Prabaka princa Vilijama tokom rata je skrivala jevreje, a sahranjena je u kripti Ruske pravoslavne crkve u Jerusalimu

Njegova prabaka priznata je kao "pravednik među narodima", odnosno neko ko je rizikovao život da bi zaštitio Jevreje

  • 1

Britanski princ Vilijam svoju posetu Bliskom istoku završava danas posetom Jerusalimu, gde će obići grob svoje prababe, sahranjene u pravoslavnoj crkvi.

Kako prenosi AP, on će posetiti grob princeze Alise od Batenberga i Grčke, kojoj je poslednja želja bila da bude sahranjena u kripti Ruske pravoslavne crkve u istočnom Jerusalimu. Princezu Alisu u Izraelu visoko cene jer je štitila Jevreje tokom Drugog svetskog rata, preneo je AP.

Opušteno obučeni i nasmejani: Princ Vilijam i jordanski prestolonaslednik uživali gledajući meč između Engleske i Paname (FOTO)

Princ Vilijam je, prethodno tokom posete Jad Vašemu, memorijalu Holokausta, sa ponosom ukazao da je njegova prabaka priznata kao "pravednik među narodima", odnosno neko ko je rizikovao život da bi zaštitio Jevreje. Ona je u Atini, tokom nemačke okupacije, skrivala članove jedne jevrejske porodice.

Iako je 1969. preminula u Bakingamskoj palati i sahranjena u kripti dvorca Vindzor, posmrtni ostaci princeze Alise su 1988. godine, u skladu sa njenim željama, preneti u Jerusalim, u kriptu ruske crkve Svete Marije Magdalene, na Maslinovoj gori.

Ona je tražila da tamo bude sahranjena pored svoje tetke, koja joj je bila uzor - ruske velike kneginje Jelisavete, koju su 1918. ubili boljševici tokom Ruske revolucije, a kasnije je proglašena za sveticu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    28. jun 2018 | 08:25

    Како су њихови гени измешани...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA