Uragan bi uništio Britaniju, Francusku i Nemačku, ali ni Srbije ne bi bilo! Šta bi se desilo da tropske oluje pogode Evropu? (VIDEO)

Na sreću tropskih oluja u Evropi nema, pa zato nismo ni svesni koliko su velika ta čudovišta, koliko brzo duvaju vetrovi, koliko mrtvih iza njih ostaje i koliko bogate moraju da budu države da bi zalečile posledice razaranja

  • 4

Od divljih balkanskih vetrova najpoznatija je Košava koja ne duva čak ni na celoj teritoriji Srbije već samo u Vojvodini, Pomoravlju i Podunavlju, a maksimalna brzina joj je 70 kilometara na časPojedini udari košave su u januaru 1972. godine u Beogradu na Zelenom brdu dostizali tričavih 137 kilometara na čas. Kažemo "tričavih" jer kada bi uragani bili toliko jaki niko se ne bi preterano opterećivao.

Drugi nama poznat balkanski vetar je Bura od koje su sigurni svi koji ne žive na jadranskoj obali, pa i oni koji žive na jadranskoj obali ne osećaju uvek posledice vetrova brzine od 72 do 180 kilometara na čas. Kao što je Zeleno brdo u Beogradu u jednom danu osetilo sav bes Košave, tako je i najveća brzina Bure izmerena između 22. i 25. decembra 2003. na autoputu A1 od petlje Sv. Roka do petlje Posedarja u Hrvatskoj. Brzina udara vetra tada je dosegla samo 304 kilometra na sat. Opet kažemo "samo" jer je tu bura pojačana jer vetar duva kroz klanac u planini Velebit. Van tog nenaseljenog mesta bura je duvala "normalnom" brzinom.

Koliko je to ništavna snaga u odnosu na tropske oluje pogledajte u videu na vrhu.

VIDEO Jezivi uragan "Flores" nosi sve pred sobom, hitno se oglasio i Tramp:

(Đ. Radivojević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    14. septembar 2018 | 14:12

    Uragan bismo i nekako preživeli, političare nećemo sigurno.

  • pop

    14. septembar 2018 | 18:38

    Kad video uragan kako zivimo,presusio bi i vratio se u Ameriku.

  • Lol

    14. septembar 2018 | 16:11

    Ne bi nama nista bilo.Izadje Vucic,tri sekunde govora u gotovo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA