Zbog uragana Florens, Amerika ne spava - preti zdravstvena katastrofa! Obezbeđuju se nuklearne elektrane, toksični i životinjski otpad mogao bi da završi u vodi za piće

Nadležne službe prate devet skladišta sa radioaktivnim materijalima, koji su na putanji uragana u Severnoj i Južnoj Karolini

  • 13

Uragan Florens mogao bi da izazove zdravstvenu katastrofu među stanovništvom, kao i katastrofu kada je u pitanju prirodna sredina. Velike količine padavina koje se očekuju mogle bi da preplave skladišta sa toksičnim otpadom iz nuklearnih termoelektrana, industrijskih postrojenja, kao i mesta gde se skladišti životinjski otpad. Otrovni otpad mogao bi da završi u domaćinstvima, a mogle bi da budu ugrožene i rezerve pijaće vode, piše accuweather.com.

(UŽIVO) "Amerikanci, idite odmah! Svako ko ostane, rizikuje život": Očekuje se katastrofa, izdato upozorenje pred dolazak uragana Florens (VIDEO)

Severna Karolina je glavni proizvođač živine i veprova, pa bi velike količine životinjskog đubriva mogle da se preliju na njive i u vodovode. Odgajivačima svinja je savetovano da smanje nivo đubriva u rupama gde ga skladište, da bi one mogle da prime dodatnu vodu koja se očekuje.

Amerikanci svakog trenutka očekuju da stigne Florens, Foto: Tanjug/AP

Farme smeštene na nižem području, premeštaju svoje životinje na veću nadmorsku visinu.

Nadležne službe prate devet skladišta sa radioaktivnim materijalima, koji su na putanji uragana u Severnoj i Južnoj Karolini. U nekoliko nuklearnih reaktora u ove dve države i u Virdžiniji, počela je priprema u utorak za udar uragana. U ove tri države ima čak 16 nuklearnih reaktora, za koje se očekuje da bi mogli najviše da budu oštećeni.

Operateri su upućeni da ugase reaktore najmanje dva sata pre nego što stigne vetar razorne jačine. Operateri reaktora moraju da proveravaju rezervne dizel generatore da bi se uverili da imaju dovoljno goriva, da redovno obilaze reaktore i osiguraju sve labave delove opreme koji bi tokom vetrova orkanske jačine mogli da predstavljaju opasnost.

Amerikanci već u skloništima, Foto: Tanjug/AP

Prašina od uglja, nusprodukt sagorevanja uglja za proizvodnju struje, takođe može da izazove potencijalni rizik po zdravlje. Prašina sadrži potencijalno štetne količine žive, arsenika i olova, koje ako završe u vodi za piće, mogu da predstavljaju opasnost.

VIDEO: Stravičan tornado opustošio grad u Americi, rušio je zgrade, čupao drveće i prevrtao kola

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VukodlK

    13. septembar 2018 | 22:41

    FLORENS KAO MILOSRDNI ANDEO. NEMOJ Pa se neboj !!!!???Zlo radi zlu se nadaj?????

  • Ekica

    13. septembar 2018 | 22:59

    Ima Boga..ubijali gde su stigli..

  • Boka

    14. septembar 2018 | 00:06

    Nemojte se veseljeti tudjoj nesreci obicno se vrati x2.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA