Bivši operativac CIA uhapšen u Abu Dabiju po poternici crnogorskih vlasti, SAD se protive izručenju

SAD su nakon saznanja o Asadovom hapšenju, putem sopstvenih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori

  • 8

Bivši operativac američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Džozef Asad uhapšen je pre tri dana u Abu Dabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, po poternici crnogorskih vlasti koje ga traže zbog sumnje da je bio deo logističke mreže za pripremu terorističkih napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016, saznaje podgorički list "Pobjeda" iz više diplomatskih izvora.

RTCG prenosi navode da su SAD nakon saznanja o Asadovom hapšenju, putem sopstvenih diplomatskih veza, zatražile da se njihov državljanin pusti iz pritvora i ne izruči Crnoj Gori.

Navodi se da takvu proceduru SAD praktikuju kada su američki državljani uhapšeni u inostranstvu, a ocenjuje se da je, pošto je reč o bivšem operativcu CIA, sasvim izvesno da će se administracija u Vašingtonu potruditi da ne dođe do izručenja.

Zastrašujuće scene sa krvave vojne parade u Iranu: Naoružani napadači otvorili vatru, ubijeno 10, povređeno 21, među njima je i dete (VIDEO)

Podseća se da je Asada crnogorsko Specijalno tužilaštvo svojevremeno predložilo za svedoka na suđenju za pokušaj terorizma, želeći da on objasni kako ga je, i zbog čega, angažovao Izraelac Aron Šaviv za operaciju u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

Navodi se da je, međutim, bivši operativac CIA izbegao svedočenje pozivajući se na Peti amandman Ustava SAD koji omogućava američkim državljanima da ne daju iskaz pred sudom ukoliko im to može štetiti u procesu.

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo je nakon toga donelo naredbu za sprovođenje istrage protiv Džozefa Asada.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srboljub

    22. septembar 2018 | 13:29

    Pa šta to bi Crnogorci pa zar ne saradjujetevi između sebe pa žad ne udjoste u NATO zbog saradnje i medjusobne podrske šta bi sad??????

  • Bob

    22. septembar 2018 | 11:24

    Pa Crnogorci su sumnjicili Srbe i Rusiju a sada ispada da su upleteni Izrael i SAD nista novo uvek isti.

  • Djordje

    22. septembar 2018 | 11:23

    Pa zar oni ne pricaju sve vreme da su Rusi to organizovali.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA