FAVELE SU HIT: Brazilski bogataši poludeli za siromašnim četvrtima (FOTO)

Nekad je glavnu reč ovde vodila mafija, danas je favela Vidigal u Rio de Žaneiru prerasla u popularni kraj koji naseljavaju bogati, dok su najsiromašniji primorani da se isele zbog velikih troškova života

  • 1

Nekada je ovde glavnu reč vodila mafija. Bilo je dosta nasilja i droge. U međuvremenu je favela Vidigal u Rio de Ženeiru prerasla u popularni kraj. Troškovi života sada su toliko visoki da su oni najsiromašniji primorani da se isele.

Jedna od stanovnika Vidigala je i Glenda Melo, do njenog doma vode uski i tamni ulični pasaži. Prostor u kom živi zajedno sa roditeljima i bratom, obuhvata svega 35 kvadratnih metara. Iako veoma mali, Melo je ponosna na njega.

Pre tri meseca njenu porodicu je posetio gost iz Sao Paola i dao je njenoj majci neverovatnu ponudu od 45.000 evra za kuću. Međutim, oni su ga odbili, jer ne razmišljaju o napuštanju njihove četvrti.

Gost iz Sao Paola nije jedini koji se interesuje za zemljište u favelama Rio de Ženeira. Ako je verovati brazilskom magazinu Ekstra, za nekretnine se navodno interesuje i Dejvid Bekam, a na samom vrhu brda, odakle se pruža neverovatan pogled na Ipanema plažu, gradi se luksuzni hotel.

Iako je do pre samo nekoliko godina Vidigal važio za veoma opasan kraj i naselje u kome je živelo najsiromašnije stanovništvo, a kontrolu su imali narko dileri, sada vrvi od turista i cene su sve skuplje.

Gradska vlast je zaslužna za to jer se odlučila da grad očisti od kriminala i od 2012. godine je pojačala prisutnost policije.

Prema podacima Instituta za statistička istraživanja u Sao Paulu, oko 12 miliona Brazilaca živi u siromašnim kvartovima, što je oko šest odsto od ukupnog broja stanovnika.

Vidigal ima 10.000 građana i reč je o relativno maloj faveli. Ipak, ona deluje dosta drugačije od ostalih kvartova i nudi prelepu prirodu. Verovatno je i to jedan od razloga zbog čega je ovaj deo grada postao popularan.

- Mi se radujemo gostima, ali mnogi od nas sebi više ne mogu da priušte normalan život. Cene stanova su toliko skočile da su mnogi morali da se isele - priča Marčelo da Silva, predsednik udruženja stanovnika u Vidigalu.

- Ljudima pokušavamo da objasnimo da novac nije sve - kaže Da Silva koji organizuje javne tribine kako bi sprečio lokalno stanovništvo od prodaje svojih stanova.

Transformacija Vidigala je u međuvremenu nazvana centrifikacijom. Bogatiji građani dolaze, a siromašni napuštaju sve urbaniji deo grada. Da Silva je u strahu da će njegov kraj izgubiti svoj identitet.

Nekada su se na ulicama mogli videti zarđali i izgoreli automobili, ali toga više nema. Preko noći se sve promenilo i osvanuli su novi lokali, luksuzniji domovi koji su opkoljeni visokim ogradama i zaklanjaju pogled na okean.

- Sve će to proći i potrajaće par godina, ali ja toliko mogu da sačekam -  priča Melo uverena u svoju bolju budućnost.

(Telegraf.rs / Izvor: dw.de)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Feki

    22. april 2014 | 12:23

    Malo im je bogatstva pa daj kupi imanje siromasnih,a njima kako drago jer para se trosi veoma brzo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA