≫ 

Današnja vremenska prognoza (3. avgust 2018. godine): Toplo i sparno uz ređu pojavu pljuskova sa grmljavinom (VIDEO)

Svakog dana na portalu Telegraf.rs možete da pratite vremensku prognozu

  • 1

Svakog dana na portalu Telegraf.rs možete da pratite vremensku prognozu sa Kristinom, Sarom, Katarinom i Biljanom.

U Srbiji u danas smena sunčanih i oblačnih intervala i tek ponegde ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, uglavnom u južnim i zapadnim predelima Srbije i ponegde u Sremu. Duvaće slab do umeren istočni i severoistočni vetar. Minimalna temperatura od 18 do 21°C, maksimalna dnevna od 26 do 32°C.

Narednih dana biće sunčano i toplo, samo se u subotu u brdsko-planinskim predelima i ponegde na zapadu uz lokalni razvoj oblačnosti očekuje ređa pojava pljuskova sa grmljavinom. Maksimalna temperatura za vikend od 27°C na jugu do 33°C na severu Srbije, dok će početkom sledeće sedmice maksimalna temperatura biti od 29 do 34°C.

U Beogradu prepodne i poslepodne sunčano i veoma toplo. Duvaće slab, južni vetar. Minimalna temperatura 20° C, maksimalna dnevna 30° C. UV indeks iznosiće 8 podeoka, pa vam savetujemo da koristite adekvatnu zaštitu protiv UV zračenja.

U Beogradu narednih dana sunčano i toplo. Maksimalna temperatura kretaće za vikend do 30°C, a početkom sledeće sedmice do 32°C.

Prognoza za Evropu:

Iznad većeg dela Evrope danas sunčano, a maksimalne temperature će u skoro svim regijama prelaziti 30. Stepen.

Veći deo Pirinejskog poluostrva pogodio je prvi veliki toplotni talas ove godine, a očekuje se da se temperature ni u narednom periodu neće spustiti - narednog vikenda na jugu Portugala prognozira se temperatura do 47 °C .

Na grčkom primorju u danas se očekuje smena sunčanih i oblačnih intervala i tek ponegde ređa pojava pljuskova sa grmljavinom, naročito na širem području Soluna i u Olimpskoj regiji. Vetar slab, promenljivog pravca, dok će na otvorenom moru duvati pojačan severoistočni. Minimalna temperatura od 21 do 25°C, maksimalna dnevna od 29 do 34°C.

Na crnogorskom primorju danas će biti promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Duvaće slab do umeren severoistočni vetar. Minimalna temperatura do od 23 do 25°C, maksimalna dnevna od 28 do 32°C.

Foto: AP/Tanjug

Zbog velike količine padavina u kratkom vremenskom periodu, juče je Žagubicu je pogodila prirodna katastrofa. U jutarnjim satima došlo je do izlivanja velike količine vode iz reke Tisnice, koja je zahvatila veći deo naselja Žagubica. Voda je nosila sve pred sobom.

Potopljene su kuće, a ljudi i životinje evakuisani. Ekipe za vanredne situacije ukupno su spasle i evakuisale oko 360 osoba u poplavljenoj Žagubici, povređenih nema, ali je materijalna šteta velika, izjavio je načelnik odeljenja za vanredne situacije grada Požarevca, Goran Ðorđević.

Po prvim procenama, oko 600 kuća je bilo ugroženo vodom. Dobra okolonost je da je oko podneva kiša potpuno prestala da pada i da u narednim danima neće biti ove količine padavina. Đorđević konstatuje novi fenomen u celoj Srbiji da u kratkom vremenskom periodu imamo velike padavine i veliku količinu vode koja se vrlo brzo pojavi, kratko traje, ali nanosi velike materijalne štete.

Poplave juče nisu pogodile samo istočni deo Srbije.

Zbog jake kiše i nabujale Vranjske reke u popodnevnim časovima u pojedinim delovima Vranja vladala je vanredna situacija, dok je mnogim domaćinstvima naneta velika materijana šteta. Vranjska reka je, kako prenose lokalni mediji, između 15 i 16 časova, nosila sve pred sobom, a voda iz prepunjenog rečnog korita poplavila je mnoga dvorišta i podrume, oštetila pregradne zidove i pomoćne objekte. Ugrožen je i čuveni Beli most, objekat velikog kulturno-istorijskog značaja za grad. Razmere štete od nevremena kakvo meštani ne pamte u ovom kraju se tek utvrđuju.

Jaka kiša donela probleme selima kod Gornjeg Milanovca, a u okolini Ljiga izavala je pravi potop.

Pogledajte jutarnju prognozu:

(Telegraf.rs / Biljana Todorović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA