MMA borac Habib Nurmagomedov je proslavio narod Avara, kojih danas ima oko milion u celom svetu: Ovo su njegovi poznati sunarodnici

Avari su najbrojniji narod u ruskoj republici Dagestan, gde čine oko 29 odsto stanovništva

  • 3

Ceo svet već dva dana bruji o brutalnoj borbi između Rusa Habiba Nurmagomedova i Irca Konora Mekgregora. U borbi koja se sa nestrpljenjem čekala kao nadmoćniji pobednik je izašao Habib koji je odbranio titulu prvaka sveta u lakoj kategoriji na UFC229.

On je dvostruki kombat sambo svetski šampion i neporaženi ruski MMA borac avarskog porekla. Nurmagomedov je rođen u Sovjetskom Savezu, u selu Silde u današnjem Dagestanu, u Rusiji.

Dagestanci odlepili zbog Habibove pobede: Slavi se na konjima, pleše na ulici, pada se u trans (VIDEO)

KO SU AVARI?

Avari su najbrojniji narod u ruskoj republici Dagestan, gde čine oko 29 odsto stanovništva (avarskim jezikom, kao jezikom šire komunikacije, služi se još jedan deo stanovnika Dagestana). Avarski jezik pripada dagestanskoj grupi hipotetičke severnokavkaske porodice jezika. Avari su islamske veroispovesti, a ima ih ukupno oko 1.000.000, od toga u Rusiji oko 912.258, Turskoj 53.000, Azerbejdžanu oko 49.800, a u Kazahstanu 1.206.

"Orao" je nadimak koji Habib sa ponosom nosi Foto: SCREENSHOT RU-RTR/AP

Prvobitni Avari su bili narod turkijskog porekla iz srednje Azije. U šestom veku se jedan deo Avara naseljavao u istočnoj Evropi, gde je osnovao Avarski kaganat na prostoru Panonske nizije.

Panonski Avari bili su samo deo avarskog naroda, čija je glavnina živela u Hazariji na Kavkazu, gde su se pomešali sa kavkaskim starosedeocima. Posle propasti Hazarije, kavkaski Avari su formirali moćan kaganat u desetom veku. Pored današnjih Avara, potomci kavkaskih Avara su i Kabardinci (još jedan kavkaski narod), budući da su Avar i Kabar bile dve verzije imena ovog naroda.

Avari žive u regionu poznatom kao Severni Kavkaz između Crnog i Kaspijskog mora. Pored ostalih etničkih grupa u regiji severnog Kavkaza, kavkaski Avari žive u starom selu koji se nalazi na oko 2.000 metara nadmorske visine.

Prema istoričaru Sergeju Tolstovu, Avari su nastali u Khurasanu, jugoistočno od Kaspijskog mora i prešli su na Kavkaz.

Avari vole da žive slobodno, bez sputavanja Foto: SCREENSHOT RU-RTR/AP

Njihova invazija na Kavkaz dovela je do uspostavljanja vladajuće dinastije Avara u Sariru, srednjevekovnoj hrišćanskoj državi na nadmorskoj visini Dagestana.

U ranom 12. veku Sarir se raspao, a nasledio ga je Avar Khanat, pretežno muslimanski političar.

Od 16. veka Persijanci i Osmanlije počeli su da konsoliduju svoju vlast nad celim Kavkazom i podelili su većinu teritorija. Do sredine 16. veka, ono što je sada istočna Gruzija, Dagestan, Azerbejdžan i Jermenija bili su pod Safavidovom persijskom vladavinom, dok je ono što je sada zapadna Gruzija pala pod tursku vlast.

Iako su Dagestan i mnogi njegovi stanovnici Avari ostali pod persijskom vladavinom nekoliko vekova, mnoge etničke grupe, uključujući i Avare, zadržali su relativno visoke količine slobode i samoupravljanja.

Posle gubitka Kavkaza u ranom 18. veku i rusko-persijskog rata 1722-1723, Persijanci su ponovo imali potpunu kontrolu nad Kavkazom pod vlašću Nadera Šaha. Dve godine nakon smrti Avara Uma Khana (koji je vladao od 1774. do 1801.), kaganat je dobrovoljno priznao ruski autorite nakon ruske aneksije Gruzije, ali se to potvrdilo nakon pobede u rusko-persijskom ratu 1804-1813. nakon čega je Presija izgubila južni Dagestan i mnoge ostatke teritorija na Kavkazu.

Ugovorom iz 1828. neograničeno je konsolidovana ruska kontrola nad Dagestanom i drugim oblastima u kojima su živeli Avari. Ruska administracija je razočarala i ograničavala ljubitelje slobode.

Kavkaski rat je besneo do 1864. kada je ukinut Avarski kaganat i umesto njega uveden Avarski distrikt. Jedan deo Avara odbio je da sarađuje sa Rusima i emigrirao je u Tusrku, gde njihovi potomci žive do današnjeg dana. Iako je stanovništvo desetkovano ratom i emigracijom Avari su zadržali svoj položaj kao dominantna etnička grupa u Dagestanu tokom sovjetskog perioda. Posle Drugog svetskog rata, mnogi Avari su ostavili neplodne planine za plodne ravnice bliže obalama Kaspijskog mora.

POZNATI AVARI

Pored trenutno najpoznatijeg borca na svetu, postoje još neki koji su proslavili svoje poreklo.

Najistaknutije figure u istoriji Avara bili su Uma Khan avarski, Hađi Murat i Imam Šamil. Najpoznatiji pesnik na avarskom jeziku bio je Rasul Gamzatov.

Komandant podmornice u Drugog svetskom ratu i heroj Sovjetskog saveza Magomet Gadžijev bio je Avar.

Alisa Ganijeva, nagrađivani pisac u Moskvi, piše na ruskom jeziku, ali se identifikuje sa Avarima.

Abdulrashid Sadulajev je avarski rvač, koji je osvojio još jednu istorijsku zlatnu medalju za Rusiju tokom 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • doberman

    8. oktobar 2018 | 16:29

    ovi potomci nasih vlaha, nosnja, muzika... s tim sto vlasi ovde zive od kamenog doba tako da avari i kelti nisu, nego samo kontra moze biti.

  • Istocna Serbia

    8. oktobar 2018 | 20:25

    Nemaju oni nista sa Vlasima! Vlasi pricaju romanskim latinskim jezikom a ovi su muslimani i pricaju drugi jezik

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA