Rusija htela da povredi Hilari Klinton i da pomogne Trampu da pobedi: Zaključak Senata za obaveštajna pitanja

Izveštaj Odbora Senata, koji je objavljen u utorak, nije u saglasnosti sa zaključcima republikanaca iz odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, a koji su naveli da je obaveštajna zajednica pogrešno zaključila da je Moskva želela da pobedi Tramp

  • 1

Odbor Senata za obaveštajna pitanja zaključio je da je Rusija pokušala da pomogne Donaldu Trampu da pobedi 2016. godine na američkim predsedničkim izborima.

- Ruski napori bili su opsežni i sofisticirani, a njihov cilj bio je potkopavanje javne vere u demokratski proces, da povredi sekretarku Klinton (demokratskog kandidata Hilari Klinton) i da pomogne Donaldu Trampu - naglasio je potpredsednik Odbora Mark Vorner, prenela je agencija Rojters.

>>> Presuda bivšem Trampovom savetniku u septembru: Optužuju ga da je lagao FBI o vezama sa Rusijom

Odbor Senata tvrdi da je cilj Rusa bio da pomognu Trampu i da povrede Hilari Klinton - Foto: Tanjug/AP

Taj izveštaj, objavljen u utorak, nije u saglasnosti sa zaključcima republikanaca iz odbora za obaveštajna pitanja u Predstavničkom domu, a koji su naveli da je obaveštajna zajednica pogrešno zaključila da je Moskva želela da pobedi Tramp.

Međutim, Senatski odbor zaključio je da je procena obaveštajne zajednice "proizvod solidnih obaveštajnih podataka".

Takođe, navedeno je da je Odbor proveo proteklih 16 meseci analizirajući izvore, savremene obaveštajne tehnike i analitički rad u osnovi procene obaveštajne zajednice te da ne vidi razlog da ospori njene zaključke.

Kremlj je negirao umešanost u američke izbore, a i Tramp je odbacio obaveštajne zaključke.

Tramp je u tvitu 28. juna istakao da "Rusija nastavlja da govori da nema ništa sa mešanjem u naše izbore!", navela je britanska agencija.

VIDEO: Da li će ovo rukovanje promeniti svet?

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Тодорић

    4. jul 2018 | 10:53

    Досадно је више читати како се " кривица" што је Трамп победио гласовима Америчких грађана,преноси на Русе.К ао и обично,и иза овога стоје,сумњам,Енглези,и то је разлог састанка са краљицом.Да га ушанче...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA