Dok se ceo svet muči da ugasi požare, Šveđani na njih bacaju bombe?! (VIDEO)

Vlasti su se odlučile na neobičnu opciju možda prvi put u istoriji gašenja požara

  • 3

Dok se veliki deo sveta bori sa požarima, Šveđani su pronašli nov način za njihovo gašenje. Ova skandinavska zemlja uvela je novo oružje protiv šumskih požara koji besne u toj zemlji - vojne avione.

Požari besne u Avdalenu, u središnjoj Švedskoj, već 13 dana neprekidno, a da stvari budu još gore, plamen je zahvatio područje za vojne vežbe u kojem su zaostale mnoge nedetonirane bombe. Vatrogasci ne mogu da priđu ovom predelu i stave vatru pod kontrolu, pišu švedski mediji.

Zbog toga su se vlasti odlučile za prilično neobičnu opciju, možda i prvi put u istoriji gašenja požara. Naime, one su angažovale oružane snage, koje su poslale dva lovca Jas 39 Gripen da bace bombu u vatru, u nadi da će pritisak nakon eksplozije pomoći da se obuzda plamen.

EU pruža dodatnu pomoć Švedskoj: Šumski požari opustošili na stotine hektara zemljišta

- Kiseonik iz vatre može biti uklonjen uz pomoć bombe i u ovom slučaju bilo je moguće ovo probati. Naša preliminarna procena trenutno glasi da je ovo imalo dobar učinak - objasnio je zapovednik vatrogasnog i spasilačkog tima Johan Szimanski.

Kako piše švedski tabloid Aftonbladet, bomba, model GBU-49, bačena je s visine od 3.000 metara, pri čemu je postigla brzinu od 550 kilometara na sat pre nego je pogodila metu s preciznošću od jednog metra.

Bomba je na taj način uspela da ugasi vatru u krugu od čak 100 metara od mete, prema početnim izveštajima.

Više od 40 požara i dalje gori širom Švedske, a sve više okruga uvodi potpunu zabranu paljenja vatre, što uključuje čak i roštilj na privatnom posedu.

Švedska, u kojoj su prosečne letnje temperature oko 23 stepeni, nije dovoljno opremljena da se nosi sa ovakvom krizom, zbog čega dobija pomoć zemalja iz EU.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vatrogasac

    27. jul 2018 | 11:43

    Dobro,nije to bas prvi slucaj da se pomocu eksplozije gasi pozar.To se zove ugusujuci efekat gasenja,jednostavno oduzimanje kiseonika bez kojeg nije moguce gorenje.

  • Tunde Munde

    27. jul 2018 | 11:31

    Pobiše i ono što je moglo da preživi ispod zemlje, u vazduhu... Suludo! Bolesno!

  • X

    27. jul 2018 | 11:59

    Lud narod i njihovi strucnjaci losi !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA