≫ 

Nemački mediji oštro o Erdoganu: Počela je nova era u Turskoj, predsednika više nema ko da kontroliše

Za promenu ustava, koja je s junskim izborima stupila na snagu, prošle godine na referendumu izjasnilo se 51 odsto birača

  • 2

Prelaskom na predsednički sistem za turski parlament počela je nova era, u novom sistemu opozicija ima manja prava nego što ih je imala do sada, a opozicija i analitičari tvrde da vlast sada nema ko da kontroliše, piše "Dojče vele".

Nakon izbora održanih 24. juna, u Turskoj je stupio na snagu predsednički sistem, u potpunosti prilagođen prvom čoveku zemlje Redžepu Tajipu Erdoganu, to podrazumeva i promene u turskom parlamentu.

Ataturk je pre 95 godina modernizovao Tursku, a danas je ona sve dalje od Zapada: Kaldrmisan put od reformi do sankcija i pada lire (FOTO)

U novom sistemu parlament gotovo da nema pravo glasa. Poslanici, takođe, više nemaju ovlašćenja da postavljaju usmena pitanja zameniku predsednika i ministrima - sada mogu da im se obraćaju samo pisanim putem.

Pored toga, oni više ne mogu da postavljaju pitanja predsedniku. Predstavnici opozicije, kao i analitičari imaju isto mišljenje: ukidanjem prava poslanicima da postavljaju usmena pitanja slabi se sistem.

Za promenu ustava, koja je s junskim izborima stupila na snagu, prošle godine na referendumu izjasnilo se 51 odsto birača.

Ozgur Ozel, član najveće opozicione Republikanske narodne stranke (ĆP) kaže da je u Turskoj, nakon 98 godina, parlamentarni sistem ukinut.

Erdogan je na vrhuncu svoje moći Foto: Tanjug/AP

- Sada imamo predsednički sistem samo zato jer to želi predsednik Erdogan. Podela vlasti, glavni princip demokratije, u Turskoj više ne postoji - navodi Ozel

Prema njegovim rečima, parlament naroda postao je parlament vlastodršca.

Novim sistemom je, tvrdi opozicioni političar, ukinuta funkcija premijera i sada je predsednik na čelu izvršne vlasti.

- Erdogan sada imenuje sve ministre i ostale zvaničnike. On ne postavlja nikome nikakva pitanja, niti traži savet, čak ni od parlamenta. On sastavlja svoj sopstveni tim. Na takav način se ne vlada - rekao je Ozel.

Novi sistem, takođe, zabranjuje istrage protiv zamenika predsednika i ministara u vladi, ukoliko postoje sumnje da su nešto nezakonito radili.

Turski predsednik uživa veliku popularnost Foto: Tanjug/AP

Za pokretanje takve istrage potrebna je saglasnost svih članova parlamenta - „a to je nemoguće“, kaže Meral Beštaš iz Demokratske partije naroda (HDP), stranke koja predstavlja kurdsku opoziciju.

Većinu u parlamentu koji ima 600 poslanika, ima Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP) u koaliciji sa desnoekstremnim konzervativcima iz Partije nacionalističkog pokreta (MHP).

- Obema strankama upravlja Erdogan. One rade ono šta on kaže - tvrdi Beštaševa.

Politikolog Baškin Oran kaže da Ankara i dalje pokušava da stvori utisak da u Turskoj postoji podela vlasti.

- Svi se boje da kritikuju predsednika ili sistem, jer je pravosuđe potpuno pod njegovom kontrolom - kaže Oran.

- Parlament koji ne može da kontroliše predsednika je besmislen. U budućnosti ćemo sve jasnije moći da vidimo koliko je parlament besfunkcionalan - dodao je on, preneo je "Dojče vele".

VIDEO: Ovako je izgledao prvi susret Vučića i Erdogana

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    5. oktobar 2018 | 08:44

    A kao Turcin se nije dobro potrudio da nikom ne polaze racune???

  • Realno

    6. oktobar 2018 | 01:12

    Sve ce to voditi do gradjanskog rata,i stradace mnogi nevini!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA