≫ 

Putin otkrio kada bi bio najsrećniji da se susretne sa Trampom, dok je kineskom predsedniku poklonio pravu rusku saunu (FOTO) (VIDEO)

Putin boravi u Kini na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO). Taj blok, inače, obuhvata Kinu, Rusiju, četiri bivše sovjetske centralnoazijske zemlje, Indiju i Pakistan

  • 0

Ruski predsednik Vladimir Putin poručio je na samitu Šangajske organizacije za saradnju (SCO) da bi bio srećan da se susretne sa američkim predsednikom Donaldom Trampom jednom kada Vašington bude spreman da organizuje samit. On je rekao da su antiteroristički napori prioritet ove regionalne grupe na čelu sa Moskvom i Pekingom. Putin je tom prilikom poklonio neobičan poklon kineskom predsedniku Si Đinpingu.

U obraćanju na samitu, u kineskom gradu Ćingdao, Putin je rekao kako je Tramp izrazio zabrinutost zbog obnovljene trke u naoružanju.

- Ja se slažem sa njim, ali za rešavanje ovog problema potrebna je detaljna diskusija - rekao je Putin.

Putin u Kini: Sreo se Si Đinpingom, u ruskoj delegaciji i tajkun Deripaska (FOTO) (VIDEO)

On je dodao kako su neke zemlje, uključujući i Austriju, ponudile da budu domaćini samita sa Trampom.

Putin želi da se sastane sa Trampom Foto: Tanjug/AP

Putinova izjava došla je nakon izveštaja da zvaničnici Bele kuće već rade na organizovanju sastanka, prenosi Vašington post.

Tramp je ranije izjavio da je spreman za održavanje samita sa Putinom i više puta je ponovio da želi da pobošlja odnose sa Rusijom.

BORBA PROTIV TERORIZMA PRIORITET REGIONALNE GRUPE

Putin je poručio na samitu da su antiteroristički napori prioritet ove regionalne grupe na čelu sa Moskvom i Pekingom.

On je u subotu rekao da novi sporazum koji je taj blok usvojio podrazumeva planove za zajedničke antiterorističke napore u naredne tri godine, prenosi danas AP.

Samit u Kini Foto: Tanjug/AP

Taj blok, inače, obuhvata Kinu, Rusiju, četiri bivše sovjetske centralnoazijske zemlje, Indiju i Pakistan.

Putin je naveo da novi sporazum o antiterorizmu predviđa zajedničke vojne vežbe, razmenu informacija i sprovođenje koordinisane antiterorističke akcije.

On je istakao potrebu da ta grupa pomno prati situaciju u Avganistanu kako bi predupredila pretnje ekstremista u toj zemlji.

Ruski predsednik je, u obraćanju na skupu lidera Šangajske organizacije za saradnju, pozdravio planirani samit SAD i Severne Koreje, istakavši doprinos Pekinga smanjenju tenzija na Korejskom poluostrvu.

S druge strane, kritikovao je povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i naglasio da su članice regionalnog bloka zabrinute zbog ovog američkog poteza.

Odluka Vašingtona da izađe iz sporazuma mogla bi da "destabilizuje situaciju" u regionu, upozorio je Putin, napomenuvši da će Moskva nastaviti da poštuje svoje obaveze u okviru nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Putin je kineskom kolegi poklonio neobičan poklon Foto: Tanjug/AP

NEOBIČAN POKLON ZA SI ĐINPINGA

Ruski predsednik je predsedniku Kine pripremio neočekivan i prilično originalan poklon - pravu rusku saunu, prenosi Sputnjik.

- Da, to je tačno - potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u odgovoru na pitanje da li je istina da je Putinov poklon Siju drvena sauna. Kako je Peskov objasnio, kineska strana će odabrati mesto na kojem će ruski stručnjaci sklopiti saunu.

Sauna će biti sačinjena od dvesta godina stare sibirske kedrovine sa Altajskih planina.

Tokom razmene poklona Putina i Sija, kineskom predsedniku je pokazana skica saune i komad kedrovine.

- Vi ćete mi pokloniti samo taj delić saune - našalio se Si odgovarajući Putinu, te je iskoristio priliku i zahvalio se na poklonu rekavši da je to jedinstvena stvar za jednu kuću.

Istovremeno, mediji nisu saopštili šta je Putin dobio na poklon od Sija.

Inače, uoči posete Kini, Putin nije želeo da otkrije kakvu vrstu poklona je namenio kineskom kolegi.

VIDEO: Ovako se Putin kupa u zaleđenom jezeru za Bogojavljenje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA