Počeo najveći trgovinski rat velikih sila u istoriji: Tramp uveo nove carine Kini, Peking uzvraća udarac

Nove carine, koje je uvela administracija predsednika SAD Donalda Trampa, primenjuju se na 818 kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara

  • 0

Kina optužuje Sjedinjene Američke Države da su pokrenule "najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji" pošto su na snagu stupile mnogo veće američke carine na kinesku robu vrednu 34 milijarde dolara.

Kinesko ministarstvo trgovine kaže da zemlja nema izbora osim da uzvrati pošto su Sjedinjene Države "pokrenule najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji".

Amerika započinje ekonomski rat: Tramp je upravo bukvalno opalio šamar Kinezima, i boli kao 50 milijardi dolara

- Šestog jula Sjedinjene Države su počele sa nametanjem 25 odsto viših carina na 34 milijardi dolara robe iz kineskog uvoza, a SAD su prekršile pravila trgovine STO i započele su najveći trgovinski rat u ekonomskoj istoriji do danas - navodi se u saopštenju ministarstva.

Tramp se više ne zaustavlja Foto: Tanjug/AP

Nove carine, koje je uvela administracija predsednika SAD Donalda Trampa, primenjuju se na 818 kineskih proizvoda vrednih 34 milijarde dolara.

PEKING UZVRAĆA UDARAC

Samo nekoliko sati nakon što je Amerika uvela 25 odsto carina na kinesku robu vrednu 34 milijarde dolara, Peking je uzratio sličnim merama na američku robu.

Kina je upozorila da, iako je obećala da neće "zadati prvi udarac", sada će biti primorana na kontramere radi odbrane svojih ključnih interesa Peking je rekao da će obavestiti Svetsku trgovinsku organizaciju i raditi s drugim zemljama kako bi "zajednički zaštitli slobodnu trgovinu i multilateralni sistem".

Situacija postaje sve kritičnija Foto: Tanjug/AP

- Nakon što su Sjedinjene države uvele nove tarife, kineske recipročne mere su takođe stupile na snagu - rekao je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Lu Kang.

On nije precizirao količinu ili vrstu američke robe koja će biti dodatno oporezovana.

Peking je ranije najavio da će uvesti kontramere na robu iz američkog izvoza, uključujući meso i morske plodove.

Još pre petka, trgovinski spor između dve najveće ekonomije u svetu potresao je tržišta i podstakao upozorenja kompanija o štetnosti i većih cena koje će osetiti potrošači.

Ovo nisu prve carine koje je Amerika uvela Kini Foto: Tanjug/AP

VIDEO: Pitanje koje postaje neizbežno: Da li je treći svetski rat na pomolu?

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA