parlamentu 1. maja će vrlo verovatno postati zakonska činjenica. Vaš kandidat će voditi vladu - poručio je Pašinjan.

Nikol Pašinjan nada se da će biti novi premijer Jermenije - Foto: Tanjug/AP

On je pozvao svoje pristalice koje su se okupile i u nedelju na protestnom maršu u prestonici, da od ponedeljka obustave protest.

- Počev od ponedeljka ujutru, imaću neke važne sastanke u parlamentu. Biću postiđen, ako blokirate ulice i trgove dok ne budem sa vama. Nećemo izaći na ulice sutra - rekao je Pašinjan na Trgu republike u Jerevanu.

Nikol Pašinjan pozvao pristalice da obustave protest od ponedeljka - Foto: Tanjug/AP

On je najavio da će u ponedeljak u 17 sati po lokalnom vremenu izvestiti građane Jermenije o rezultatima sastanaka.

Pašanjan je kazao da je u nedelju razgovarao i sa članovima ruske Dume i najavio da će odnosi između Jermenije i Rusije biti poboljšani vrlo brzo.

Naveo je i da će Jermenija intenzivno razgovarati sa svim stranim partnerima.

PREDSEDNIK JERMENIJE: PREMIJER SE NE BIRA NA ULICI

Jermenski predsednik Armen Sarkisjan izjavio je u nedelju da bi premijer trebalo da se bira u skladu sa Ustavom te zemlje, a ne na ulicama.

- Svi moramo da poštujemo Ustav. A Ustav jasno kaže da je parlament mesto na kome se bira premijer, a ne na ulicama ili na protestima - rekao je Sarkisjan koji je u martu izabran za predsednika te zemlje.

Jermenski predsednik Armen Sarkisjan izjavio je da se premijer ne bira na ulici - Foto: AP/Tanjug

On je za belorusku televiziju ONT, prenosi Tass, kazao da bi sva neslaganja trebalo da se rešavaju u parlamentu.

- Ukoliko se premijer izabere u skladu sa Ustavom, kao predsednik države potpisaću dekret kojim se ta osoba proglašava za premijera. Ali samo u slučaju da nije prekršen Ustav. Niko ne može i ne sme da otvara Pandorinu kutiju, jer onda ljudi neće poštovati Ustav - rekao je Sarkisjan.

Opozicione stranke od 13. aprila organizuju proteste, zbog kojih je premijer Serž Sargsjan podneo ostavku 23. aprila.

Armen Sarkisjan kazao da bi sva neslaganja trebalo da se rešavaju u parlamentu - Foto: Tanjug/AP

Parlament je zakazao izbor novog premijera 1. maja, a tri parlamentarne grupacije izjasnile su se da će glasati za lidera protesta opozicije i poslanika Nikolu Pašinjana, dok vodeća Republička partija Jermenije za sada nema svog kandidata.

Pašinjan će postati premijer ukoliko za njega bude glasalo 53 od 105 poslanika.

VIDEO: Protest u Atini protiv kompromisa o imenu Makedonije

(Telegraf.rs/Tanjug)

Daljinac

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA