ŠTA SE NALAZI U CENTRU UNIVERZUMA? Odgovor vam se neće dopasti! (VIDEO)

Odgovor na pitanje šta je u centru univerzuma zavisi od toga koga pitate, i kada. Aristotelov stav, da je Zemlja u centru, vladao je skoro 2.000 godina, sve dok genijalni Kopernik nije shvatio da se mi vrtimo oko Sunca. Ali danas znamo da ni Sunce nije u centru univerzuma. Šta jeste?

  • 18

Pitanje šta se nalazi u centru univerzuma je jedno od prvih naučnih pitanja u istoriji ljudske vrste, ali se odgovor na njega menjao kroz vekove. Drugim rečima, odgovor na pitanje šta je u centru univerzuma zavisi od toga koga pitate, i kada.

Recimo, počev od Aristotela, naučnici su smatrali da je u centru univerzuma naša planeta, Zemlja, i da se sve drugo kreće oko nje.

Kopernikanski obrt (kada je cela astronomija okrenuta naglavačke) došao je naravno sa Nikolom Kopernikom, genijalnim poljskim naučnikom koji je pokazao da se Zemlja okreće oko Sunca, da je Sunce u centru (univerzuma).

Potom je Đordano Bruno spaljen jer je (između ostalog) rekao da su zvezde zapravo udaljena sunca oko kojih se okreću neke druge planete, i da je univerzum beskonačan. Dokazi podneti od Keplera, Galileja, Njutna i drugih počeli su da se gomilaju i geocentrični univerzum je srušen, smenio ga je heliocentrični.

Foto: NASA Foto: NASA

U vekovima koji su usledili shvatili smo da je svemir toliko veliki da je to našem razumu nemoguće da pojmi. Da je možda beskrajan. Možda bez početka i konca.

Konačno, došli smo do teorije Velikog praska: pre "početka" univerzuma postojala je jedna, beskonačno mala i beskonačno gusta čestica koja je

eksplodirala i iz koje je nastao čitav kosmos.

Na neki način, naš deo univerzuma je tada bio u centru univerzuma, pre nego što je ovaj nastao. Međutim, jedna moguća implikacija ove teorije je da ona eliminiše ideju da centar univerzuma danas uopšte i postoji, jer kako može nešto što je beskonačno da ima centar.

Mnogi misle da je to konačni odgovor. Mnogi su dogmatični i ne shvataju da je nauka antidogmatična, i da je to osnovna razlika između nje i religije. Kada nauka postane dogma, prestaje da bude nauka. Totalna istina jeste nedokučiva, ali svako novo otkriće bliži nas tom nedostižnom idealu.

Šta hoćemo da kažemo? Premda pojedini smatraju da je nauka dala konačni odgovor na to pitanje, mi mislimo da je to opasno isključiv stav. Mi odbijamo da prihvatimo konačni odgovor. Konačni odgovor ubija nauku.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • Igor

    15. septembar 2016 | 05:39

    Nalazi se tuki...nikad dokazano ili vidjeno, nikad nece ni biti od strane coveka!!! Lazovi i masoni

  • DARKO 100%

    14. septembar 2016 | 23:42

    Postoje samo dve osnovne istine: 1. Žene su pametnije od muškaraca. 2. Zemlja je ravna ploča.

  • They Live Oni Žive

    15. septembar 2016 | 00:06

    Zemlja je okrugla I tačkaaaaa !!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA