Blututovanje - novi način drogiranja: Zbog čega narkomani ubrizgavaju jedni drugima svoju krv? (VIDEO)

Zavisnici uzimaju "anjopej" koktel sačinjen od heroina, antiretrovirusnih lekova, pa čak i drobljenog stakla i otrova za pacove, koji ubrizgavaju sebi u krvotok, a potom vade krv i ubrizgavaju je nekom drugom

  • 6

U sirotinjskim kvartovima u Johanesburgu, u Južnoj Africi, odnedavno je popularna potpuno nova metoda uzimanja droge nazvana "blututovanje", koja podrazumeva da lice koje ubrizga opijat u sebe, vadi svoju krv i ubrizgava je u drugog korisnika.

Dopisnik britanskog Skaj Njuza, Džon Sparks, bio je svedok jednog takvog čina i detaljno je opisao postupak "blututovanja".

>>> Nova sintetička droga hara Hrvatskom, sve je bliža Srbiji: Koriste je tinejdžeri, imaju ozbiljne halucinacije i završe u bolnici

Kako navodi Sparks, zavisnici uzimaju "anjopej" - koktel sačinjen od heroina, antiretrovirusnih lekova, pa čak i drobljenog stakla i otrova za pacove. Ubrizgavaju ga, potom vade krv, koju onda ubrizgavaju nekom drugom.

"Anjopej" ima skoro trenutni efekat, a u koktelu se može naći i deterdžent za čišćenje.

Sparks ističe da je posmatrao prilike poput zombija koji se nevoljno lelujaju i teturaju u Diplsutu, jednom od sirotinjskih krajeva Johanesburga.

Kako mu je objasnio jedan od zavisnika, Isus, dejstvo ovog koktela ne traje dugo, možda sat ili dva, a ponekad i manje od sat vremena.

Ne postoji mnogo zdravstvenih radnika i savetnika koji tu rade - ali tu je socijalna radnica Mari Mašapa, koju je postavio Nacionalni savet za alkoholizam i zavisnosti (SANCA).

Mašapa procenjuje da svaka peta osoba u toj zajednici koristi "anjopej" i kako kaže, učiniće sve, kako bi dobili svoj "fiks".

- Zavisnost je zaista veoma velika, a zavisnici na sve načine pokušavaju da dostignu najjači efekat, kakv su osetili prvi put, mada to nije moguće - ističe Mašapa.

Ipak, to ne sprečava zavisnike da iznova eksperimentišu.

Mladić po imenu Tabo, ispričao je da su zavisnici u Diplsutu počeli da prodaju ili dele svoju krv sa drugima korisnicima droga. Ta praksa lokalno je oznata kao "blututovanje"

Tabo se ponudio da Sparksu pokaže kako to izgleda u urednom okruženju. Ubacio je "anjopej" u venu svog prijatelja Beneta, onda je odmah povukao malu količinu Benetove krvi i ubrizgao je u svoju ruku.

- Upravo sam se "blututovao" - rekao je Tabo sa olakšanjem.

Na pitanje da li brine o bolestima, među kojim a je i HIV, kojima može da se zarazi, Tabo je odgovorio da će o tome brinuti kad dođe vrme za to.

Istraživač zavisnosti u Južnoj Africi, Šon Šeli, naveo je da ta praksa može biti potpuno besmislena. Kako je rekao, kada se "anjopej" rasprši u krvotok, izgubi svoju moć, odnosno svoju sposobnost da stvori jak efekat zadovoljstva onima koji žele da ga reinjektiraju.

VIDEO: Zaplena droge u Španiji

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA