FOTKA ZBOG KOJE SU NEBESA PLAKALA: Strah u očima ovog dečaka drobi srce i podseća nas na vrednost mira (FOTO)

Ova fotografija je nastala tokom gašenja Varšavskog geta i deportacije svih Jevreja u koncentracione logore. Na njoj se nalazi jevrejski dečak, ali on može da bude i poljski dečak. Može da bude i srpski dečak. Može da bude bilo koji dečak. Zar je uopšte važno šta je?

  • 28
Jedna od najčuvenijih slika iz Drugog svetskog rata, snimljena tokom gušenja jevrejskog ustanka u Varšavskom getu. Strah na licu dečaka sa kačketom drobi srce. Foto: Wikimedia Commons/Stroop Report Jedna od najčuvenijih slika iz Drugog svetskog rata, snimljena tokom gušenja jevrejskog ustanka u Varšavskom getu. Strah na licu dečaka sa kačketom drobi srce. Foto: Wikimedia Commons/Stroop Report

Premda su Jevreji u Nemačkoj još od januara 1933. godine i dolaska na vlast nacista na čelu sa Adolfom Hitlerom bili suočeni sa strašnim progonima i diskriminacijom, ono što se dešavalo tokom Drugog svetskog rata širom Evrope a posebno na Istoku, čak je i njih same iznenadilo.

Masovno ubijanje ljudi zbog njihove etničke pripadnosti podignuto je bilo na industrijski nivo; vesti o tome delovale su toliko neverovatno i nadrealno da u njih niko nije hteo da poveruje, na prvom mestu Jevreji. Zbog toga i deluje da su kao "ovce išli na klanje", slično Srbima u NDH. Kada su shvatili šta se dešava, bilo je već kasno.

Ova fotografija je nastala tokom gašenja Varšavskog geta i deportacije svih Jevreja u koncentracione logore; kada ih je ostala tek šačica podigli su ustanak koji su Nemci relativno brzo rešili, mada ne onoliko brzo koliko su mislili.

SVE O USTANKU U VARŠAVSKOM GETU: Kako je šaka Jevreja 27 dana prkosila nacistima (FOTO)

Strah u očima ovog dečaka zbilja drobi ljudsko srce. On je jevrejski dečak, u Varšavskom getu, ali on može da bude i poljski dečak. Može da bude i srpski dečak. Može da bude bilo koji dečak, bilo gde. Zar je uopšte važno šta je i gde je? Nijedno dete ne treba da pati zbog ludila i zabluda odraslih. Ako postoji jedna ultimativna antiratna fotografija, onda je to upravo ova koju vidite. Svaka dalja priča o njoj je bespostrebna, jer ako slika govori više od hiljadu reči, ova slika govori više od milion.

(Telegraf.rs)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Više sa weba

Komentari

  • 1999

    20. maj 2017 | 19:44

    Такав израз лица су имала и моја деца1999 када смо бомбардовани!

  • Jeretik

    20. maj 2017 | 18:12

    Svet se grozi nemackog-nacistickog ubijanja podignutog na industrijski nivo ,a koliko bi se tek grozio od hrvatskog- ustaskog,orgijanja -ubijanja , koji je podignut na patoloski nivo , samo kada bi sa time svet bio upoznat . Krajnje je vreme da se Srbija potrudi da komsijama skine sa lica masku zrtve i pokaze svetu njihov pravi lik .

  • Cika Velja

    20. maj 2017 | 21:47

    Ovakve fotografije izazovu takvu buru osecaja i pomutnju razuma,da kad se samo setim "biskupa" i "za dom spremnih",mislim da bi ih goloruk ojadio da pamte!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA