Francuska besna na Makrona zbog fotke sa bivšim robijašem i pokazanim srednjim prstom: Da li se predsedniku opasno ljulja stolica? (FOTO)

Razlozi za takav obrt višestruki su i međusobno se preklapaju: glasači s levog centra, od kojih su mnogi rizikovali glasajući za Makrona, kažu da njegove politike, posebno snižavanje godišnjeg poreza na ukupnu imovinu veću od 1,3 miliona evra, pogoduju bogatima. Uz to, često ga smatraju arogantnim

  • 1

Pre nešto više od godinu dana Emanuel Makron, 39-godišnji francuski predsednik s ambicioznim planovima i velikim željama za svoju zemlju, dobro je stajao u ispitivanjima javnog mnjenja.  Međutim, našao se na udaru kritika zbog fotografije na kojoj, sa širokim osmehom na licu, pozira između dva mladića tokom posete francuskim Karibima, pri čemu jedan od tinejdžera - bez majice i spuštenih pantalona - pokazuje srednji prst.

Drugi mladić na fotografiji, koja je napravljena proteklog vikenda kada je Makron ušao u njegovu kuću obilazeći karipsko ostrvo Sen-Marten, bivši je robijaš, prenosi danas AP.

Makron i Tramp se sreli u Njujorku: Nema više prisnosti među njima, a Tramp je Makronu poručio jednu važnu stvar

Makron je u nedelju izjavio da je bivšeg robijaša upoznao prilikom neplaniranog obilaska radova na obnovi ostrva, godinu dana nakon uragana Irma.

- Volim svu decu (Francuske) Republike, bez obzira na njihove greške - poručio je francuski predsednik.

Fotografiju je jedan od mladića objavio na društvenim mrežama, a danas "Pariz bruji o tome", navodi američka agencija.

Ogorčenost fotografijom naročito izražavaju desničarski političari, među kojima je liderka krajnje desnice Marin le Pen na Tviteru napisala da je tako nešto "neoprostivo" i da "Francuska zaslužuje bolje od toga".

Jedan od mladića je bivši robijaš Foto: AP/Tanjug

Poslednjih meseci njegova popularnost se strmoglavila, spustivši se čak niže od one njegovog nesrećnog prethodnika Fransoa Olanda u istom razdoblju njegovog mandata. Prošle nedelje Makrona je podržavalo samo 29 posto građana, a donedavno je takvih bilo dve trećine.

VIŠESTRUKI RAZLOZI ZA OBRT

Potvrda promene raspoloženja javnosti jeste i pad poverenja potrošača na najniže grane u više od dve godine. Isti pokazatelj visoko je skočio nakon Makronove izborne pobede u maju 2017.

Razlozi za takav obrt višestruki su i međusobno se preklapaju: glasači s levog centra, od kojih su mnogi rizikovali glasajući za Makrona, kažu da njegove politike, posebno snižavanje godišnjeg poreza na ukupnu imovinu veću od 1,3 miliona evra, pogoduju bogatima. Uz to, često ga smatraju arogantnim.

Smatraju ga arogantnim Foto: Tanjug/AP

Skandal oko njegovog obezbeđenja kojeg su kamere snimile da tuče demonstrante na protestu 1. maja, ukaljao je predsednikov ugled. Podstakao je pitanja kako je mladi član obezbeđenja Aleksandar Benala mogao biti tako brzo unapređen, dok je odugovlačenje Jelisejske palate s odgovorima podstaklo nagađanja da slučaj želi da se zataška.

Potom je dvoje ministara u roku od nekoliko dana podnelo ostavke - popularni ministar okoline zbog odlaganja smanjenja zavisnosti o nuklearkama i ministarka sporta, iz ličnih razloga.

Treći, ministar unutrašnjih poslova Žerard Kolomb, bliski Makronov saveznik, odlazi iduće godine kako bi se ponovo kandidovao za gradonačelnika rodnog Liona. Njegov odlazak možda je najteži udarac. Pre nego što je objavio svoje planove, govorio je kako Makronovoj ekipi "manjka poniznosti" i izrazio žaljenje zbog nekoliko grešaka, posebno pristupa aferi oko Benale.

Šta takav dramatični pad popularnosti znači za Makrona i njegovu sposobnost da bude vođa u zemlji i u Evropi?

NEMA RAZLOGA ZA BRIGU?

Njegovi bliski savetnici brzo odgovaraju da ne znači ništa. Priznaju greške u koracima kao što je odluka Jelisejske palate da objavi video snimak na kojem Makron prigovara kako se mnogo novca troši na socijalne naknade, a učinak mera je slab. Ali ističu da je izabran zbog obećanja da će provesti temeljne ekonomske i socijalne reforme i da je odlučan da ih ostvari tokom petogodišnjeg mandata, bez obzira na sve.

- Francuzi shvataju dve ključne stvari: da se predsednik drži svojih obećanja... i da je ritam reformi jako brz, ali njihov učinak još nije vidljiv na terenu. Trebaće vremena da se to oseti - rekao je visoki zvaničnik Jelisejske palate koji je želeo da ostane neimenovan.

Za godinu dana njegova popularnost je drastično opala Foto: Tanjug/AP

Priznaju takođe da makroekonomska situacija nije ružičasta kao što se predviđalo. Prognoze rasta su srezane, a nezaposlenost iznosi oko devet posto što Makronu otežava ostvarivanje obećanja.

- Francuzi su skeptični, to je francuska kultura - rekao je francuski ministar finansija Bruno Le Maire novinarima u sredu, pozivajući glasače da budu strpljivi.

- Traže konkretne rezultate, a ja mislim da treba vremena da bi se pokazale sve koristi reformi - dodao je on.

Neki glasači nisu na to spremni.

- Pad njegovog rejtinga bio je neizbežan. Išao je prebrzo. Ne možete promeniti staru zemlju kao što je Francuska tako brzo - rekao je Herve Pol Žan, 74-godišnji Parižanin.

"PREDSEDNIK BOGATIH"

Drugi stanovnika Pariza, Regis, koji nije želeo reći svoje puno ime, optužuje Makrona da "udara po radničkoj klasi".

- Daje najbogatijima, on je zaista predsednik bogatih. Vladu za ostale nije briga - rekao je.

Postoje takođe naznake da se pad popularnosti, i nemir u parlamentu zbog afere Benala, odražavaju na rad vlade.

Ustavne reforme planirane za jesen, uključujući smanjenje broja zastupnika za trećinu i uvođenje delom proporcionalnog sistema, odloženi su.

Kritikuju ga i da je predsednik bogatih Foto: Tanjug/AP

Ipak, zahvaljujući velikoj, odanoj većini u Skupštini Makron verovatno neće morati puno da skreće s kursa.

Možda u želji da dokaže da nije "predsednik bogatih", ovog meseca je u roku od nedleju dana najavio dve politike koje ciljaju siromašne i bolesne: osam milijardi evra dodatne potrošnje za one s najmanjim prihodima i dodatnih 400 miliona evra za zdravstvo.

Glavna obećanja u proračunu za 2019., objašnjena novinarima ove nedelje, usmerena su na vraćanje novca poreznim obveznicima, a ne na veće reforme. Radi se o šest milijardi evra poreznih olakšica za domaćinstva i podsticaji za jačanje kupovne moći.

Ali savetnici ističu da reformska agenda, detaljno isplanirana pre preuzimanja dužnosti, u glavnim crtama i dalje stoji, a predstoje promene penzija i naknada za nezaposlenost.

"JUPITER MAKRON"

Hoće li se Makron ipak trgnuti zbog pada popularnosti i prilagoditi stil kako bi postao privlačniji?

Takvih naznaka zasad nema. Njegovi pomoćnici brane Makronovu direktnost i energičnost u "Jupiterovskim" govorima, u kojima nastupa kao da je vrhovno rimsko božanstvo.

Za predstojeće izbore za Evropski parlament u maju iduće godine kazao je otvoreno da ih vidi kao okršaj između lidera kakav je on, dakle progresivnih, proevropskih liberala, i populističkih, krajnje desnih nacionalista.

Glasači tvrde da je želeo prebrzo da menja zemlju Foto: Tanjug/AP

Isti takav okršaj verovatno će se zbivati na domaćoj sceni na idućim predsedničkim izborima 2022. pa se Makron već priprema za odmeravanje snaga s krajnjom desnicom.

Znak da se komunikacijska strategija menja jeste i činjenica da je Jelisejska palata angažovala novog elokventnog portparola Silvaina Forta, koji je istog intelektualnog kova kao i Makron.

PAD POPULARNOSTI

Iako je pad popularnosti u anketama privlačna tema za naslovnice, analitičari napominju kako to za Francusku nije ništa neuobičajeno. Većina predsednika od Drugog svetskog rata teško je uspostavljala odnos s biračima u prvih 18 meseci mandata.

- Kada biste sklonili sve rejting agencije koje kažu da je Makron nepopularan, sve medijske komentare koji kažu da je nepopularan, gde su zapravo znakovi da je toliko nepopularan? - rekla je Sue Colard, profesorka francuske politike na Univerzitetu u Saseksu.

- Francuzi žele pogodnosti promena bez pratećih poteškoća - kazala je. Makron to razume i samo se mora pobrinuti da ispravno prenese poruku.

- Mogu zamisliti da mu njegov tim za komunikacijsku strategiju govori da bude malo pažljiviji, to je sve - kazala je.

Video: Angela Merkel, Tereza Mej i Emanuel Makron stižu na Samit EU

(Telegraf.rs/Agencije)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja bre

    2. oktobar 2018 | 00:20

    Makron je cirkus od pretsednika....isto kao i Kolinda

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA