Dok ceo svet gleda Mundijal, Rusi besni na Putina: Sproveo je meru za koju je rekao da nikad neće odobriti kao predsednik

Dok je rusko stanovništvo zaokupljeno Svetskim prvenstvom, Kremlj je odlučio da započne sa jednom od najnepopularnijih reformi koju mora da sprovede

  • 13

Svetsko prvenstvo u fudbalu uveliko traje i iz Rusije proteklih dana stižu samo lepe slike. Neverovatni golovi, slavlje navijača i nezaobilazne lepotice na tribinama ispunjavaju novinske članke širom sveta. Utakmice se igraju u 11 ruskih gradova, dočekuju se navijači iz svih krajeva sveta a na ulicama vlada karnevalska atmosfera.

Ruski predsednik Vladimir Putin sa gostima, svetskim liderima gleda mečeve, dok su državni mediji prestali da objavljuju negativne sadržaje. Izgleda kao da Kremlj brine o dobrom raspoloženju svog naroda za vreme Mundijala, ali trenutak slavlja i zabave koristi i da sprovede još jednu rundu nepopularnih reformi i mera sigurnosti.

Iako su pojedine zapadne zemlje tražile bojkot Svetskog prvenstva zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala u Britaniji, za koje je Britanija direktno optužila Kremlj, najvijači iz svih krajeva sveta sjatili su se u Rusiju kako bi bodrili svoje nacionalne timove i uživali u vrhunskim mečevima. Čak su i neki svetski lideri prihvatili Putinov poziv i otišli u Rusiju, a očekuje se da se taj broj poveća kako se Mundijal približava kraju.

Rusija se pobrinula da u zemlji vlada slavljenička atmosfera, bez loših vesti, pa su tako ruski državni mediji prestali da objavljuju sadržaje koji su označeni negativnim, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova zvanično naredilo regionalnim ograncima da ne objavljuju informacije o kriminalu.

I Putin zabija golove, ali u diplomatiji: Bojkot Zapada nije uspeo, svetski lideri dolaze kod ruskog predsednika na Mundijal (FOTO)

Putin na otvaranju Mundijala Foto: Tanjug/AP

Međutim, ovo se ne dešava slučajno. Dok je rusko stanovništvo zaokupljeno Svetskim prvenstvom, Kremlj je odlučio da započne sa jednom od najnepopularnijih reformi koju mora da sprovede, a to je povećanje godina potrebnih za odlazak u penziju sa 55 na 63 za žene i sa 60 na 65 za muškarce.

Neka istraživanja pokazala su da opada popularnost predsednika Vladimira Putina, koja je na najnižem nivou od 2013. godine posle pomeranja starosne granice za penzije, izražavajući distancu prema toj nepopularnoj reformi.

Prema državnom institutu za ispitivanje javnog mnjenja, Putinova popularnost je opala sa 75 posto na 69 posto. Taj pad je zabeležio i drugi institut koji je preneo da predsednik Rusije uživa poverenje 42 posto građana, što je najniža stopa popularnosti od 2013. godine.

Ruska vlada saopštila je 14. juna da će biti povećana starosna granica za penzije, posle čega je usledila peticija protiv te reforma, a koju je potpisalo 2,5 miliona Rusa. Istog dana počelo je Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je kako "predsednik za sada nije imao učešća u toj reformi".

- Putin to gleda na pragmatičan način. Za njega je najvažnija stvar da nastavi da radi i da ispuni svoje zadatke kao šef države - rekao je Peskov i dodao da Putin nikad ne deluje u odnosu na svoju kvotu popularnosti.

Peskov je istakao kako je "interes naroda iznad svega".

Putin sa gostima gleda meč Rusija - Saudijska Arabija Foto: Tanjug/AP

Od 1932. godine, u vreme Sovjetskog Saveza, odlazak u penziju je bio 55 godina za žene i 60 godina za muškarce, što je bio najraniji odlazak u penziju u svetu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je da će od 2019. godine početi postepeno pomeranje starosne granice, da bi do 2028. godine iznosila 65 godina za muškarce, a do 2034. 63 godine za žene.

- Nakon reformi, u 51 od 83 ruske regije, gde je dužina života muškaraca ispod 65 godina, prosečni stanovnik neće doživeti penziju. Ruski predsednik Vladimir Putin, naravno, znao je kako reforma penzionog sistema neće biti dobro dočekana i još 2005. je kazao kako nikad neće to uraditi dok je predsednik - napisao je ruski novinar Al Džazire Roman Dobrokhotov.

Ovom reformom Vlada Rusije nada se kako će spasiti približno 1.000 milijardi rubalja (15 milijardi dolara) godišnje od 2024. godine.

Dobrokhotov je istakao kako je "Rusija sve više država nejednakosti i jake korupcije što je, u kombinaciji sa krizom, pogoršalo standard života mnogih".

- Dok raste broj ljudi koji žive ispod linije siromaštva (sada 22 miliona ili 15 posto stanovnika), tako je i sa brojem milijardera (sa 96 na 106, a njihovo bogatstvo sa 460 na 485 milijardi dolara) - napisao je on.

U Rusiji vlada fudbalska groznica Foto: Tanjug/AP

Opozicija i radnički sindikati planiraju demonstracije protiv penzione reforme.

Pored prilike za reformu, Svetsko prvenstvo koristi se i da sigurnosni aparat pokaže svoju snagu. Pre početka Mundijala, vlasti su izvele veći broj operacija čišćenja. Tako je FSB uhapsio određeni broj mladeži Antifa i optužio ih za stvaranje "terorističke organizacije" i pripremanje "udara" na Vladu.

Borci za ljudska prava navode kako FSB sve više koristi metode mučenja da dobiju priznanja od uhapšenih, pa tako koriste elektroškove, uskraćivanje sna, batine i druge brutalne metode. Neki smatraju da uhapšeni ne predstavljaju pravu pretnju društvu i Vladi i da su oni uhapšeni kako bi FSB mogao da dokaže svoju efikasnost i poboljša brojke u statistici "rešenih zločina".

Da li će karnevalska atmosfera ostati i nakon 15. jula, kada se završava Svetsko prvenstvo ili će stanovnici Rusije krenuti u nove pobede protiv nepopularnih reformi, ostaje da se vidi.

VIDEO: Srbi i Rusi braća! Grme navijači dve bratske nacije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Косингас

    26. jun 2018 | 13:30

    А, до колико година се ради на Западу? Само толико.

  • Jasna

    26. jun 2018 | 14:40

    Bolje bi nama bilo da se bavimo nasim problemima i nasoj starosnoj granici za penziju. Rusija je 50 god ispred nas i mozemo samo da im zavidimo oni se bar ne bave nekim referendumima i glupostima koji se ticu celovitosti svoje Zemlje.

  • Doktor

    26. jun 2018 | 14:42

    Da je ovaj tekst napisan na jednom drugom portalu, razumeo bih nekako, zašto je napisan. Nemački kapital, sa nemačkim nazivom i antiruski nastrojen, što se vrlo lako može utvrditi analizom tekstova koji su im objavljeni. Ali, ovakav tekst, na vašem portalu, to je svakako iznenađenje. Molim vas, ostanite neutralani, ne dajte dušu, jer kad ode duša, otišlo je sve.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA