Sastanak u dvorcu kod Berlina: Putin s Merkelovom o Siriji, Ukrajini i "Severnom toku 2" (FOTO)

- Razgovaraćemo o mogućem formiranju misije Ujedinjenih nacija koja bi mogla da odigra ulogu u mirovnom procesu (u Ukrajini). Nemačka je spremna da tu preuzme odgovornost - izjavila je Merkelkova na pres-konferenciji

  • 2

Predsednik Rusije Vladimir Putin stigao je u dvorac Mezenberg, nedaleko od Berlina, gde se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Berlin ispunili neonacisti: Marširali ulicama nemačke prestonice u čast Hitlerovog zamenika

Avion ruskog lidera sleteo je na aerodrom Tegel, odakle se zaputio u zamak Mezeberg, rezidenciju nemačke vlade, na oko 70 kilometara severno od Berlina, prenosi ruska agencija Tass.

Merkelova je izrazila nadu da će početkom naredne školske godine u Ukrajini ponovo zavladati mir. Ona je saopštila da sa ruskim predsednikom namerava da razgovara o krizi u Ukrajini i slanju mirovne misije u Donbas.

Putin se po sletanju zaputio u zamak Mezeberg, rezidenciju nemačke vlade Foto: Tanjug/AP

- Razgovaraćemo o mogućem formiranju misije Ujedinjenih nacija koja bi mogla da odigra ulogu u mirovnom procesu (u Ukrajini). Nemačka je spremna da tu preuzme odgovornost - izjavila je Merkelkova na pres-konferenciji.

Ona je saopštila da će i nakon puštanja u rad "Severnog toka 2" Ukrajina ostati tranzitna zemlja za ruski gas.

Osim Ukrajine, teme razgovora dvoje lidera će biti i iranski nuklearni program i Sirija, gde se vide pozitivni pomaci, izjavila je Merkelova.

Osim Ukrajine, teme razgovora dvoje lidera će biti i iranski nuklearni program i Sirija Foto: Tanjug/AP

Nemačka kancelarka je sigurna da se sva sporna pitanja mogu rešiti dijalogom.

Putin je naglasio da Rusija pridaje veliki značaj razvoju saradnje sa Nemačkom, među kojima je prioritet — energetika.

On je dodao da se potrebe za ruskim gasom stalno povećavaju, ove godine za 13 odsto.

Putin je naglasio da Rusija pridaje veliki značaj razvoju saradnje sa Nemačkom, među kojima je prioritet — energetika Foto: Tanjug/AP

- Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2. Njegova implementacija će omogućiti unapređenje evropskog gasnog transportnog sistema, diverzifikaciju ruta snabdevanja i smanjivanje rizika tranzita, a, pre svega, zadovoljenje rastuće evropske tražnje za energentima - izjavio je Putin novinarima pre početka razgovora.

Putin je naglasio da je "Severni tok 2" "ekskluzivno ekonomski projekat i da ne isključuje mogućnost nastavka tranzita isporuka ruskog gasa preko teritorije Ukrajine".

Putin: Zajedno sa nemačkim partnerima radimo na projektu gasovoda Severni tok 2 Foto: Tanjug/AP

Ruski lider je poručio da je Siriji potrebna pomoć za obnovu i kako bi se osigurao bezbedan povratak izbeglica svojim domovima.

On je nazvao prisustvo na svadbi u Austriji privatnom posetom, koja je bila "vrlo prijatna".

Pre dolaska u Berlin, ruski predsednik je ranije danas boravio u Austriji, kao gost na svadbi ministarke inostranih poslova Austrije Karin Knajsel.

Ruski lider je poručio da je Siriji potrebna pomoć za obnovu Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Licemeri

    18. avgust 2018 | 21:21

    Za gas ne važe sankcije, gospođo, a vi gospodine, niste gadljivi na nemačke evre?

  • Holandija

    19. avgust 2018 | 00:52

    Ima film o Merkelovoj i ima jedna recenica koja glasi. Merkel ima zacrtan cilj koji tezi ostvariti pomocu pricanja, saradnje, sve fino, sa drugim stranama i na kraju dugog perioda ostvari cilj. Sad nisam siguran precizno kako radi ali recimo i da ostvari 51% opet uspeh. Koja pouka sad je za nas. Pa raditi ,radjati, pomagati se, kupovati proizvoda od lokalnih proizvodaca za pocetak. A politika? Pa volju naroda dati do znanja vlastima i tako povremeno ih stalno podsecati. Naravno narod i sam moze gurati i raditi u nekom pravcu. Eto samo to za pocetak.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA